Асен Василев: Очаквам ръст на инвестициите и заетостта

Инфлацията ще продължи да се забавя, смята финансовият министър
28 ное 2023 14:00, Стела Стоянова
175
Асен Василев: Очаквам ръст на инвестициите и заетостта
Снимка БГНЕС, архив

Бюджетът е разчетен при 3% касов дефицит и 2,9% дефицит на начислена основа. Растежът на БВП да достигне догодина 3,2%. Очаква се доста висок растеж на публичните инвестиции, почти 10 млрд. лв. са предвидени в бюджета за публични инвестиции. Очаквам инфлацията догодина да продължи да се забавя. Бюджетът е разчетен при средногодишна инфлация от 4,8%. Очаквам нарастване на заетостта и спадане на безработицата.

Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси, предаде БГНЕС.

“За първи път в този бюджет инвестиционната политика е изведена на проектен принцип”, добави Василев и коментира, че в последните 10 години размерът на неизпълнените капиталови програми е в размер на над 16 млрд. лв.

"В бюджета са заложени значителни плащания свързани със социалната и демографската политика - 104 млн. лв. свързани с новия размер на линията на бедност, 23 млн. лв. за целогодишното обезпечаване на еднократната помощ за ученици, 41 млн. лв. увеличение на месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, 15 млн. лв. за допълнителни средства за активна политика за пазара на труда, 132 млн. лв. свързани с ефекта от промяната на МРЗ", изброи Василев.

"82 млн. лв. са за разкриване на нови социални услуги, 43 млн. лв. за увеличение на издръжката за специализираните заведения за социални услуги. Бюджетът на здравеопазването се увеличава с над 1 млрд. лв. Като макрополитика, зададена от МФ и МЗ, е да се повиши достъпността", каза още министърът.

Предвидено е увеличаване на пенсиите с 11% от 1 юли. Предвидено е увеличение на годишните добавки от 1 юли с 30%“, каза още той и добави, че са предвидени средства за спорта, както и културата.

Димитър Радев, управител на БНБ, отправи няколко препоръки за този бюджет, както и тези, които ще бъдат създавани в бъдеще. БНБ препоръчва да се направи опит да се поддържат антициклични нива на бюджетните разходи и на бюджетното салдо.

Още по темата
Любомир Дацов от Фискалния съвет коментира, че от 2023 г. се планира голям структурен дефицит.

"От наша гледна точка основният проблем идва от това, че беше "изядено" фискалното пространство с вдигането на текущите разходи", каза той и препоръча да се намери фискално пространство. "Проблемът с дефицита е, че дефицитите се пораждат от публичните разходи. Нашите изчисления показват, че почти през целия период политиката, която се предлага е проциклична, което означава, че инфлацията няма как да спадне толкова бързо в следващите години", отбеляза той.

Васил Велев, председател на АИКБ, коментира, че те не споделят идеята за 3% дефицит. Според него увеличаването на приходите в бюджета също крие рискове и посочи, че след задълбочена дискусия АИКБ са отхвърлили и трите проекта за бюджет.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
2
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 5 месеца
АСЕНЕ ТИ НАПРАВО ИМ ИЗЧЕГЪРТА МЕЧТИТЕ БРЕ... ТАМЪН СИ БЯХА ПОВЯРВАЛИ ЧЕ ЩЕ ИЗГОНЯТ ИНВЕСТИТОРИТЕ СЛЕД КАТО ИМ РАЗРАБОТИХА БИЗНЕСИ И ЩЕ СИ НАМЪКНАТ ЧАСТНИТЕ МУТРЕНСКИ ФИРМАДЖИЙНИЦИ ПРАВЕНИ С КРАДЕНИ ОТ ЕС ПАРИ ЗА ДА СИ ОСИГУРЯТ СТАРИНИТЕ И ВНУЦИТЕ КАКТО НАПРАВИХА В РУСИЯ И ТИ НАПРАВО ИМ РАЗГОНИ ФАМИЛИЯТА КОМУНИСТИЧЕСКА МУТРЕНСКА.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Облещен, това го повтаряш от както дойдохте на власт. Плачеш за една права лопата в наглата ти лъжлива чутура, че малко да ти се позатворят очите.
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За предпочитане е пред Симеон Дянков.
19
2
 
5
 
! Отговори
ъ преди 5 месеца
Аз пък очаквам Асан да го бият посред зима. А заедно с него и Просто Кире, защото няма начин да не се набърка и да си изпроси и той боя. предстои да видим чии очаквания са по-реалистични - моите или на Асан.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Асен Василев от Клаус Шваб: Ти ще притежаваш нищо и ще бъдеш щастлив.Асенчо: ама аз очаквам ръст на инвестициите и заетостта
17
2
 
10
 
! Отговори
р преди 5 месеца
Кокорчо отново лъже.Очаква ръст на инвестициите в собствения си джоб.
16
1
 
8
 
! Отговори
Куче диво преди 5 месеца
От 30% сива икономика Асена щяла да събира данъците. Тоя ненормалник си мисли, че сивата икономика ей сега ще му клекне и ще почне да си плаща. Малкият и средният бизнес не могат да оцелеят без сива икономика, тоя бyшмен още ли не го е разбрал? Ще изпофалират всички малки и средни предприятия само и само тоя да има 3% дефицит за еврозоната в която при всички положения няма да влезем.
15
8
 
6
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 5 месеца
Искам повече инвеститори, искам да гледам как комунисти и мутри вият по улиците с пяна на уста и си бият тиквите в асфалта...
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако тези останат на власт може пак да станем милионери като през 90-те.
13
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 месеца
До БългаркаДРУГАРЕ! ВАС НЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПРОДАДЕМ ЗАЩОТО БРАТСКАТА ДРУЖБА С АФРИКАНСКИТЕ КАНИБАЛСКИ РЕЖИМИ СЕ РАЗВАЛЕНА И НЯМА КОЙ ДА ВИ КУПИ ВЕЧЕ. НИКОЙ НЕ ИСКА МЪРЗЕЛИВИ И КРАДЛИВИ КОМУНИСТИ.
12
0
 
12
 
! Отговори
Майора преди 5 месеца
Бюджет , основан на вдигане на данъци и продажба на земи с цел неговото закърпване , не е бюджет! А като прибавим и теглените за три години 30 млд заеми , няма какво повече да кажем!
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
БАТИ БОКО И ВАНЯ ЧЕРВЕНОТО РОМЧЕ ИСКА ДА ОГРАБЯТ ДЪРЖАВАТА И ЧАСТНИЯ БИЗНЕС.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За всички млади политици на Шваб тегленето на заеми е любимата част от схемата
9
2
 
12
 
! Отговори
Българка преди 5 месеца
Освен Земите и нас ли ще продадете?!Бог да ви накаже!!
8
0
 
10
 
! Отговори
на кукуво лято преди 5 месеца
аз очаквам дядо коледа.......... и снежанка , мдаа определено очаквам снежанка :) . Също така очаквам бай трифон зарезан , великденският заек и св.георги.....Имам и други очаквания , които както казва про100 киро "вярвам" , че ще ми се случат .
7
3
 
8
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 5 месеца
Програмист взема средно 7хил лева и има над 2 апартамента. Ако се появи нов инвеститор в ИТто програмистите го спират спират като не пращат хора. Така изнудват инвеститорите за по-големи заплати. Вместо да има повече инвеститори и повече хора да могат да почнат работа на добра заплата. Пазят си хляба със всякакви мерки.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя ръст го очакваме вече 35 г.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да бе и сега вече никой не краде защото е частно ....това да не ти е американската мечта
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
МУТРИТЕ И КОМУНИСТИТЕ ЩЕ ИСТЕРЯСАТ СЕГА. КАТО ЧУЯТ ИНВЕСТИТОРИ И СЕ НАДРИСКВАТ.. ЧАСТНИЯ БИЗНЕС НЕ ИМ ПОЗВОЛЯВА ДА КРАДАТ.
3
0
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 5 месеца
Никакъв марксист не е . Най-обикновен мошеник е !