Нова битка: СУ срещу проф. Дарина Григорова, намеси се и Волгин

Какво разгневи академичната общност?
23 дек 2023 15:08, Александър Попов
638
Нова битка: СУ срещу проф. Дарина Григорова, намеси се и Волгин
Дарина Григорова. Снимка: БГНЕС

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" излезе с позиция срещу проф. Дарина Григорова, като се разграничава от нейното мнение, изразено пред pogled.info. Проф. Григорова е историк, но явно нейния анализ не допадна на академиците. Тя е автор на няколко книги, сред които са „Свобода и самодържавие. Руският либерализъм в края на ХІХ в.“ и „Империята Феникс“, както и на многобройни научни студии и статии, които са публикувани у нас и в чужбина.

"По повод получените многобройни протестни писма срещу лансираните тези и идеи в интервю на Дарина Григорова, Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заявява, че се разграничава категорично от изразената от нейна страна позиция. Считаме, че материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна. Изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разума и академизма. Намираме за недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната.

Кои са акцентите от интервюто?

Основните теми, които проф. Григорова коментира са демонтажа на Паметника на Съветската армия и войната в Украйна.
 
Тя определи случващото се с паметника като вандалски и небългарски акт и е “рязане по най-касапски начин, а не демонтаж”. Григорова смята, че "чисто психологическият ефект от вакханалията с разрушаването на Паметника на Съветската армия цели в Русия да се създаде основателна българофобия".

По думите й не всички украинци са заразени от русофобия. "На мен ми се струва, че Трети Украински фронт не е само част от Втората световна война. Знаете ли колко украинци и малоруси са на страната на Русия и колко с удоволствие биха били на страната на Русия, ако нещо се случи, по-голям конфликт", казва тя.

В интервюто тя нарича Зеленски нечистоплътен, докато коментира политическата кариера на Арестович.

Професорката смята, че в Русия ситуацията не е като севернокорейски консенсус.

"Всичко е чудно, всичко е в патриотичен план. Не, част от интелигенцията не е доволна", казва тя.

Може би едно от най-дискусионните й твърдения в интервюто е, че денацификацията на Украйна е въпрос на време, а после може да последва денацификация и на България.

Волгин я защити

Журналистът от БНР Петър Волгин, срещу когото също има често недоволство заради позициите му, защити проф. Григорова. Той определи акдемичния съвет като "кириакстефчовци".

"Тези хора се страхуват. Ама наистина много се страхуват. Това и най-важното, което се набива на очи, след като прочетеш декларацията на едни началници от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Тези началници много искат силните на деня да забележат тяхното “разграничаване” от проф. Дарина Григорова. Е защо е това бързане, защо е този страх? Просто защото проф. Григорова изказва идеи, които са в ярък контраст с официозната евроатлантическа идеология. Ето затова университетските шефчета, наречени Академичен съвет, нямат търпение да подчертаят колко много не са съгласни с всякаква опозиционност. “Тук се говори срещу властта на Негово Величество султана и затова аз излазям”, казваше Кириак Стефчов. Тези са същите – кириакстефчовци, които излазят винаги, когато някой прояви смелост.

А проф. Григорова е не само смел човек. Тя е автор на много книги и научни статии, които показват изключително задълбочено познание за историята и настоящето на Русия. И именно от позицията на това знание тя прави своите интелигентни анализи, които толкова дразнят евроатлантиците. Защото те не са умни. Те не четат. Те ползват опорките на официалната политическа коректност. Затова и толкова се страхуват от хора като проф. Григорова. Посредствеността винаги се страхува от таланта. Затова посредствеността винаги е в множествено число. Анонимните шефчета срещу личността проф. Дарина Григорова. Не знам как ще завърши тази битка. Но съм абсолютно сигурен, че България има нужда от личности като проф. Григорова. От личности, които имат смелостта да мислят".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


638
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
345
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
377 Съветски граждани станаха видни политици, преподаватели в СУ, директори на предприятия от национално значение, съдии, прокурори, в България. Съдия номер 1 в момента е рускиня с българско гражданство Галина Захарова, а баща й преподаваше на руски право в СУ, тъй като едва говореше български език. Станишев е половината руснак, стана премиер...Примерите са много. Пирински също имаше чуждо гражданство.
344
5
 
10
 
! Отговори
Яяя преди 4 месеца
До Анонимен - 80% от изброените неща са отдадени на концесии за следващите 20-50 г. на западни корпорации по времето на Елцин!
343
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Денацификация означава всеки българин де бъде принуден да се откаже от принадлежността си към българската нация. Това е отколешна мечта на кремълските сатрапи. Още повече, че имат опит в денацификацията на волжките българи. С насилие са ги направи руснаци.
342
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Готина е!
341
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Е дами и господа..." те Вашите Господари с двойните гражданства ще дойдат и ще видим тогава кой кого какво ще направи. Защото тази поправка не е приета случайно. Тя е приета по заповед на Вашите Господари .
340
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Макрон каза : Не можем да оставим Путин да победи ! Макрон не се интересува от хората а от своето собствено его. Той не може да понесе победата на Путин. Ето защо стана войната. Запада не може да понася ВВП.
339
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо търпението на Русия беше изчерпано и се стигна до война. Защо в медиите има двойни стандарти и никой не говори за това че Израел води война в ивицата Газа и за отрицателно време е избил повече от двайсе хиляди цивилни палестинци. Двойните стандарти са на всяка стъпка !
338
35
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
E, дами и господа - да търпим проф. Даринка и Волгин са едно от дразнещите неща в демокрацията. Ако господарите им дойдата пак, ще ни изколят, пардон - "денацифицират" за едно нощ.
337
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Верно си кандидат патилан. Какви са тия неистини. Ти от къде знаеш как живее обикновенния руснак и обикновенния българин. Хайде да попитаме хората от наводненията които живеят в зглобяеми къщички-фургони и обикновенните украинци които у нас в Бг живеят в многозвездни хотели ?
336
24
 
10
 
! Отговори
Кандидат патилан ;) преди 4 месеца
371, бро, Русия има ресурси да бъде най-богатата държава в света, но руснаците са неможачи завладени от късокраки крадци. Това е причината всеки обикновен българин да живее по-добре от всеки обикновен руснак ;))))
335
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди 35 години един беден бедуин открива петрол в емиртствата и я прави цветуща държава. В Русия има петрол, газ, злато, диаманти, ценни метали, но още не са намерили бедуина за да свърши работата.
334
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съра ми засеГна на зад,,,ка, сър! Русофилията продължава да нанася удари, нищо че е тежко ранена и пред окончателна смърт!
333
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 348. Имат проблем с моралните ценности? Какво разбираш от ценности ти който ми се кълчотиш на някой гей парад и постоянно си дрогиран.
332
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 354 . Ти май не си разбрал, че тука е България и трябва да има свобода на словото.
331
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 265. Какво на някой от посолството ли докладваш? Защото в България се обръщаме с господин. Да ви засегнат на зад,,,ка тези сърове.
330
2
 
10
 
! Отговори
Стига! преди 4 месеца
Дайте рейтинг! В БНТ всеки месец харчат хиляди левове за "метрия", но си остава за вътрешно ползване. Дайте да видим данните бе! Ако не е Волгин с неговия рейтинг на случаемост, кой да е? Тъпите кореспондетки ли? Ако ще е така, оставяйте на заплата само техническия персонал и да се приключва! И без това изхранването на тая гмеж е абсурдно. Частни вериги радия, плащат данъци, правят слушаемост, а ние храним репортерка от Русе /примерно/ с 60 секунди ефир месечно.
329
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Проф.Григорова е сред малцината които имат смелостта да имат различно мнение от официалното!Пълна подкрепа за нея!
328
17
 
37
 
! Отговори
Поздравления! преди 4 месеца
За смелата българка професор Григорова!
327
8
 
33
 
! Отговори
Случаен минувач преди 4 месеца
Страшното е друго - започва нов тоталитаризъм. Ако не подкрепяш Украйна, ако показваш симпатии към Русия - ти си народен враг! Трябва да бъдеш съден и низвергнат! Аз съм живял 30 години в тоталитаризъм, когато за един виц можеха да те осъдят, не желая това да се повтори!
326
10
 
33
 
! Отговори
Случаен минувач преди 4 месеца
И проф. Григорова, и Петър Волгин са твърди привърженици на БСП. Както и Страхил Ангелов. Произхождат от комунистически семейства. Но имат доблестта да покажат, че симпатизират на БСП. Не са като Христо Иванов - Бойкикев, също с комунистическо потекло, но виден "демократ". Затова, може да не съм съгласен с тях, но ги уважавам.