Земеделците влизат в София, протестът днес ще е под прозорците на властта

Протестни действия ще има на още 21 места в страната
Обновена: 13 фев 2024 08:15 | 13 фев 2024 06:15, Анисия Иванова
155
Земеделците влизат в София, протестът днес ще е под прозорците на властта
Снимка: БГНЕС

Протестите за спасяване на българското земеделие продължават. Във вторник ще се проведе мащабен протест пред Министерски съвет в София заради цялостно несправяне с политиката в сектора на настоящия министър Кирил Вътев и умишленото противопоставяне на бранша.

Протестни действия ще има на още 21 места в страната.

"Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия", заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие, обединяващ 26 браншови организации в сектор Земеделие.

Земеделците са категорични, че осигуряването едва на 150 милиона лева за подпомагане на секторите „Плодове“, „Зеленчуци“ и „Животновъдство“ по Държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ е крайно недостатъчно.

Едно от основните искания на представителите на аграрния бранш е да се поемат писмени гаранции и да се осигури финансиране от страна на властта за незабавно изплащане на държавната помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 г. и 2023 г., както и да бъде приета национална позиция таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно.

Организациите мотивират искането за оставката на Вътев така: за девет месеца той не успя да покаже и прокара нито една идея, политика и законодателно предложение. Искането за неговата оставка е също толкова политически акт, колкото и опитите за неговото запазване на поста.

Земеделците настояват, че незабавно трябва да се дадат писмени гаранции от страна на правителството, че данъкът върху субсидиите на земеделските производители, които са юридически лица ще бъде премахнат още за календарната 2024 г., така както това беше направено за земеделските производители физически лица.

Правителството в спешен порядък трябва да изготви и представи национална позиция за промяна в Зелената сделка с оглед нормалното функциониране на българското селско стопанство.

Вчера кабинетът подписа споразумение с част от земеделците./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: протестСофияземеделци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Маргарет Тачер не им дигна заплатите нито с един цент на миньорите които стачкуваха 3 год.И никой повече не помисли за стачки в англия.
37
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко това е резултат от санкциите срещу Русия. Преди изнасяха за там. Сега няма за къде. На европейския пазар не са конкурентни, че на ония им дават повече субсидии. Сложете ако искате още санкции на Русия.
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това са изкараните от Тиквата и Пра сето пълначи на Чекмеджето. Затвориха им кранчетата през които 14 години точеха милиарди.
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
никакви перални, никакви почистващи препарати, не могат да разделят сиамските близнаци, баце и шиши Защото именно те подкокоросват тези хора с бентлитата пардон с комбайните.
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Герб+ДпС - над 40% подкрепа от гласуващите българи, потвърдено многократно на избори последните 2-3 години.След десетилетия крадене и от едните и от другите.
33
5
 
12
 
! Отговори
гнусно преди 2 месеца
Отвратен от тези лапачи и техния тиквен вожд......
32
0
 
13
 
! Отговори
Уоу преди 2 месеца
Защо не изчакат ротацията?
31
5
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 34: драга/драго нещо: хайде мило амебче, дай смислено обяснение как държави с двойно по висока минимална заплата могат да произведат при същите регулации, същата продукция,че да е с толкова ниска цена,че да може да се транспортира стотици, хиляди км и пак да пристигне на по ниска цена от местните субсидирани готованци? Хайде, чакам да дадеш смислено обяснение! Ако нямаш обяснение, значи сте картел и трябва да бъдете закрити, всичко да ви се конфискува заради спекула!
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като видях по новините, тези земеделци бая оядени ми изглеждат, сигурно са гладни :))
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На такава брада - такъв бръснич!
28
7
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Никаква милост за ромските семесъбирачи! Да оцеляват като всеки друг бранш! Спрете им всеки един цент помощ! Да оцеляват като всеки друг бранш! Ако искат помощи, то тогава таван на цените на продукцията им, 51% от кооперацията да става държавна и да се приключва вече! Милиарди се изляха в този и туристическият бранш и смисъл нулев! Хем един път крадат чрез субсидии от данъкоплатеца, че после още печалба от картелни цени! Субсидия = ниска цена, висока цена = никакви субсидии!
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да фалират БеГе кулаците - у Кауфланд има манджа всякаква :)))
26
7
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Подкрепям протеста на земеделците,но не защото те са гениалните хора с държавническо мислене,а защото и това. турско-ч..и..Ф..у..т.с..к..о правителство ТРЯБВА ДА ПАДНЕ БАРАБАР С ШИЗОФРЕННАТА МУ РОТАЦИОННА ЩАФЕТА. Нужен е съд за тия арменци,евреи,турци и роми,които сгазиха Конституцията ,налагайки не гласувани индивиди и което е още по -страшно блокиране на Българското Политическо Бъдеще с позволението на араби,анадолци,арменци и сефарди с двойно гражданство да ни управляват.
25
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на земеделците, така трябва! А за тези, които са против стачката - да се върнат по родните си села, да станат земеделци и тогава да коментират
24
4
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 25: ей го на, ромската принцеса краде чужди имена и се представя за нещо което не е, типичната представителка на ромското съсловие! Като смяташ, че си права, драга ромке защо не пишеш от собствено име или те е срам от самата теб, че за шепа евра си изкарана на магистралата да заработваш за шефа си евраци? Пиши от твое име ромке! Докажи, че си права като защитиш с факти и доводи твърдението си, а не по стар комунистически обичай да крадеш чуждото и да цивриш за социал!
23
5
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Колкото по субсидиран е един бранш, толкова по недъгав и циврещ за държавна ясла е той! Като искат държавна хранилка, да се връща комунизма за тях! Всичко което е собственост на земеделците да се национализира, да става ТКЗС и държавата да си го субсидира колкото иска тогава! Щом е частно, няма никакво право да циври за социални помощи за ТЕЛК-аджии! Като не е способен да се справя сам да фалира и да затваря!
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тировете да дойдат!
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ХА ХА ХА ХА!-0КОКОРЕНИЯ ТИ ШЕФ ИЗПАДА ОТ ВЛАСТТА
20
5
 
6
 
! Отговори
учуден евроатлантик преди 2 месеца
Ама как така? Нали се разбраха с властта? че и споразомение подписаха?
19
8
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Всичкото ром на улицата да плаче за социални помощи и пари от държавата. Като не ви харесва свободния пазар, продавате всичко и отивате в Северна Корея, там все още държавата ще ви гарантира пазар и има колкото искате държавни помощи! Е да, няма частна собственост, но това за вас не е проблем!