Асен Василев: Очаквам ръст на инвестициите и заетостта

Инфлацията ще продължи да се забавя, смята финансовият министър
28 ное 2023 14:00, Стела Стоянова
175
Асен Василев: Очаквам ръст на инвестициите и заетостта
Снимка БГНЕС, архив

Бюджетът е разчетен при 3% касов дефицит и 2,9% дефицит на начислена основа. Растежът на БВП да достигне догодина 3,2%. Очаква се доста висок растеж на публичните инвестиции, почти 10 млрд. лв. са предвидени в бюджета за публични инвестиции. Очаквам инфлацията догодина да продължи да се забавя. Бюджетът е разчетен при средногодишна инфлация от 4,8%. Очаквам нарастване на заетостта и спадане на безработицата.

Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси, предаде БГНЕС.

“За първи път в този бюджет инвестиционната политика е изведена на проектен принцип”, добави Василев и коментира, че в последните 10 години размерът на неизпълнените капиталови програми е в размер на над 16 млрд. лв.

"В бюджета са заложени значителни плащания свързани със социалната и демографската политика - 104 млн. лв. свързани с новия размер на линията на бедност, 23 млн. лв. за целогодишното обезпечаване на еднократната помощ за ученици, 41 млн. лв. увеличение на месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, 15 млн. лв. за допълнителни средства за активна политика за пазара на труда, 132 млн. лв. свързани с ефекта от промяната на МРЗ", изброи Василев.

"82 млн. лв. са за разкриване на нови социални услуги, 43 млн. лв. за увеличение на издръжката за специализираните заведения за социални услуги. Бюджетът на здравеопазването се увеличава с над 1 млрд. лв. Като макрополитика, зададена от МФ и МЗ, е да се повиши достъпността", каза още министърът.

Предвидено е увеличаване на пенсиите с 11% от 1 юли. Предвидено е увеличение на годишните добавки от 1 юли с 30%“, каза още той и добави, че са предвидени средства за спорта, както и културата.

Димитър Радев, управител на БНБ, отправи няколко препоръки за този бюджет, както и тези, които ще бъдат създавани в бъдеще. БНБ препоръчва да се направи опит да се поддържат антициклични нива на бюджетните разходи и на бюджетното салдо.

Още по темата
Любомир Дацов от Фискалния съвет коментира, че от 2023 г. се планира голям структурен дефицит.

"От наша гледна точка основният проблем идва от това, че беше "изядено" фискалното пространство с вдигането на текущите разходи", каза той и препоръча да се намери фискално пространство. "Проблемът с дефицита е, че дефицитите се пораждат от публичните разходи. Нашите изчисления показват, че почти през целия период политиката, която се предлага е проциклична, което означава, че инфлацията няма как да спадне толкова бързо в следващите години", отбеляза той.

Васил Велев, председател на АИКБ, коментира, че те не споделят идеята за 3% дефицит. Според него увеличаването на приходите в бюджета също крие рискове и посочи, че след задълбочена дискусия АИКБ са отхвърлили и трите проекта за бюджет.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
5
 
! Отговори
БЪРЗО, БЪРЗО..КРЕДИТ преди 5 месеца
ЕЙ НА ОНЯ ЪГЪЛ ЕДИН ИНВЕСТИТОР РАЗДАВА КРЕДИТИ ЗА ТАКИВА МАКРОИКОНОМИСТИ, КАТО АСЕН ВАСИЛЕВ......... ТОЙ ДЕЦА НЯМА...ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ГИ ВРЪЩАТ И ИЗГЛАДУВАТ......... РОЗОВАТА ПРЕМЯНА......
41
0
 
6
 
! Отговори
Кокорчо преди 5 месеца
Очаквам инвеститорите да дойдат с редовната самолетна линия от Скопие.
40
0
 
5
 
! Отговори
Alow преди 5 месеца
А аз фалити
39
2
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА за 33 преди 5 месеца
До АнонименО, не е задължително... манджата може и студена да я ядеш а може и да няма манджа ако много ти знае комунистическата тиква.
38
0
 
2
 
! Отговори
Прав, но до някъде преди 5 месеца
До 29 Българин България добр се развива в ЕС, аз съм много доволен от ЕС. . . . Така е! Може би за себе си си прав, но не си мнозинството! Капиш (итал.)!
37
0
 
3
 
! Отговори
Aefan преди 5 месеца
И как *** очаква от липсваща работна ръка ниското й качество, повишаващи се разходи за труд и осигуровки, увеличаване на данъчната тежест върху фирмите и персонала, продължаване на раздуването на държавната администрация (не знам дали някой знае ама има министерство на иновациите с 500 души персонал и средно 2700 лева на месец разходи на човек) някак си да се увеличат инвестициите? Ей къде е Гърция в Евро зоната. Ей къде е Турция без измислени урсулски правила и евтина работна ръка
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
кокорчо очаква от умрял писмо. хи хи хи
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какъв ръст, какви инвестиции? В България са останали само един милион млади хора. Останалото е 2.5 милиона пенсионери и 2 милиона работещи които повечето са 50+. отделно че всеки който се сдобие с пари веднага ги или ги изнася с чужбина, или ги набива имоти. Няма никакви инвестиции. Банките до сега 15 години нонстоп раздаваха пари и затова се създаде усещане че имаме някаква икономика. Да ама сега тези пари ще трябва да се връщат!
34
1
 
2
 
! Отговори
3254362 преди 5 месеца
До Куче дивоКато не могат да оцелеят да фалират. Не сме длъжни да помагаме на всеки уонаби бизнесмен.
33
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До 18 "Хората имаха и Очаквания и за ПП Промяната" - не "хората", а про'с'таците... и не очаквания, а собствена про'с'тотия.
32
0
 
10
 
! Отговори
........ преди 5 месеца
Заводът за електромобили в Ловеч е невероятен, Ловеч се напълни с електрически коли. Сувалки кога започваме да правим ?
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
копейките не харесват тая новина
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
странджа притоплената манджа 34 години демокрация още му се привиждат комунисти
29
1
 
0
 
! Отговори
3254362 преди 5 месеца
Не съм убеден, че Василев иска ръст на заетостта. И без това имаме ниска безработица. Повече заетост ще повиши инфлацията. Може пък това е търсен ефект за изравняване на стандарта в ЕС. Ще видим, успех.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Христо Христов - На теория, скоро Европа ще се доближи до това, което беше в средата на 19-ти век, с няколко много богата и многжество много бедни, като индустиралното ниво ще е същото, но ще се вдвижи назад.
27
0
 
5
 
! Отговори
Знам кой е ненормале преди 5 месеца
Очаквам нарастване на заетостта и спадане на безработицата. . . . ПРИ ФАКТИЧЕСКО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ! Вече знам кой е ненормалния с тумбата около него!
26
8
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
България добр се развива в ЕС, аз съм много доволен от ЕС.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво Васка, пара да се върти
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо не може, да се коментира под платени статии?
23
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
На теория Китай може да инвестира заради евтината работна ръка, но едва ли. Все пак ресурсите в ЕС са 30-50% по-скъпи, пък и защо да произвежда в ЕС, като после и така, и така ще трябва да продава 90% от стоките на платежоспособните азиатски пазари?!