Жена над 55 г. със средно образование - профилът на безработните

Средната възраст на работната сила е около 50 години
27
Жена над 55 г. със средно образование - профилът на безработните
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В момента средната възраст на работната сила е около 50 г. Доста малък е броят на хората в най-продуктивна възраст между 30 и 45 г. Профилът на средностатистическия безработен е жена над 55 г. с основно образование. Това каза Анна Делибашева, зам.-главен директор в Главна дирекция „Услуги по заетостта“ в Агенция по заетостта, цитирана от БТА.

Освен с намаляването на населението, предизвикателствата са свързани и с интензивното навлизане на изкуствения интелект, коментира Делибашева.

Невинаги вносът на работна сила е полезен, отбеляза тя. И поясни, че мигрантите са обикновено възрастни хора с деца. Те са извън обхвата на трудоспособната възраст и това налага държавата да разполага с допълнителни финансови и човешки ресурси за оказване на подкрепа.

Тези хора не могат да бъдат включени в някакъв производствен процес, така че да имат принос към икономиката, по-скоро черпят ресурс, обясни тя. По думите на експерта има тенденция за това да изчезват работните места за хора с основно образование, без специализация или сертификат за квалификации.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В заглавието пише със средно, а в статията с основно образование. Май не правите особена разлика?
4
1
 
12
 
! Отговори
Работа няма да има преди 2 месеца
А пари ще има ли?
3
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашите с основно образование не ставали. Като ни напълнят ония с "вишуту", все инженери, доХтури и всякакви специалисти, ще цъфнем и вържем. Ще се изпотрепят да работят. Ей ги, идат, и утре кацат два самолета, нема страшно. Работно място незаето няма да остане.
2
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Задават се милиарди излишни хора. За след 10-20 години хора без висше образование, умения, и владеещ поне два чужди езика- работа НЯМА да има.
1
9
 
21
 
! Отговори
Денкоглу предателя преди 2 месеца
Продаде държавата и я напълни с ***! Днес раздава на Зеленски държавни артефакти, с които никой не му е разрешавал да разполага! Денкоглу - убиеца на България!