Учителите у нас взимат 1709 лв. заплата, а в Германия - около 4000 евро

Във Франция обаче заплатите са по-ниски
4 дек 2023 13:37, Нели Христова
291
Учителите у нас взимат 1709 лв. заплата, а в Германия -  около 4000 евро
Снимка: Pixabay/jerrykimbrell10

Брутната учителска заплата у нас е 1709 лв. За старши учител е 1763 лева, а за главен - 1831 лева. Заместник-директорите получават 1926 лв., а директорите - 2082 лв. Млад човек се нуждае от около десет години стаж, за да стане старши учител.

"Идвам много рано в училище, много преди учебните часове. Ставам към 5:30 ч., за да мога да съм в училище в 7 часа и да наглася всичко необходимо за началото на часовете. Почти нямам свободно време, а дори и да имам, обикновено разговарям с родители или с дечицата, ако има нещо, което е станало през междучасията. Като приключат учебните часове, попълвам дневника, подготвям материалите за следващия ден", разказва за работата си пред Нова тв Емилия Петкова, учителка в София.

В Германия средната работна заплата е 3333 евро или 6511,55 лева, а средната учителска - около 4000 евро или 7814,64 лева.

"Идва момент, когато човек се чуди - заслужава ли си да уча за учител, може и да не го приемат, може би е по-добре да отида в някоя фирма, там ще спечеля и повече. В сравнение с цялото население учителите не са зле платени, трябва да го кажа честно. Но учителите никога не са били и толкова заети. Има и допълнителна работа като часове с украински ученици, а в същото време броят на преподавателите е същият", обясни Щефан Дюл - президент на сдружението на германските учители.

По-критично е положението в съседна Франция, където преподавателите получават средната заплата или дори по-малко.

"Заплатите ни са много ниски в сравнение с други европейски държави. Не сме достатъчно ценени в обществото. За хората нашата работа е лесна, защото всеки мисли, че може да я прави. Само че да предадеш урок на едно дете не е като да обучават 28 деца", казва Емили Ламар от Франция.

"Японските учители работят от сутрин до вечер, дори когато децата приключат с часовете", сподели Кадзуйоши Кано, директор на училище в Япония. Там учителите са държавни служители и получават твърда заплата. "Стига, стига да не търсим лукс", казва Кано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
еми то и на моята позиция в германия взимат по 6-7 хил евро, ама шефа повече от 3000 лв не дава, аз да ме чувате да рева ?
163
0
 
21
 
! Отговори
Бай Пешо преди 5 месеца
Хайде да попитам, като в Германия взимат 4к евро, колко остават след данъците (защото това са бруто), докато тука обявената сума е нето. Освен това, колко ученици в България ходят на частни уроци, колко в Герамния. За да е по-лесна математиката, нека я даваме в проценти. А именно 100 към НУЛА. В БГ всеки ученик е принуден да ходи на уроци, защото учителите не преподават. А там НУЛА, защото един учител ако не си свърши работата, тежко му. Усещате ли тънката разлика?
162
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А в Германия след облагане тая 3333 евро заплата дали не става 1800 преко сили... демек пак двойно на наща ама един наем във Франкфурт е минимум 1000 евро, демек ще живееш с 800 евро на месец общо. Вързали са направо и там...
161
4
 
24
 
! Отговори
Браво преди 5 месеца
Тук са идеално заплатени. Малко хора взимат хубави заплати като тях. Като за България са повече от добре. Маса народ са на минималната работна заплата.
160
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То добре, че им ги вдигнаха малко при последните редовни правителства. Имаче се движеха под средната и сега щяха да вземат 1000 - 1100. Зааплатите на учиителите трябва да са функция на заплатите във всеки град. В Тервел 1500 лева може да е страхотна заплата. Но в София и 2500 е малко.
159
2
 
20
 
! Отговори
ссс преди 5 месеца
Е писна ми от наглеци! Вие учители, лекари и др. искате немски заплати, ама когато ползвате чужд труд и услуги плащате по български стандарт. Вие с какво сте повее от други професии!! Когато и ние почнем да получаваме немски заплати, тогава и вие ще претендирате за такива. Подобни сравнения важат за всички или никой.
158
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Важното е българинът да мисли само за пари и да тегли кредити.
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Бай Пешо И тук е така, поне за учениците в същото училище. Подписват се декларации. Ако не се спазват е вече друг въпрос. Но у нас всичко е така и все "закони" търсим. Законите са да се спазват, ама като няма читави хора...
156
5
 
0
 
! Отговори
КОКОРЧО fanbase преди 5 месеца
Ми той Кокорчо се опитва да им вдига заплатата, но от ГЕРБ не му разрешават.
155
2
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 5 месеца
В Германия живееш добре само ако си украински дезертйор бежанец или телегален емигрант бежанец! Или се пишете украинци и афганистанци да живеете на социална помощ или не идвайте! За българи няма изгода..
154
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Учители в България няма, а има заплатаджии.
153
4
 
16
 
! Отговори
Бай Пешо преди 5 месеца
Хайде много моля, без такива сравнения. Какво искате да кажете, колко зле платени са учителите? Ами добре, тогава сравнявайте и другите професии. Освен това, ако говориме специално за учителите, погледнете качеството. Един учител в Герамния, няма право да дава частни уроци, хванат ли го, тежко му. А тука всеки един учител (с изключение на началните защото са много т_ъпи) дават на поразия, без никой да им търси сметка. Тука е практика да не преподават за да ходят децата на уроци, докато там не.
152
2
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 5 месеца
До Анонимен А това го написа от панелката в Люлин ли ??? И като е толкова добре - бегай в Германия . Какво ми говориш за помощи ?? Как така ще взимаш над 3000 евро на месец и ще получаваш помощи . Я малко намали енергийните напитки . И сега в момента картата е 49 евро - съмнява ме . В Мадрид карта з а транспорта е 120 евро . Съмнява ме в Мюнхен да е по евтино . Има прясно мляко и прясно мляко .
151
9
 
7
 
! Отговори
И не само това... преди 5 месеца
В България никой не уважава гръбнака на всяка държава, учители, полиция и лекари. Само за учителите да вметна, че не само, че тук заплатите са им мизерни ами и в детските градини гледат по 30 деца, а в Германия бройката е три пъти по-малка.
150
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо се сравняват нашите учители с Германия? Ами сравнявайте се с някоя 80 годишна руска колония например Армения. Хем харесвате Русия, хем искате германски заплати. То така не става, като искате Русия ще си получавате руски заплати или пък заплатите на някоя руска колония и няма да мрънкате.
149
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като им са малко парите да се хванат на допълнителна работа , и без това имат доста почивни дни през годината
148
2
 
18
 
! Отговори
Цонко преди 5 месеца
Разбира се, това е брутна заплата. Нетната е 2300-2400. Ако живееш в село или малък град в Германия и не плащаш наеми тази заплата е ОК. Но ако живееш в голям град ... олеле майко. Виждат ви се много, но реално не са.
147
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
154- посочи по кой нормативен акт учителите се пенсионират рано!
146
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Пепи...от 2023г в Германия е въведена единна карта за целият транспорт- 49 евро на месец, детските са 250 евро на дете до 27г ако учи и живее в дома на родителите си- има и др социални мерки- помоли ГУГЪЛ и той ще ти ги преведе.
145
3
 
9
 
! Отговори
Разлика преди 5 месеца
У нас училищата бардак и производство на роби за Германия а там се образоват за живота.