Земеделците влизат в София, протестът днес ще е под прозорците на властта

Протестни действия ще има на още 21 места в страната
Обновена: 13 фев 2024 08:15 | 13 фев 2024 06:15, Анисия Иванова
155
Земеделците влизат в София, протестът днес ще е под прозорците на властта
Снимка: БГНЕС

Протестите за спасяване на българското земеделие продължават. Във вторник ще се проведе мащабен протест пред Министерски съвет в София заради цялостно несправяне с политиката в сектора на настоящия министър Кирил Вътев и умишленото противопоставяне на бранша.

Протестни действия ще има на още 21 места в страната.

"Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия", заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие, обединяващ 26 браншови организации в сектор Земеделие.

Земеделците са категорични, че осигуряването едва на 150 милиона лева за подпомагане на секторите „Плодове“, „Зеленчуци“ и „Животновъдство“ по Държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ е крайно недостатъчно.

Едно от основните искания на представителите на аграрния бранш е да се поемат писмени гаранции и да се осигури финансиране от страна на властта за незабавно изплащане на държавната помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 г. и 2023 г., както и да бъде приета национална позиция таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно.

Организациите мотивират искането за оставката на Вътев така: за девет месеца той не успя да покаже и прокара нито една идея, политика и законодателно предложение. Искането за неговата оставка е също толкова политически акт, колкото и опитите за неговото запазване на поста.

Земеделците настояват, че незабавно трябва да се дадат писмени гаранции от страна на правителството, че данъкът върху субсидиите на земеделските производители, които са юридически лица ще бъде премахнат още за календарната 2024 г., така както това беше направено за земеделските производители физически лица.

Правителството в спешен порядък трябва да изготви и представи национална позиция за промяна в Зелената сделка с оглед нормалното функциониране на българското селско стопанство.

Вчера кабинетът подписа споразумение с част от земеделците./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: протестСофияземеделци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
6
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 84: защото това не е протест, а платена политическа манифестация! Протест се прави на място което ще окаже натиск над правителство или министерство (НС, министерски съвет, министерство което се занимава с даденият проблем). Когато целта е да се създава пречка за ежедневието на гражданите за да ги накараш да се ядосват на правителството, тогава поръчковите политически мероприятия се правят на място където ще се създаде максимална пречка за гражданите!
77
5
 
9
 
! Отговори
карачанаков преди 2 месеца
Чудя се 16 тона мляко разлято по асфалта,бали слама,касетки ябълки ,нафта , разпръскване на ***/торове това не са ли разходи и не се ли замислят че по този начин хората ги намразват.Протестите не били за пари ами като не са вместо да замърсявате природата почвайте да хвърляте пачки и тогава хората ще са на Ваша страна.
76
4
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Мо де Ра то ра Е ПП ДБ kpyBъ
75
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Протестът ще премине под надслов "Искаме майбаси"
74
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки с малко разум в главата си ще разбере че става въпрос за храната на нашата трапеза и за бъдещето на родното ни земеделие. Без прекупвачи и внос. Нашата земя е плодородна. Трябва да подкрепим тези отрудени хора, те се борят с природата и прекупвачите.
73
7
 
5
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 2 месеца
Хайде ,по 1 милион на калпак и по живо по здраво.Да идват следващите ,кой кавото иска по швейцарското правило - 30 процента тази година , компенсации за 5 имот , ниски безлихвени заеми , мобилизация и отброяване на производството на боеприпасиСлава на Америка и избийте всички славяни
72
16
 
4
 
! Отговори
ПП ДБ преди 2 месеца
Аз съм хомосексуалист и се гордея с това
71
8
 
16
 
! Отговори
Lina преди 2 месеца
Добре, защо наказвате хората, които са тръгнали по работа, а не си изсипете техниката пред МС?
70
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ПП ДБ-видимо не си добре!!!!!!!!!!!!!!!
69
9
 
12
 
! Отговори
Да има справедливост преди 2 месеца
пп дб в затвора веднага!
68
7
 
22
 
! Отговори
Да има справедливост преди 2 месеца
99% от българските фермери земеделци станаха богати от чужда земя от получаване на субсидиите които им дават без контрол! Защо държавата не вземат мерки точно за тези казуси и да се следи стриктно за това това все едно някой да се настани в вашия дом и да прави каквато си поиска и даже да го одава под наем и да печели пари на вашия гръб!
67
7
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 2 месеца
Аз съм хомосексуалист и се гордея с това
66
3
 
5
 
! Отговори
ПП ДБ преди 2 месеца
Гoморашкото roMно на ДС
65
4
 
6
 
! Отговори
пп дб преди 2 месеца
М1рша на ДС!
64
5
 
24
 
! Отговори
Нахалство преди 2 месеца
Всичко на този свят се връща, след като са на загуба защо не се откажат и да спрат да се занимават с земеделие нека започнат да ходят на работа като всички останали! Не стига че спекулират и лъжата бедният Български народ като работят земите им без пари, или другият вариант да дават смешни ренти с постоянни оправдания от тяхна страна че годината е слаба и затова няма пари а всъщност ги вижте как живеят какви коли карат децата им почти всички учат в чужбина!
63
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво, всики на улицата да изметем сглобката!
62
4
 
5
 
! Отговори
до 64 преди 2 месеца
Е много умно. Бедите в едно общество си идват от простотията на самото общество.
61
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 67:Не протесират,защото ги заплашват,а не че са "добрички".Отделно плащат за платени коментари да пишат против зърнарите,за да нямат подкрепа от народа.
60
3
 
9
 
! Отговори
Георги преди 2 месеца
Само на мен ли прави впечатление, че добричките земеделци не протестират?
59
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички,които пишат против протестите на земеделците да започват да четат рецепти за панирани бутчета от скакалци.Искат нарочно да фалират земеделците,защото имат план до 2050-та да има нулеви въглеродни емисии от земеделието,а това би станало само ако няма такова.А някоя ПеПейка като Габриела може да замеси на мъжа си питка с укро зърно с обеднен уран....то сигурно затова осичките от ПеПето така настояват за внос на заразено зърно,което никой друг не иска.