Стефан Цанев: Едно робство не може да се почита с паметници

Не може автомат да се издига в култ
24 дек 2023 20:40, Стела Стоянова
367
Стефан Цанев: Едно робство не може да се почита с паметници
Снимка БГНЕС

"Установяването на едно робство в България не може да бъде почитано с паметници. Демонтирането на паметника на съветската армия няма да помогне за рухването на комунистическото, което е останало у нас.

Аз по принцип съм против рушенето на паметници, но този мисля, че трябва да бъде махнат поради нахалството си да бъде най-високият и най-големият. Не може на върха да бъде автоматът, не може оръжието да бъде сюблимното нещо на изкуството. С него се убиват хора и е античовешко. Как може да се издига в култ това. Поне да държеше цвете".

Това каза големият наш поет и драматург Стефан Цанев в интервю за "На фокус" по Нова тв.

"Когато виждате конфронтацията между политиците, където отношенията са като на живот и смърт... въобще как си позволяват един на друг да си викат "фашисти". Трябва да се направят курсове за ограмотяване на народните представители. По-добре да се псуват на майка. А те и това правят, де", категоричен бе той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Долу монументите на поробителя, прав е Цанев
242
15
 
19
 
! Отговори
Жоро преди 4 месеца
Съветската армия унищожи фашизма в Европа. Свободата беше извоювана с оръжие, а не с цвете както мисли неуважавания от мен Цанев. Как да му зачитам мнението на този човек? Цанев винаги е *** ***. Нека каже колко стихотворения е написал в които възхвалява съветската армия и партията му любима!
241
12
 
12
 
! Отговори
noFreeman преди 4 месеца
точно така стевчо... тогава махни паметника на ония янки дето избиха хиляди българи едно време...
240
13
 
21
 
! Отговори
Стефчооо, преди 4 месеца
Цветоносецо! Утре да подушиш, че имаш файда от Путин, веднага ще му съчиниш ода и ръчица ще му цалуваш и не само ръчица. Аман от майцепродавци!
239
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Такива си бяхте, такива и ще си умрете псевдо интелектуалци!
238
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо не го каза преди 34 години? Двуличници!
237
11
 
18
 
! Отговори
Фурнаджийска преди 4 месеца
Лопата беше и си оставаш, кирияк стефчоффф!
236
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 275 Е добре,а сега е американска нали.Да ти намерят враг и да ти продават оръжие или ти си мислиш,че американците правят нещо друго и им пука за Украйна
235
1
 
3
 
! Отговори
юлиян до сата... преди 4 месеца
А за изминалото денонощие още 4/четири/. 4 на 2-как ти се струва.А 40 на 2.А честито.И гледай да не си повредиш зъбите от скърцане.
234
16
 
31
 
! Отговори
Божил Божилов преди 4 месеца
Аз съм роден 1952 г.и до 1990 г.не видях в Народна Република България нито роби нито робовладелци.Не зная г-н Цанев къде е открил такива хора по онова време!?Може би това са спомени от техните,тежки интелектуални запои по време,на които те се считаха за великани на мисълта и твочеството,а ние малките хора с малката правда им изглеждахме като жалки роби.Не е вярно това Цанев ,време е изтрезнееш и да кажеш поне една истина за Народна Република България, най добрата държава в историята на народа .
233
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До дообрее --Раша е олицетворение на фашизма в 21 век .
232
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 270.Е ти нали защитаваш вашата обществена тоалетна Украйна
231
12
 
19
 
! Отговори
Ще има ден преди 4 месеца
Из нета обикаля нещо като предсказание от години , всички българи да се върнат в България от чужбина до 2025. Защото после ще е трудно. Дали пък не е добър съвет? Русия ще денацифицира Укрия до една година, после може да реши да намине до София за същото. Какво правят тогава евроатлантиците? Ще събарят на американците паметниците ли? И Пеевски ще е евразиец ли, заедно с Тариката от Банкя.
230
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То и айфеловата кула не е самата красота под небесата, ама е станала символ на Париж. А с паметника на Съветската армия са израснали поколения. А аз собствено дори не се замислях над смисъла. Просто там си карахме скейтбордовете и си уреждахме срещи.
229
10
 
19
 
! Отговори
el70 преди 4 месеца
С оръжие се убива, но и защитава
228
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айде и този изкуфял дядко ще ни обяснява какво може и какво не може.
227
11
 
18
 
! Отговори
Юлиян до сата... преди 4 месеца
Свалили сте веднъж два руски самолета и потрошихте дрънкалките от блъскане.Руснаците само за месец свалиха дванадесет пъти по толкова,та вече им загубихме бройката.И никакво "започнаха ги" няма да има.За Украйна може да има само едно:напред "небитие",отзад руснаци.
226
13
 
25
 
! Отговори
логично преди 4 месеца
Отказвайки се от 3 март се отказваме пред великите сили от Сан Стефанска България. Поругавайки паметник символизиращ победата над фашизма, признаваме фашизма. Отричайки Русия ще бъдем погълнати от Турция. Мечтата на Запада е да се унищожи руския проект България. И не си мислете, че щяхме да се освободим сами. Как? С предатели като сегашните депутати? С младежки ентусиазъм и саможертва на шепа младежи. Кюрдистан държава ли е? Ако нямаш велика сила на своя страна не става?
225
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е сега ще хвалиш американското ли,айде ходи пред посолството да питаш ония що са сложили паметник на американските летци
224
10
 
17
 
! Отговори
дообрее преди 4 месеца
тук не си прав дядо Стефчо, ти имаш роднини преследвани от комунистите и си пристрастен. мразейки комунистите ти реабилитираш фашистите. Имало фашизъм в Бг. И пак в София е бил основно както сега е евроатлантизма, а преди комунизма. Здравомислещите са на село. Там разчитат на Бог и земята, а не на жълтите павета.