Нова битка: СУ срещу проф. Дарина Григорова, намеси се и Волгин

Какво разгневи академичната общност?
23 дек 2023 15:08, Александър Попов
638
Нова битка: СУ срещу проф. Дарина Григорова, намеси се и Волгин
Дарина Григорова. Снимка: БГНЕС

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" излезе с позиция срещу проф. Дарина Григорова, като се разграничава от нейното мнение, изразено пред pogled.info. Проф. Григорова е историк, но явно нейния анализ не допадна на академиците. Тя е автор на няколко книги, сред които са „Свобода и самодържавие. Руският либерализъм в края на ХІХ в.“ и „Империята Феникс“, както и на многобройни научни студии и статии, които са публикувани у нас и в чужбина.

"По повод получените многобройни протестни писма срещу лансираните тези и идеи в интервю на Дарина Григорова, Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заявява, че се разграничава категорично от изразената от нейна страна позиция. Считаме, че материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна. Изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разума и академизма. Намираме за недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната.

Кои са акцентите от интервюто?

Основните теми, които проф. Григорова коментира са демонтажа на Паметника на Съветската армия и войната в Украйна.
 
Тя определи случващото се с паметника като вандалски и небългарски акт и е “рязане по най-касапски начин, а не демонтаж”. Григорова смята, че "чисто психологическият ефект от вакханалията с разрушаването на Паметника на Съветската армия цели в Русия да се създаде основателна българофобия".

По думите й не всички украинци са заразени от русофобия. "На мен ми се струва, че Трети Украински фронт не е само част от Втората световна война. Знаете ли колко украинци и малоруси са на страната на Русия и колко с удоволствие биха били на страната на Русия, ако нещо се случи, по-голям конфликт", казва тя.

В интервюто тя нарича Зеленски нечистоплътен, докато коментира политическата кариера на Арестович.

Професорката смята, че в Русия ситуацията не е като севернокорейски консенсус.

"Всичко е чудно, всичко е в патриотичен план. Не, част от интелигенцията не е доволна", казва тя.

Може би едно от най-дискусионните й твърдения в интервюто е, че денацификацията на Украйна е въпрос на време, а после може да последва денацификация и на България.

Волгин я защити

Журналистът от БНР Петър Волгин, срещу когото също има често недоволство заради позициите му, защити проф. Григорова. Той определи акдемичния съвет като "кириакстефчовци".

"Тези хора се страхуват. Ама наистина много се страхуват. Това и най-важното, което се набива на очи, след като прочетеш декларацията на едни началници от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Тези началници много искат силните на деня да забележат тяхното “разграничаване” от проф. Дарина Григорова. Е защо е това бързане, защо е този страх? Просто защото проф. Григорова изказва идеи, които са в ярък контраст с официозната евроатлантическа идеология. Ето затова университетските шефчета, наречени Академичен съвет, нямат търпение да подчертаят колко много не са съгласни с всякаква опозиционност. “Тук се говори срещу властта на Негово Величество султана и затова аз излазям”, казваше Кириак Стефчов. Тези са същите – кириакстефчовци, които излазят винаги, когато някой прояви смелост.

А проф. Григорова е не само смел човек. Тя е автор на много книги и научни статии, които показват изключително задълбочено познание за историята и настоящето на Русия. И именно от позицията на това знание тя прави своите интелигентни анализи, които толкова дразнят евроатлантиците. Защото те не са умни. Те не четат. Те ползват опорките на официалната политическа коректност. Затова и толкова се страхуват от хора като проф. Григорова. Посредствеността винаги се страхува от таланта. Затова посредствеността винаги е в множествено число. Анонимните шефчета срещу личността проф. Дарина Григорова. Не знам как ще завърши тази битка. Но съм абсолютно сигурен, че България има нужда от личности като проф. Григорова. От личности, които имат смелостта да мислят".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


638
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
403 Нямаш шанс! Тя се е врекла във вечна вярност към Рашията. Нея мъже не я интересуват. Ако я интересуваха щеше да се е омъжила.
364
5
 
12
 
! Отговори
Плурализмът преди 4 месеца
Е хубаво и полезно нещо! Когато обаче е на исторически истиннна позиция и защитава общочовешки ценности! Когато защитаваш един несправедлив и позорен акт като нападението на Путин над независима и суверенна Украйна значи това не е плурализъм и свободомислие а откровен путинизъм! А и самичт факт, че Волгин скача като Матросов н амбразурата е достатъчно показателен за да се разбере с какво си имаме работа!
363
13
 
14
 
! Отговори
Alex преди 4 месеца
Поклон пред тази ДАМА със съв сем ТРЕЗВИ съждения! Не харесв ам ПУТИН, НО НЕ харесвам и БГ политиците!
362
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зорлем правят дисиденти! Какво пречи да има друго мнение?! Така при комунизма осъдиха Солженицин, а после ги беше срам и го увъртаха! Как може да сме такива *** и ***! Нека всеки носи отговорност за думите си и историята ще съди един ден! К да излезнат с имената си, а не да се крият зад акад съвет!!!
361
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Викаха,ли я в районното?За справка.
360
8
 
4
 
! Отговори
Мен преди 4 месеца
Даринче, омъжи се за мен ! :)
359
12
 
17
 
! Отговори
Божил Божилов преди 4 месеца
Ето това е историк и учен,а не служебните палячовци,които хихикат в История БГ
358
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На университет са ходи, за да придобиеш професийка и да правиш яко кинтииииио! Другото са глупостиии!
357
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма на какво да се чудим. Мозъчният съвет на университета доказва малоумието си и това, че е готов да поприклекне и да обслужи сглобката и Посолството. Чест прави на Волгин, че не се подава на неистовия натиск да бъде смачкан и да му се затвори устата!
356
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
всеки, чието мнение се различава от това на мейнстримните *** на портите на Посолството се обявява за руски шпионин.Тезе закостенели "Синодални старци" н СУ, произвели това недомислие Академик но сапунената каша, треперят за мазните си привилегии.Те нямат срам, чест и достоинство Имат само три функции, като най - важната е отделителната. Позор!36
355
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лъснаха всички петоколонноци.После да няма,ама ние...
354
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не знам колко украинци се бият на страната на Русия, но по официални данни на ООН , 6 милиона украинци са напуснали страната си , като повече от 2 милиона са поели към страната агресор. Примерно 1/3 са се изнесли в Русия. Може би ги е страх да са в Украйна , а има и защо.
353
7
 
18
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
В България индивиди на два крака ,които не могат да градят нищо и измислят дори едно изречение ,водят "битки" с тези ,които имат собствено мислене ,което не им изнася на тях и след ,като е така всички "инакомислещи" ,като в Средновековието ,трябва да бъдат "изгорени на клада" в държавата на ,която "ръководни фактори" са Делян Пеевски ,Бойко Борисов и компания - с "евроатлантически ценности"
352
12
 
14
 
! Отговори
Божил Божилов преди 4 месеца
България е заразена от фашизма,подобно на гъбички по краката, мачкаш,стържеш,лекуваш те пак се появяват.При нас фашизма/нацизма/има кожа на хамелион, бързо сменя цвета,ако наоколо стане червено.По тази причина Скъпи Другарки и Другари,просто трябва да върнем народната власт и всичко ще се успокои.Фашистката гъбична инфекция ще премине и неприятните сърбежи по народното тяло ще престанат.Няма какво да им обясняваме нещо,което те не искат да чуят,защо имаше Паметник на Червената Армия.
351
14
 
21
 
! Отговори
7 преди 4 месеца
Смела българка!Поклон!При толкова много пъзльовци като управляващите слагачи на Посолството!
350
10
 
23
 
! Отговори
??? преди 4 месеца
Нали има демокрация и свобода на словото, или отиваме към фашизъм??Оставете жената на мира, тя има право на мнение, нали???
349
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е извратено разбиране на свободата, на словото. Няма свобода на словото без да има морал.------Свободата на словото си е свобода на словото. Да можеш да публично да поддържаш каквато и да е позиция по всеки въпрос, който те интересува. Иначе при всяка тирания е имало свобода да пееш за величието на тирана, а "неморалните" са ги пращали в Диарбекир.
348
31
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Студентите трябва да излязат на протест срещу оставането на Григорова в СУ. Тази псевдопрофесорка освен че, пропагандира срещу официалната позиция на България, приета в парламента, а тя е осъжзлдане на руската агресия в Украйна, налага търпимост към зверства извършени срещу мирно украинско население от Русия. За Волгин може да се каже същото и той отдавна трябваше да бъде уволнен от БНР. Тук е България, а не Русия.
347
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
367 Свобода на словото не означава да подкрепят сепаратизъм, агресията, военнопрестъпници и да си затваряш очите пред изтребването на един народ, украинския. Това е извратено разбиране на свободата, на словото. Няма свобода на словото без да има морал.
346
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
368 Живея на хиляди километри от теб и слава Богу. Не съм гей. Просто събрах фактите, а те са, че Дарина Григорова и Петър Волгин използват престижни институции да пропагандират агресивна Русия. Която нападна суверенна страна каквато е Украйна. Руснаците извършиха там нечувани жестокости, масови убийства, изнасилвания, кастрация, отвличане на деца, сравниха със земята градове и села...Трябва да си извратен, за да подкрепят такъв агресор.Волгин и Григорова имат огромен проблем с морала.