14 февруари - Денят на влюбените, Трифон Зарезан - честит празник!

Отбелязваме и църковният празник за успението на св. Кирил Славянобългарски
Обновена: 14 фев 2024 07:15 | 14 фев 2024 07:10, Камелия Цветанова
149
14 февруари - Денят на влюбените, Трифон Зарезан - честит празник!
Снимка: БГНЕС

На 14 февруари отбелязваме три празника.

Единият е св. Трифон Зарезан, отбелязван като Ден на лозаря по стар стил, другият е св. Валентин и третия е църковният празник за успението на св. Кирил Славянобългарски.

Ден на лозаря

С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар църковният празник на св. Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

Празник на влюбените

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Клавдий II Готски.

Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.

Празникът започва да се чества през XIV в. Още тогава се формира традицията да се разменят ръчно написани любовни послания под формата на сърце.
 
Успението на св. Кирил Славянобългарски

На 14 февруари православната църква отбелязва църковния празник на успението на св. Кирил Славянобългарски.

Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград, а после бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия.

Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на православната църква на езика на солунските българи.

Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 84. "Историчари" не познавам, а там даже не съм и ходил. Роден съм българин, над 50 години живея, като българин, Слава Богу не само в България. А, намразих българите, като се върнах и видях, как се ядете един друг, злобата и завистта ви. Народ не сте, то е ясно, а племето ви е сбъркано, сами се заличавате. Дойдох само да си взема моето и пак се махам. За вас "татари" трябва да е комплимент вече.
50
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
забрана за свети валентин забрана
49
4
 
4
 
! Отговори
ще те поправя преди 2 месеца
До Факт 14 ФЕВРУАРИ-ДЕН НА ВЛЮБЕНИТЕ ТЪРГОВЦИ!:))))))))))))))))))))
48
4
 
2
 
! Отговори
наздрави преди 2 месеца
чистит праазник пияници-пожелавм на днешния ден по-малко вуда и повечи винци,ракийца и всякви други конценрати - НАЗДАРВИ на сички
47
9
 
9
 
! Отговори
Мери преди 2 месеца
В БГ има един празник на този ден и това е Трифон зарезан.Превземат ни гадно всеки ден с чужди празници, обичаи и наглост.
46
3
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
До 78 Странно ми е, че не са посетили България, ако са били българи.Възможно е аз да греша, просто имам въпроси и пораждат съмнения. Също за Ботев, Левски..В знак на почит към Вас 78, тук няма да пиша глупойсти, прекалено сте интелигентен , за да ги четете. Бъдете здрав!
45
2
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Още веднъж благодаря.Ако са били българи, според Климент Охридски, защо не са а влезли в България, а са изпратили учениците си? Представям си на тяхно място примерно , както са сега бесарабските българи, те милеят за България, имат си дни да празнуват български празници рецитали, песни за да продължат традициите ни и при първа възможност, ако могат те идват в България. Веднъж в годината в НДК се събират всички възможни и са уникални с дарбите си та в този ред на мисли, Кирил са имали пари...
44
6
 
5
 
! Отговори
Надарен преди 2 месеца
По случай празника - ЯМХ Путин.
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде на работа бе, празнуващите! Всеки да си празнува каквото иска, аз ще викам "Наздраве!" и за трите празника. Хайде, до довечера.
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само аз ли няма да празнувам Св. Валентин
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 69 "Историчарите" до западната ни граница ще ти дадат титлата "академик" за това писание. Всички останали учени по цял свят ще ти се смеят. Но поне си се научил да пишеш на кирилица, както повече от четвърт милиард хора. Нали знаеш, че населението на ЕС е половин милиард? Направи си извод.
40
6
 
3
 
! Отговори
До Бонго Бонго 57 преди 2 месеца
Хубаво е това, че си мислил по въпроса и си изградил своя теория. Доказано е, че името Страхота е било разпространено в цяла Великоморавия, която е обхващала територии от днешна Чехия и Полша, но също така е известно, че тези територии известно време са били част от българската средновековна държава. За произхода на името Църхо се водят дискусии и една от най-убедителните хипотези е, че то се корени в езика на прабългарите. Св. Климент Охридски заявява, че солунските братя са "родом българи".
39
4
 
2
 
! Отговори
С любов от мен преди 2 месеца
Поздрав за :Кукунела Снайпера, САЩко Поповски, Аврамка Красимировца,СалмонЕЛКА,Цветан Камелий,Стоян Стелий и всички знайни и незнайни редници на амбразурата в донос.бг!Обичам ви всичките,продължавайте да творите още прекрасни съчинения и дайте свобода на фантазиите си в статиите! Раздайте се напълно! Бъдете здрави и следвайте мейнстрийма на спонсора,щото иначе нЕма 100 гривни бонус-донос! Айде с много любов и да слушкате,за да папкате :) :) :)
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на " Вместо да се карате" единственият хубав коментар тука. След църквата, наздраве и приятно чукане довечера
37
4
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
42 Ангелина.Отец Валентин е венчал стотици двойки тайно и те всички са били на екзекуцията му и целият площад е бил осеян с рози и сърчица от платове нарязани в знак на признателност към отеца. Запазил е живота на стотици мъже от безсмислени войни.Това всъщност е празника. Почит към този човек, който е венчал любовта.За всеки има надежда.
36
7
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Мис силикон- типична представителка на еврочалгата...пардон, на евроатлантизма. Наздраве!
35
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българите са "древни" татари. Друго обяснение, за това кухо племе, няма. Пък, вие, ако искате и до динозаврите го откарайте.
34
6
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Тука един нашмъркан от снощи халюцинира. Да не иде при мис силикон. Наздраве!
33
7
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Ама кирилицата не е създадена от Кирил :)
32
5
 
10
 
! Отговори
Вместо да секарате, преди 2 месеца
Празнувайте, троен празник е! Всички българи да запалят свещичка или поне да поменат името на свети Кирил. Всеки да си пийне по чашка вино и да помоли св.Трифон да пази лозята и цялата реколта от градушка. Влюбените нека днес да се любят с особен ентусиазъм и да заплануват по едно хубаво българче. Ако направят това, дечицата ще се родят около 20 ноември. Хайде, хаирлия да е!