НС улесни завеждането на колективни искове

Увеличава се и размерът на санкциите за неспазване на съдебни актове
3
НС улесни завеждането на колективни искове
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите, внесен от служебния кабинет миналата година.

С него разширява кръга на квалифицираните организации, имащи право да предявяват представителни искове за защита на потребителите. Такъв иск ще имат право да предявяват и Комисията за защита на потребителите, и квалифицираните организации, определени от държавите членки на Европейския съюз.
Увеличава се и размерът на санкциите за неспазване на съдебни актове.

Според вносителите прилагането на закона ще осигури високо ниво на защита на икономическите интереси на потребителите и ще насърчи функционирането на вътрешния пазар в полза на потребителите и търговците.

Лидерът на БСП Корелия Нинова обясни, че с този закон хората няма да дължат съдебни такси, защото исковете ще се водят от организация.
 
Мартин Димитров от ПП-ДБ коментира, че такъв закон е нужен, но решението е потребителят да може да се откаже от договора без неустойки при индексация.

„Има смисъл да бъде направен качествен проект, който да работи добре. Трябва да има колективни искове, но законът да е работещ и заради това е нужен по-дълъг период за обсъждане преди окончателното приемане на закона“, настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Към самото Народно Събрание!!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такива в скоро време ще завалят и към самото НАЧАЛО!!
1
0
 
3
 
! Отговори
8те джуджета преди 2 месеца
Ние все още сме тук.