Земеделците влизат в София, протестът днес ще е под прозорците на властта

Протестни действия ще има на още 21 места в страната
Обновена: 13 фев 2024 08:15 | 13 фев 2024 06:15, Анисия Иванова
155
Земеделците влизат в София, протестът днес ще е под прозорците на властта
Снимка: БГНЕС

Протестите за спасяване на българското земеделие продължават. Във вторник ще се проведе мащабен протест пред Министерски съвет в София заради цялостно несправяне с политиката в сектора на настоящия министър Кирил Вътев и умишленото противопоставяне на бранша.

Протестни действия ще има на още 21 места в страната.

"Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия", заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие, обединяващ 26 браншови организации в сектор Земеделие.

Земеделците са категорични, че осигуряването едва на 150 милиона лева за подпомагане на секторите „Плодове“, „Зеленчуци“ и „Животновъдство“ по Държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ е крайно недостатъчно.

Едно от основните искания на представителите на аграрния бранш е да се поемат писмени гаранции и да се осигури финансиране от страна на властта за незабавно изплащане на държавната помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 г. и 2023 г., както и да бъде приета национална позиция таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно.

Организациите мотивират искането за оставката на Вътев така: за девет месеца той не успя да покаже и прокара нито една идея, политика и законодателно предложение. Искането за неговата оставка е също толкова политически акт, колкото и опитите за неговото запазване на поста.

Земеделците настояват, че незабавно трябва да се дадат писмени гаранции от страна на правителството, че данъкът върху субсидиите на земеделските производители, които са юридически лица ще бъде премахнат още за календарната 2024 г., така както това беше направено за земеделските производители физически лица.

Правителството в спешен порядък трябва да изготви и представи национална позиция за промяна в Зелената сделка с оглед нормалното функциониране на българското селско стопанство.

Вчера кабинетът подписа споразумение с част от земеделците./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: протестСофияземеделци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
11
 
8
 
! Отговори
ХА ХА ХА ХА! преди 2 месеца
Време е да заменя Ламборджинито с чисто нов Майбах! БЛОКАДА, НАРОДЕ! Подкрепете ме!
17
8
 
9
 
! Отговори
МафиятаСиИмаДържава преди 2 месеца
Мафията мъти водата. Нещо голямо ще се случи. Явно много милиарди ще бъдат откраднати тихомълком. Щом толкоз народ са изкарали на улиците... Това не е спонтанен протест а е по нареждане на някой. Въпроса е КАКВО КРИЯТ ?
16
6
 
14
 
! Отговори
До 12 преди 2 месеца
Отдавна в столицата няма вкусни и чисти зеленчуци, отделно е с пъти по- висока от цената на доставката. Всичко е от прекупвачи от борсата, купуват най- евтиното, европейско, с най- много трайност, пълно с пестициди и от ГМО разсад. Ядем храна, която си е направо вредна. Затова има толкова рак. Да покажат исканията на земеделците! Задължават ги да ползват европейски одобрен разсад и техните торове. Иначе няма субсидии. Все още има вкусни зеленчуци, но не са по магазините.
15
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо не пишете за протестите в Полша??? Нали бяха най- върлите поддръжници на Зеленски? Пишете за блокадите на тирове по границата. Има на още две места. Вчера са разишали 2 украински тира със зърно. Кому е необходимо украинското зърно в Еврппа? Къде се е пласирало преди? И не само зърното? Свят голям. Като британците са им уж верен съюзник и имат голямо влияние във флота, защо не го изнасят на нуждаещите се? Или тези нуждаещи се не го искат? Какъв е проб;емът на НАТО и на ЕС в пласмента?
14
8
 
10
 
! Отговори
Куриозен преди 2 месеца
Кой ли ги подкокоросва?
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спасяване на земеделието трябва да има, но от некадърността на работещите в него. Значи ако съм *** овчар и фирмата ми не върви- държата ми е виновна за това?! Не всеки става за управител на ферма или за търговец. Уви всички си мислят, че да го правиш е супер лесно. Е по-добре да фалирате. Никаква помощ за вас.
12
9
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Демокрацията разсипа България икономически са ни окупирали кравари англосаксонци и фашисти.Гибелта на плана ранът продължава.Напишете плана Ранът и ще ви стане ясно съдбата на България.Турци бутат историята ни и ни окупират наново
11
8
 
13
 
! Отговори
До 8 преди 2 месеца
Няма значение дали си софиянец или не си! Тези, които стачкуват не са никакви фермери, а мутри. В България от дълги години не се консумира българска продукция
10
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво! Подкрепям ги!
9
7
 
14
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Аз не разбирам докога ще ги търпим тези мутри?!? До си стачкуват, но да не пречат на нормалните хора да ходят на работа! При тикв.ун им беше удобно, защото си въртяха далаверките, а сега не могат. Това е обяснението на цялата ситуация.
8
3
 
14
 
! Отговори
()() преди 2 месеца
Пуснете ,крави, прасета ,коне ,козички всички на протест.Атракцията за накрая всички пчели от кошерите на свобода.
7
9
 
11
 
! Отговори
До СофиЕнец преди 2 месеца
А ти като си от София, не ядеш ли, на фотосинтеза ли си? Грабни мотиката и си изкарай сам храната, а после говори, че земеделците нямат право да си търсят правата.
6
8
 
5
 
! Отговори
ze nigmar преди 2 месеца
Аз нямам проблем да ме подпомогнат с 150 милиона:)))
5
14
 
9
 
! Отговори
СофиЕнец преди 2 месеца
Тези индивиди нямат работа в София, да си хващат полетата!
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
7 лева кило краставици.
3
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искам ново Бентли!!!
2
7
 
14
 
! Отговори
Да бе. преди 2 месеца
Да бе. Мутрите си искат кинти от данъците на балъците. И защо да се дава на мутрите с 3 милиарда евросубсидии на година. При това всичко е Шменти капели на Шефа защото по пазарите няма нищо българско.
1
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БРАВО! ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА ОТСТОЯВАТ ПРАВОТО СИ НА АДЕКВАТНО ЗАПЛАЩАНЕ!