14 февруари - Денят на влюбените, Трифон Зарезан - честит празник!

Отбелязваме и църковният празник за успението на св. Кирил Славянобългарски
Обновена: 14 фев 2024 07:15 | 14 фев 2024 07:10, Камелия Цветанова
149
14 февруари - Денят на влюбените, Трифон Зарезан - честит празник!
Снимка: БГНЕС

На 14 февруари отбелязваме три празника.

Единият е св. Трифон Зарезан, отбелязван като Ден на лозаря по стар стил, другият е св. Валентин и третия е църковният празник за успението на св. Кирил Славянобългарски.

Ден на лозаря

С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар църковният празник на св. Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

Празник на влюбените

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Клавдий II Готски.

Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.

Празникът започва да се чества през XIV в. Още тогава се формира традицията да се разменят ръчно написани любовни послания под формата на сърце.
 
Успението на св. Кирил Славянобългарски

На 14 февруари православната църква отбелязва църковния празник на успението на св. Кирил Славянобългарски.

Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград, а после бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия.

Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на православната църква на езика на солунските българи.

Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
До 40 първо много благодаря за пояснението.Ако видиш гръцката азбука и сравниш с кирилицата ще видиш много прилики.Логиката ми е, че те са завършили престижна школа в Солун. Идвайки от Днешна Чехия. Баща им е бил заможен човек. Не всеки е можел да си позволи да изучи децата си в престижни школи. Другата е била Магнаурската школа .
30
4
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Наздраве, който е почнал от сутринта!
29
6
 
7
 
! Отговори
Истинският празник преди 2 месеца
Е Трифон Зарезан, една традиция за народа ни. И колкото и да се мъчат някой да ни натрапват други празници истинският е този. Няма лошо и влюбените да си имат празник(то сега стана модно празник за всичко и всеки), но този с корени, традиции и смисъл е именно Трифон Зарезан! Наздраве на всички лозари и любители на гроздето и производните му!
28
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
Отегчен от суетата на този свят...Вие сериозно ли?
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В някои славянски манастири чак до 1965 г. се пише на ГЛАГОЛИЦА - азбуката, създадена от солунските двама братя. У нас тя е изоставена около XIV век. Ние пишем на КИРИЛИЦА, създадена от св. Кирил, да е вечна паметта му!
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обичам нея, тя обича мен. Спокоен съм, не пропускам нищо в живота!
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До МАNDALORIAN-Прав е човека,аз бях свидетел.
24
4
 
9
 
! Отговори
Защо не е изтрит №44 преди 2 месеца
нещастникът, избрал за ник "Срамът даси българин" пак позеленя от злоба, защото тук някои засегнаха въпроса за древния произход на българската култура. Защо трият дори невинни закачки по адрес на тази и онази фолк-певачка, а npocтoтuятa, написана от този *** не е заличена?
23
5
 
3
 
! Отговори
Вместо да спорите, преди 2 месеца
Потърсете в мрежата статии относно имената Църхо и Страхота. Това са светските имена на братята Кирил и Методий. Но подберете научните, аналитични статии, а не онези от вестниците. Ще прочетете интересни неща. Не само за старинните книжовни източници, съобщаващи, че това са светските им имена, но и за произхода на тези имена - едното е славянско, другото изглежда е с прабългарски корен.
22
12
 
3
 
! Отговори
Ангелина преди 2 месеца
"Денят на влюбените" в какво ?!Така наречения "празник" Св. Валентин е олицетворение на изкуствено демонстрираната суета в показването на нещо ,което иначе го няма и един чисто комерсиален търговски празник.Истински ценните неща не се "виждат" и са "дребни".
21
7
 
1
 
! Отговори
До Бонго Бонго (№5) преди 2 месеца
Св.Кирил не е използвал гръцката азбука като основа за славянската, използвал е много по древно руническо писмо. От всички букви в кирилицата, 27 имат аналог с руните в онази от пещерите Магура, която се намира на наша територия. Иначе, по целия свят има пещери точно с това име и досега са известни 2400. На различни места по света са намерени скални надписи или плочки с такива руни. Най-древните са отпреди 42-43 000 години.
20
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трифон Зарезан завинаги.
19
8
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
14 фев.ден на търговците.
18
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Честит Трифон Зарезан!
17
3
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Тихо тихо.....Радев пръйднай ....извините мой рускиХа ха ха
16
6
 
4
 
! Отговори
Мандо преди 2 месеца
Всъщност са само два, от кога православните празнуват католически празници? Някой будистки празник не немерихте ли за да станат 4 ?
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Бонго Бонго 13 Ама ти не си ли момче? Или като пишеш к. имаш предвид жuгoло? Кажи си пред колектива, те ще те разберат.
14
4
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Радев е общо понятие и съгласно закона на Ом, кат върви и стъпва.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе, Бонго, ти, откога не си спирал да празнуваш. Почини малко, днеска е празник
12
4
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Той сам не знае не е ял още. Използва ми Ника и си мисли, че ме нарежда ))))) пътунгер ха ха ха