3-5 лв. от апартамент за щит на асансьора, без него има жертви

Николай Маринков алармира, че задължителните проверки не се извършват
22 яну 2024 09:23, Елка Василева
30

Опасните асансьори в страната са около 90 000. От тази година се предвижда задължително под всеки праг на асансьорна кабина да има предпазен метален щит.

Главният секретар на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков заяви в студиото на "България сутрин", че изискването за този щит е в сила от октомври 2014 г.

Още по темата
"Беше даден срок от 9 години на хората да го добавят в асансьорите, които нямат такъв. Струва между 3 и 5 лева на апартамент, а липсата му е коствала живота на стотици хора. Не можеше ли за тези 9 години всяко семейство да събере колкото струва един средно скъп мобилен телефон? Толкова би струвало един асансьор да бъде подменен изцяло или модернизиран", обясни гостът.

Близо 90 хил. са асансьорите у нас, които нямат предпазен метален щит. Произведени са от завод, който е затворил преди повече от 30 години. Изискването е всеки такъв асансьор да бъде проверяван от двама техници веднъж на всеки 10 дни. Практиката показва, че масово асансьорите се инспектират, когато се повредят и спрат да работят.

Отделно всяка година трябва да се извършва технически преглед. Оказва се, че няма достатъчно персонал за всички необходими прегледи, стана ясно още от думите на Маринков пред Bulgaria ON AIR.

Държавната инспекция за технически надзор вече започва да прави проверки на асансьорите.

"Както винаги, те реагират, като се вдигне шум. Предпочитат нищо да не се случва. Живеем в страна, в която сме свикнали институциите да не реагират на граждански сигнали или се чудят как да отговарят писмено, след което нищо не следва", подчерта Маринков.

Той посочи, че има европейски стандарт, който описва какво трябва да се подобри в един стар асансьор в ЕС, за да бъде приведен в състояние на безопасност.

"Това се прилага във всяка държава дори извън ЕС. При българските асансьори, които са произведени преди повече от 30 години, липсват поне 39 устройства за безопасност. Най-вероятно рисковете вече са повече. Няма резервни части. Директивата задължава производителите новите асансьори да бъдат направени абсолютно безопасни, изискванията са много високи", изтъкна Маринков.

От Българската асансьорна асоциация очакват ЕК да се погрижи за сигурността на българските граждани и е много вероятно да има санкции, които да активират нашите органи да въведат изискванията.

Гледайте целия разговор във видеото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как се не наядоха и не накрадоха . Кам може да вземат 250лв. за парче ламарина 90/60 см. Пар***зити ненаситни. Къде е държавата и защо се позволява да ни грабят и усукват ръцете? И кой им разрешава на тарикатите да изменят конструкцията на производителя. Тъй нареченият щит е много опасен! Режеща гилотина. Дано не се случи!
25
0
 
1
 
! Отговори
Ами да преди 3 месеца
Въпросите от ПОСТ 26, се отнасят за ПОСТ 10!
24
0
 
1
 
! Отговори
Ами да преди 3 месеца
Вие хитрите програмисти? Кой ви е създал , родил? Кога сте родени? Кой ви е възпитал, отгледал? Кой ви е изучил! Ако не бяха ТЕКЕЗЕСАРИТЕ и Селендурите да ви създадат среда и домове да израснете в добра обстановка, щяхте ли сега да се перчите ! Длъжници сте на тези хора! Прости или не, те са вашето минало! Мерете си приказките и помагайте на тези хора! Не си вирете носовете, колко сте образовани и умни! И никога не казвайте никога! Ако не вас, то са създали родителите ви! Попитайте ги?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди време ни задължиха да събираме пари, за да са в изправност всички асансьори. Събирахме пари и накрая казаха, че няма кой да ремонтира асансьорите и нямало части. Какво се случи с парите, никой не знае. Сега измислиха щит. Някоя фирма яко ще се облажи от тия щитове. На кого ли е фирмата, кой ли стои зад нея?!
22
2
 
2
 
! Отговори
Амфетаминчо раздава преди 3 месеца
съвети! Айде стига инсинуации! Аз съм на втория етаж и от години втория етаж е блокиран за ползуване! В началото асансьора се плащаше по 1 стотинка, но селян дурите изтръгнаха машината с касичката и блокираха втория етаж. По никакъв начин няма да заплатя за нещо, което от години не ми е давано да ползвам! Точка!
21
2
 
3
 
! Отговори
Пост 16 преди 3 месеца
Не желая да обиждам никого. Бил съм домоуправител дълги години. Познавам поддръжката на всичко в квартала-парно, телефони, ВИК , асансьори и пр. Никой никога не е отказвал съдействие при сигнал. Напр. между блоковете има лампи, които често аварират. Обадих се и същия ден кола и две момчета дойдоха и оправиха всичко. Нашия блок сега е с обществен домоуправител.Такса 60 лв. Има събираемост и контрол, чистачка, поддръжка и пр. Асансьора е на 60 г. За 10 г. нови лагери, въжета, лампи в шахтата. Бон.
20
5
 
7
 
! Отговори
Бодибълдър преди 3 месеца
Махайте ги тези асансьори. По едно въже в шахтата стига. Хем бабите ще поддържат форма. На втората година ще правят коремно и сто от лежанка.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя не го интересува безопасността, а петте лева на калпак. Айде съберете му ги, да спре да мрънкя.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябват и лично средства за защита и самозащита. Бронежилетки и оръжие да се пазим в тъмните входове от обирджии и убийци. Докато се качваме пеша по стълбите. И чесън против зли духове и таласъми.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 16 Не съм дървен философ, а съм от тези, които са плащали и еднократно, и много кратно, когато се събират пари с месеци за нуждите на блока, и едни фирми само прибират парите без да има резултат накрая. Човек ,пишещ от позицията на личен опит, нямаш право да го наричаш дървен философ.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 16 Ти май си от заинтересуваните да вземат пари от хората. Живущите в блока си поддържат блока. Плащат си разходите. А едни хора се чудят какво още да измислят, че да вземат още пари за своя си изгода.
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Задължителните проверки трябва да се правят, когато блокът се пуска в експлоатация. И то предварително. А не след години. Тия намерили още 1 ниша да искат пари за нещо си и давай да ограбим хората. Още какво ще измислят, за да вземат пари?
14
9
 
5
 
! Отговори
До пост 14 преди 3 месеца
Ами то заради такива дървени философи кат тебе кварталите приличат на клоаки, неработещи асансьори, наводнени мази, мухъл...щото някой да не се прецака. Който не иска да е зависим от градска техника, да отиде трапер в Аляска, сам ходиш за месо и риба, живееш в колиба, акаш дето ти падне. Но такъв ни е хала, блоковете трябва да са като на Запад, с един собственик, останалите под наем. Плащаш всичко, без да коментираш. Като не ти харесва-ясно. При нас СОЦА определи други правила.И пискала на кило.
13
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Престанете да искате пари за измислици! Части ще слагат на стари раздрънкани асансьори!!! Завод за асансьори има ли изобщо? Пари за чистач, пари за поддръжка, пари за покрив, пари за вода за общи части, пари за домоуправител... Ние си имаме и други разходи по жилището, бе! Плащаме данъци, такси, сметки, поддръжка на жилището, текущи ремонти, основни ремонти, а едни хиени се чудят как да изтръгнат още пари. Заплатите и пенсиите виждат ли ги? Хората в прованса са бедни.
12
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки се чуди как да откопчва пари от гражданите. Постоянно измислят изисквания, правила, закони, етажна собственост, платени домоуправители, общи части, незнамси какви части и всичко е за "Дай пари!". Щели нещо да слагат на асансьор, щото без него било страшно?! От къде да знам дали вече няма монтирана такава част към асансьора, а дали няма да вземат парите и нищо да не монтират, а дали няма да сложат секънд хенд част, пък да платя като за нова... Хората са мамени многократно и вече не вярват.
11
3
 
19
 
! Отговори
цена преди 3 месеца
И как,за парче ламарина,и няколко самонарезни винта цената е към 400лв?За половин квадрат тенекия-толкова пари?Страхотен пладнешки обир!
10
2
 
13
 
! Отговори
юнга преди 3 месеца
До Алекс::във Варна има асансьор на сто години.Работи!И е по безопасен от днешните.В първите години асансьорите имаха предпазна решетка вътре,в кабината.Но някой реши,че не са нужни,и изчезнаха.Всички възрастни живи,го знаем.
9
1
 
25
 
! Отговори
Британски учЕн преди 3 месеца
Въпросният селски бек и вожд на асоциацията да обясни защо въпросният праг не е монтиран при инсталирането на асансьора? Доколкото знам това е една от задължителните защити на асансьора наред с блокажите на вратите, дублиращото въже и спирачките, които спират асансьора от пропадане?
8
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това си зависи от собствениците. Знаем, че масово старите блокове са населени с функционално неграмотни текезесари (те затова са и построени от Живков тия съборетини- за бачкерите). Къде се е чуло и видяло бачкер да се интересува от общото?! Дай му да санира в цветовете на дългата съборетината, да си пази паркомясто с туби и какво ли още не. Вече хитрите програмисти имаме изрядни асансьори, защото се грижим за тях и внимаваме на каква фирма за поддръжка попадаме. Затова сме и богати и хитри.
7
3
 
12
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
извинете, но асансьорите са просто едно нещата ,които българския интелект може да измисли и произведе, точно като цялата инфраструктура в страната. Ниско качество и елементаризъм. Да пуснеш асансьор бе предпазна решетка 90 хил на брой, е като да пуснеш кола в продажба без колани или ... България е страната на ***, буквално и преносно. Но пък и никой не иска да се промени това.