Стефан Цанев: Едно робство не може да се почита с паметници

Не може автомат да се издига в култ
24 дек 2023 20:40, Стела Стоянова
367
Стефан Цанев: Едно робство не може да се почита с паметници
Снимка БГНЕС

"Установяването на едно робство в България не може да бъде почитано с паметници. Демонтирането на паметника на съветската армия няма да помогне за рухването на комунистическото, което е останало у нас.

Аз по принцип съм против рушенето на паметници, но този мисля, че трябва да бъде махнат поради нахалството си да бъде най-високият и най-големият. Не може на върха да бъде автоматът, не може оръжието да бъде сюблимното нещо на изкуството. С него се убиват хора и е античовешко. Как може да се издига в култ това. Поне да държеше цвете".

Това каза големият наш поет и драматург Стефан Цанев в интервю за "На фокус" по Нова тв.

"Когато виждате конфронтацията между политиците, където отношенията са като на живот и смърт... въобще как си позволяват един на друг да си викат "фашисти". Трябва да се направят курсове за ограмотяване на народните представители. По-добре да се псуват на майка. А те и това правят, де", категоричен бе той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
5
 
7
 
! Отговори
Винету от Банкя преди 4 месеца
Сата Нато като знаеш истината за всички убити деца, защо досега пишеш глупости за инциденти и други простотии?
282
14
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Значи, платените от Москва из родди убиват хора на конвейр, малките им носят храна и редовно служат за свръзка. И накрая се чудят защо ги бият в участъка и защо ченгетата побеснели и ги застреляли... А бащите им се сещат за тях чак след като белята е станала. Въобще давате ли си сметка, че тези селянчета са били съучастници в убийства на хора? При това съвсем съзнателно - те не.са били деца, а 16-годишни.
281
2
 
8
 
! Отговори
Жоре преди 4 месеца
Заглавието - дай на простотията власт и ....
280
2
 
8
 
! Отговори
От махалата преди 4 месеца
До Сата НАТО. 306...и в махалата има две братчета Сали и Ружди.. И много помагат на телефонните партизани....
279
1
 
8
 
! Отговори
Жиката преди 4 месеца
Абе,това дето го каза за образователната система и възхода на тъпчовците не сте го побликували.
278
9
 
8
 
! Отговори
Жиката преди 4 месеца
Робството е сега,защото на всеки ъгъл има камера.Искат да натикат всички в градовете ,за да ги наблюдават.
277
7
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Двете деца от Белица Васил и Сава Кокарешкови са братовчеди, бедни деца. Помагали с каквото могат на партизаните. Отряд "Никола Парапунов" е имал десетки партизани, по-голямата част са от Белица.Васил и Сава ги познавали и били редовна свръзка между тях и близките им. Но били предадени, заловени и откарани в полицейския участък в Разлог. Бити и измъчвани жестоко, те не казали нищо за никого, не отронили нито дума.Мълчанието им озверило Николчев - началник на полицейския участък в Разлог. И, както той сам признава пред Народния съд, нарежда децата да бъдат ликвидирани, а следите от тях зали
276
5
 
11
 
! Отговори
Психо Доктор преди 4 месеца
Паметникът е символ на победа, която потомците на фашизма се опитват да заличат от историята. Подобни актове се използват и да разделят обществото, да отвличат общественото мнение от реалните проблеми . Господин Цанев е еродиран , много мъдър човек и не е коректно да бъде намесван в подобни гнусни интриги.
275
2
 
10
 
! Отговори
Георги преди 4 месеца
Сата Нато ти не си виновен за това което казваш. Виновен е баща ти че не те е изхвърлил на килима вместо на..........
274
10
 
12
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
Моите уважения към човека и ерудит Стефан Цанев ,но едно "робство" ,не може да се замени с друго "робство" .Всеки паметник е част от историята ,независимо от това дали тя е "добра или лоша "."Добрата " служи за пример ,за да продължим напред ,"лошата" също служи за пример ,за да не я повтаряме.След като нещо е изградено от предците ни ,ние нямаме право да го рушим В "духа на робството" , да разрушиш нещо ,което е "символ на робство" ,за да удовлетвориш новите поробители ,не е свобода.
273
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
и тоя обърна палачинката .....подлизурко
272
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Роб на фараона, роб на лукса!
271
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Юлиян.307. А за Путин чувал ли си, какво прави с децата в Украйна?
270
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цанев винаги е бил цветарка на властта, въртиопашка! Реди едни стихове, уж много засягащи комунизма, но те са правоверни, покана за мазнене, властта ги допускаше- бяха позволената показна критичност, желана от комунизма! Не беше дъното Левчев, но не беше и Блага или Радой! Добре, че не му се е налагало да гласува за Солженицин..
269
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поживял си на времето с възхвали на каквото му дойде на ума . Всички привилегии , които обикновения човек нямаше бяха за такива нагаждачи и слагачи.Сега каквото и да говори е лицемерие и слагачество на новите господари.Това е еничарство , за него поне се знае на какво са подлагали населението . Бяхме добре , а сега всеки си знае как кара и преживява...
268
4
 
9
 
! Отговори
Копейките мразят БГ преди 4 месеца
Слава на България...!! ............. И вижте колко отрицателни лайка има....
267
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колкото сме "робували" на руснаците сега 2но робуваме на евро-атлантиците. Колкото и да е нередно да има паметник с автомат, 10 пъти по-нередно е да има на хората които са ни бомбандирали.
266
6
 
9
 
! Отговори
юлиян преди 4 месеца
До Сата НАТО ;Не съм чувал партизаните да са разстрелвали за назидание невръстни дечица.
265
12
 
12
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 4 месеца
Паметникът на окупатора,дали е с автомат в ръка или с цвете,по никакъв начин не променя същността му.Той и всички други,подобни на него трябва да бъдат претопени и вложени в нещо полезно,а направените от камък-натрошени на чакъл за магистрали и шосета.Аз не искам такава скапана история,която ежедневно да ми втълпява,че съм нищожество,което трябва даже да му благодари за невинно убитите,безследно изчезналите и обруганите.
264
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Твоят паметник е апартаментав Лозенец, в блоко на ЦК на БКП на "Св. Наум", дето ти го даде Тодор Живков. Ти си проклет лъжец, др. Дзержински? Помниш ли ?Слагач, нагаждач и близач на всяка власт.Бездарен, но надарен!