Новите дроги нанасят много по-големи щети на психиката от традиционните

Близо 80% от 12-годишните са опитали алкохол или марихуана
63
Новите дроги нанасят много по-големи щети на психиката от традиционните
Снимка: Pixabay

Новите дроги нанасят много по-големи щети върху физическото и психическото здраве, в сравнение с "традиционните" дроги, а сред хората, засегнати от различни зависимости, най-много се самоубиват зависимите от хазарт, каза Желяз Турлаков от „Кошер“ - център за рехабилитация и психотерапия на зависимости.

Държавата да създаде механизъм за превенция на зависимостите, един процент от акцизите от алкохол и тютюневи изделия да се насочи за превенция, а рекламите на хазарт да се преустановят – около тези предложения се обединиха експерти, работещи в областта на терапията на различни зависимости.
Ниската самооценка, натиск от групата, оценка от връстници, психическа травма, любопитството са причините, поради които младите хора посягат към някакъв вид дрога, каза психотерапевтът д-р Пламен Димитров.

Около 300 хиляди българи употребяват или злоупотребяват с психоактивни вещества, като в тези данни не са включени злоупотребяващите с алкохол, каза още Турлаков, цитирайки данни от доклад на Държавния департамент на САЩ. По думите му в България много голяма част от зависимите хора са извън здравната и социалната система и няма практически инструмент, чрез който тези хора да получават адекватно лечение. В над 50 училища в 15 града в страната при директна работа с деца над 12-годишна възраст откриваме, че близо 80 на сто от тях са опитали алкохол или марихуана, а близо 30 на сто са експериментирали с амфетамини, метамфетамини, билка, райски газ, допълни той.

Към новите дроги се създава много силна зависимост в рамките на две до три седмици, а за нея все още няма лечение, посочи клиничният психолог Симеон Парлапанов. По думите му се наблюдават случаи на инсулти и инфаркти сред 15-16-годишни деца в резултат на употреба на някаква нова дрога. Райският газ, който не попада в списъка с наркотични вещества, води до сериозни опасности за здравето, с трайни щети върху нервната система, добави той. По думите му нараства употребата на нов вид течност, която е създадена на базата на синтетична марихуана, води до още по-голяма зависимост и се продава легално.

Наблюдаваме хора, страдащи от полизависимости, а за този проблем почти не се говори, каза още Турлаков. По думите му суицидни мисли и действия, в контекста на зависимите, са най-често срещани сред хазартно зависимите. Новата пандемия е хазартната зависимост, каза  драматургът Яна Добрева. По думите ѝ данни на Министерството на финансите за 2022 г. показват, че направените залози в “игри на късмета” са за над 2,3 млрд лв., а през последните две години бизнесът с онлайн залози е нараснал трикратно. За периода януари-ноември 2022 г. приходите в държавната хазна от онлайн операторите на хазартни игри са 171 млн.лв. По думите ѝ само за хазарта няма регулация на рекламата в най-гледаното телевизионно време./БТА, Десислава Пеева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: наркотицизависимости
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Исторически парк 25 Алкохолизмът и цигарите не са ли наркоманизъм?
22
0
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 3 месеца
Абе бате ти кво каза!!!!!!!??????
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дебилните троляци веднага го обърнаха на политика. А они си имат и наркоманияе и алкохолици в америка и русия.
20
3
 
7
 
! Отговори
Американофил преди 3 месеца
ще ви унищожим без война - само ви пускаме пиячка, дрога и хазарт и вие само ще се самоунищожите хехехехехехе
19
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Православните праведници" се наливат с водка и за разредител бира, ама търсят на друг да вадят гредата от окото. Тяхната дрога е по-добра
18
1
 
7
 
! Отговори
до 18 преди 3 месеца
Бананите са яки, ама не хващат.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важното е ,че има банани
16
3
 
1
 
! Отговори
ДЕМОКРАЦИЯ бате.... преди 3 месеца
Е то не може без нови, трябва да сме в крак с модата!
15
4
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 3 месеца
Природата ви е дала кока, мара и хероин, а вие се бутате на синтетиките. Шматки.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как точно олигогофрените с техните забани се справиха с алкохола и накротиците, НИКАК.. Утрепаха Ескобар, да не би да спре да се ползва кока, да не би сухия режим да накаа хоарта да спрат да пият. Деда ми си ранеше зайците и козите с коноп и него забраниха. Спря ли да си използва? Забраните ранотят само и единствено в полза н мафията. Да не би алкхола като е легален да сме пияни постоянно и всеки да е пушач? Тази война е отдавна загубена, защото е война срещу човека. Това е
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 2 По-добре да пафка коз, отколкото да стане вмирисан алкохолик или комарджия.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Киро Гела стана мулти милионер благодарение на бистришкия тигъра от банкя сега не му стигат кинтите от многото легални бизнеси ами шанаджииство с бело без Шефа да знае с кораби натъпкани до горе.
11
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С коката ставам свръхчовек. Не знам за кви дивотии говорите тука.
10
5
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 3 месеца
Ами да си учил ве, поганец. Или поне да имаше воля да не се друсаш с каквото ти падне.
9
8
 
8
 
! Отговори
Предприемач преди 3 месеца
Кокаина наистина е много популярен сред успешните хора. Не помня да съм бил на парти и да няма количества. Не помня и да не съм взимал :)
8
0
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 3 месеца
Нарко-босовете,нарко-разпространителите и техните политически закрилници,нямат право на живот!
7
3
 
11
 
! Отговори
до 4 преди 3 месеца
Кока взимате само богатите дето децата ви са по унивеситетите и не живят на общежитие. После хубава работа и всичко точно. А бедните си обиваме децата с амфети и кристали и други гадости. Но ще дойде видовден за вас и народа ще ви избие.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-тежки щети на психиката нанася kpaBapофилията и модерният байдънофашизъм.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само кока. По малко и с хляб, както казва "поета" :)
4
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато сина ми стана на 16 седнах с него и му обясних всичко. Казах му, че ако трябва да употреби нещо, нека да е само кокаин. И никога да не пада под това. Днес се случва на семейни събирания заедно да опънем грам за вечерта и ни е супер.