София, 14 декември 2023, 7:52: Отрязаха главата на МОЧА

По ирония на съдбата инструментът флекс е познат в Русия като "болгарка"
14 дек 2023 09:13, Петър Бойчев
740
София, 14 декември 2023, 7:52: Отрязаха главата на МОЧА
Снимка Ивайло Мирчев Фейсбук

Точно в 7:52 ч. тази сутрин беше отрязана и махната главата на войника от мемориала Паметник на съветската армия, известен още като МОЧА – Монумент на окупаторската Червена армия. Тя беше на мястото си почти 70 години – от 1954-та.

Изпълнението се извърши при засилено полицейско присъствие и значителен публичен интерес въпреки студения декемврийски ден. По ирония на съдбата работниците режат с инструмент флекс, който е известен в Русия като „болгарка“. 

Очаква се депутатите да изслушат министъра на културата и министъра на регионалното развитие за демонтажа на Паметника на Съветската армия. Искането е на депутати от БСП и "Възраждане", според които действията по премахването на монумента са незаконни.

Народните представители настояват за предоставяне на повече информация за съдбата на елементите, които се демонтират, както и за средствата, които са предоставени за преместването и реставрацията им. Демонтирането на фигурите от паметника започна във вторник.

От БСП и "Възраждане" вече внесоха сигнал до прокуратурата. А на мястото на паметника отново имаше протести с искане - монументът да бъде реставриран, но да бъде върнат отново на мястото си в Княжевската градина.

Междувременно, все още не е ясно къде ще бъде разположен паметникът след реставрацията. Най-вероятно ще бъде изложен в Музея на социалистическото изкуство, като лично министърът на културата заяви, че се ангажира да бъде намерено място за експонирането му. 

"Ние възложихме експертиза за състоянието на паметника, но на самите фигури. На самата конструкция е правена експертиза през 2019 г., но тогава не бяха изследвани фигурите. На 3 август с решение на МС паметникът беше обявен за частна държавна собственост и премина в управление на областния управител", заяви Вяра Тодева пред БНТ. По думите ѝ при самото изграждане на монумента е записано, че е собственост на Министерство на културата.

"Оттам казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност за паметника", уточни още Тодева.
Тодева обясни, че е сключена застраховка за трети лица за безопасност. "Не е безопасно. Могат да пострадат хора. Планът за безопасност и здраве, одобрен от Столична община, е за 59 дни да бъде готово всичко. Идеята е ако може, да се приключи до Коледа. Огражданията около основната фигура няма да бъдат премахнати, самите плочи са компрометирани и не можем да допуснем хората да се разхождат там", подчерта Вяра Тодева.

Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот. Дотогава частите на монумента ще бъдат съхранявани в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента той струва около 20 млн. лв.

Една стара идея за паметника на съветската армия беше припомнена малко преди това от Вили Лилков по повод започналото демонтиране на фигурите. Става дума за решение на Общинския съвет на Димитровград от 2015 г., с което тамошните съветници заявяват съгласие да придобият паметника и да го сложат на създадената през 2008 г. Алея на монументалното изкуство в града.

"Нямам информация решението да е отменено, което дава възможност на столицата да реши бързо проблема с мястото на демонтирания паметник, да спести финансовите разходи по неговото съхранение, а паметникът да отиде в истински музей на тоталитаризма", коментира във "Фейсбук" Лилков. Според него така София ще спести разходи на столицата.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


740
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
510
2
 
1
 
! Отговори
Беновска пипа преди 4 месеца
Мисля, че паметника на Шипка също трябва да бъде демонтиран. Той е символ на поробването на българския народ от генерал Столетов и Руския! Не може на такъв връх да има паметник на окупатори. Паметникът да бъде разрушен незабавно. В парламента ще се намери мнозинство за това. Стихотворението "Опълченците на Шипка" трябва да бъда извадено от учебния материал, а Иван Вазов да бъде публично порицан от Кирчо, Кокорчо, Дилян Пеевски и онзи от ДБ.
509
0
 
2
 
! Отговори
Моч преди 4 месеца
има само в главата на автора на заглавието... А и на тия които го подържат.
508
1
 
2
 
! Отговори
Чудомир преди 4 месеца
от разказа Българи Е, дядо хаджи, как ти се вижда, а? Чудесия, нали? Грандиозно нещо? Хм промърмори хаджи Петър, метна поглед към него и рече: Три кила пироксилин му е майката! Сложи го в темеля, запали фитиля и камък върху камък няма да остане! Тъй, амчи каак! Татък! Около три кила Па може и по-малко добави бай Танко и си избърса носа с ръкава.
507
0
 
3
 
! Отговори
Казва се ъглошлайф преди 4 месеца
Флекс е немска фирма
506
1
 
8
 
! Отговори
бай работник преди 4 месеца
Няма по плоско едноклетъчно от Бъгарина. Залужава си съдбата на 100%!
505
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А на киреца кога?
504
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименАбсолютно едно и също е значението, но флекс(карбофлекс), е чуждица, която се използва в България, а думата "болгарка" е руска и се използва в Русия, някога и ние имахме машиностроене и изнасяхме, та затова "болгарка" , пипера също го наричат "болгарский перец", щото едно време са го внасяли от България, а и за да го различават от другия пипер и л. чушки.
503
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Излишни разходи по тези метали и камъни, един взрив щеше да е много по-рентабилно.
502
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Знаете ли кой беше Бъки Бомбата? Знаете ли че е известен с две неща? Първото, че нареди взривяването на мавзолея и второто, че е отктраднал толкова много пари, че след като му откраднаха 180 000 евро не му пукаше и каза, че това са му джобните пари! За всичко това плати висока цена като умря като куче след две операции на стомаха. Не успяха да го спасят величията в медицината защото божията воля беша друга! Областната управителка на София я чака неговата съдба!
501
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не искам да съм на мястото на децата на областната управителка! Такава тежка карма им е оставила, че очаквам само нещастия, болести и неприятности да чувам за нея и нейното семейство! Мъдрите хора са казали, че паметници не се пипат!
500
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки който руши паметници го чака божието наказание! Господ забавя, но не забравя!
499
2
 
5
 
! Отговори
*/* преди 4 месеца
Егати подлите души дето сме.
498
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ей, неонацисти и варвари рушители, в краен случай, можехте да сложите само един надпис "На антифашистите и на героите при Драва " , там са воювали геройски българите срещу нацистите и са спечелили битката, но нееееее, по-"хубаво" е да рушите, а какво създадохте или построихте, че да рушите? Диваци.
497
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ей, неонацисти и варвари рушители, в краен случай, можехте да сложите само един напис "на антифаистите и на героите при Драва " , там са воювали геройски българите срещу нацистите и са спечелили битката, но нееееее, по-"хубаво" е да рушите, а какво създадохте или построихте, че да рушите?
496
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Повръща ни се от нацизъм и неонацизъм! Нали нацизма е признат за криминално деяние и се преследва от закона, защо го реанимирате, вие луди ли сте?
495
6
 
5
 
! Отговори
Генов преди 4 месеца
Сед МОЧъ следва да се разформирова и закрие червената помийна яма, наричана МВР ,която се явява биещото лице пазител на партията.. *** е само началото на Совхозницците и Колхозници
494
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!" Казал го е Аксаков през далечната 1885 год.
493
8
 
3
 
! Отговори
Име преди 4 месеца
Да се приеме за национален празник! Поредният такъв. Между другото, има и един "Руски паметник" в Шумен за събаряне.
492
0
 
0
 
! Отговори
Идеята преди 4 месеца
Забравих че из.ч.ууу.ка се забранява. Издяла тогава.
491
2
 
4
 
! Отговори
Идеята преди 4 месеца
Аз предлагам Алоша да се *** малко и да го направят на Левски. Ще е много евтино и бързо.