Алфа рисърч: Едва 12% от българите одобряват управлението на ЕС

60% обаче категорично подкрепят членството ни в него
13 мар 2024 14:00, Нели Христова
311
Алфа рисърч: Едва 12% от българите одобряват управлението на ЕС
Снимка: Алфа Рисърч

60% от българите запазват категоричната си подкрепа за членството на България в Европейския съюз и не търсят друга геополитическа алтернатива. Същевременно обаче, както поради неуспеха на България да се доближи по жизнен стандарт и равенство пред закона до ядрото от държави на ЕС, така и поради поредицата от кризи в Европа през последното десетилетие, скептицизмът към начина на управление на Съюза и конкретни негови политики нараства с по-ускорени темпове. 12% от пълнолетните българи заявяват, че одобряват изцяло начина, по който се управлява ЕС към днешна дата, 42% - само донякъде, а 39% - са определено неудовлетворени.

Това сочат данните от последното изследване на "Алфа рисърч", проведено в периода 1 – 7 март 2024 г. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Въпреки че много от детайлите на европейските политики и дебати остават встрани от вниманието на българите, като общ знаменател се откроява следната тенденция: Сънародниците ни одобряват най-силно онези политики, които им дават шанс да се възползват от достиженията и гаранциите на по-развитите европейски страни, а са най-критично настроени към онези, които се прилагат, или предстои да се приложат от Брюксел на национално равнище.

Така например, проучването регистрира най-позитивно отношението към възможността при нарушаване на правата им българите да се обръщат към Съда по правата на човека в Страсбург (84%). Следва удовлетвореността от възможностите за трудова миграция, т.е. за работа в страни-членки на ЕС (81%) и предвижданото изграждане на обща европейска система за сигурност (68%).

Разширяването на Еврозоната и Шенгенското пространство (53%) и влиянието на еврофондовете за развитието на България (51%) също се оценяват преобладаващо позитивно, но те срещат и по-висок дял негативни мнения - по около 30 на сто.

Противоречиви са обществените реакции към ефекта от европейските политики в три важни направления: Зеления преход – 34% положително отношение срещу 42% отрицателно, а за всеки четвърти българин този пакт остава напълно неразбираем; Европейската помощ към Украйна (38% подкрепящи срещу 45% неподкрепящи); Политиката за трудова миграция от страни извън ЕС в България (34%:49%).

Най-чувствителни и отрицателно настроени са българите към онези предложения и политики, които намериха и най-силен негативен отзвук в Европа: Миграционната политика и по-специално политиката за солидарно разпределение на мигрантите се одобрява от едва 19% при над три пъти повече негативни мнения.; Земеделската политика (свързана и с неяснотите около т.нар.зелен преход) – 26% одобрение при двойно по-високо неодобрение.; Увеличаване правомощията на ЕК за сметка на националните правителства – 77% неодобрение.

Въпреки че в личен план българите виждат ползи за себе си и за страната от европейското членство, за 17 години те не успяха де се убедят, че от техния глас зависи как ще функционира Европейския съюз и в каква Европа ще живеем. Затова не е учудващо, че избирателната активност на европейски избори е най-ниската възможна от всички други избори. Предстоящият вот не прави изключение – не повече от една трета заявяват твърда готовност да отидат до урните през юни. Ако тази тенденция се запази, броят на гласувалите може да падне под 2 млн. души, колкото е бил само на частичните избори за евродепутати през 2007г.

Безспорно най-интересен е отговорът на въпроса – как противоречивите нагласи към политиките на ЕС и слабата мотивация за участие в изборите се отразяват върху електоралните предпочитания? Най-висока мобилизация проявяват двете крайни групи – на най-големите евроентусиасти и на най-големите евроскептици. В резултат, ПП-ДБ повишават своя резултат от хипотетични национални избори (до 19.9%) и скъсяват дистанцията с ГЕРБ до 2.7 пункта, който събира 22.6% от вота на гласуващите. Възраждане, подобно на други европейски страни, където евроскептичните и антисистемни партии се представят малко над националния си потенциал, достигат 13.2%. По-слабата мотивация, дистанцираност и фокус върху локалните проблеми поставят в леко отстъпление ГЕРБ, БСП (8.9%) и ДПС (8.4% - чиито избиратели в Турция нямат право да гласуват на евроизбори).

Каква кампания ще водят партиите – с чисто европейски, или с национален фокус, кои фигури ще издигнат за евродепутати и каква ще бъде партийната кондиция след три месеца, несъмнено също ще повлияят върху конкретните резултати. Със сигурност обаче разлика в логиката на европейския и националния вот е налице и това дали двата избора ще се проведат заедно или поотделно, ще окаже влияние върху националната политическа картина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
2
 
8
 
! Отговори
Най-важното преди 1 месец
95 % неодобрение относно политиките по сексуални(социални) въпроси.
212
6
 
12
 
! Отговори
НЕ НА ЕВРОТО преди 1 месец
"Едва 12% от българите одобряват управлението на ЕС", Тогава защо ни е да се откажем от Българският лев, от независимата монетарна политика и да предаме УПРАВЛЕНИЕТО на същите БРЮКСЕЛСКИ БЮРОКРАТИ? С тази разлика, че тези от ЕЦБ са АКУЛИ и фискалният ни резерв ще се изпари за нула време (той е гарант за валутния борд). ТОВА ЩЕ БЪДЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА ЕДИНИЧНА КРАЖБА В ИСТОРИЯТА НИ И ПЪЛНА ЗАГУБА НА СУВЕРИНИТЕТ (без БНБ и възможност за собтвента монетарна политика).
211
9
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Самите руснаци разправят,че в Русия,ако вместо СВО наречеш войната в Украйна(война)те прибират в ареста и те смилат от бой:):):)Тук в България кАпейките се радват на демокрацията,която всъщност оплюват и си драскат под новините каквото им дойде на акъла срещу правителството и срещу България:):):)Включително колкото и да е смешно се заканват и заплашват със саморазправа тези които не са на тяхното мнение:):):):)Ей кАпейки само София Запад без друга помощ ше ви начупат канчетата ако се наложи:):)
210
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Останалата част са промити мозъци на русоробите
209
6
 
4
 
! Отговори
Мето преди 1 месец
Байдън ще пусне 2 ракети на Путин от дрон и Путин става ''пиле на грил''. Паздравляем! Честито!
208
4
 
6
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 месец
Призовавам за пълна денацификация на руските украйнини и пълна депедерастизация и декуровизация на България и Европа! Да започнат от ДБ - там е котилото на левите резби!
207
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Спасов Путин губи войната от две години насам, но някак си контранаступът върви в посока на запад.
206
1
 
7
 
! Отговори
Про100 Киро преди 1 месец
Във Канада аз кат' бях бели мечки продавах соростаците на мен викаха ми бизнесмен.Рамбо, Рамбо друже мой
205
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин взе 25 % от територията на украйнините и ще ги откъсне от море - пък нека е загубил. Интересното тепърва предстои, след като демента отиде в старческия дом!
204
2
 
3
 
! Отговори
До 225 Джо преди 1 месец
Забрави да споменеш, че проучването е извършено от независими, британски учени :D
203
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не е важно колко долара на час ти дава капиталиста, а какво може да си купиш с тези пари и колко те е стегнала примката на демократичните кредити !
202
8
 
3
 
! Отговори
Спасов преди 1 месец
Путин вече загуби войната но той малко бавно загрява, все пак е руснак.
201
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 213 Колко са работните места 1000 най-много. А колко е населението на Ес или САЩ 600 милиона. Сметни колко е шанса за бг.
200
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
гледайте си ергенът и не се занимавайте с ЕС
199
7
 
7
 
! Отговори
BGexit преди 1 месец
На всички стана ясно, какво представлява ЕС. Време е да му бием шута.
198
2
 
6
 
! Отговори
Пена преди 1 месец
А защо 99% от работните места в България са шитняни?
197
4
 
5
 
! Отговори
Американски Метач преди 1 месец
224 8$ на час дават само на руските жигула като теб в гей клубовете
196
3
 
5
 
! Отговори
до 213 преди 1 месец
Сега, чиниите можеш да ги миеш ти. Има българи и то в БЪлгария, които от 20 години работим за европейски доходи, че даже и доста над средноевропейските. Въпрос на избор да миеш чинии или да се развиваш. Еле пък в днешния дигитален свят, в който възможностите за развитие са навсякъде, независимо от местоположението. Че много хора от малкия град все мрънкат как нямало работа. Има, ама нямат квалификация и акъл. Както и желание за промяна. Та това е българинът- оплавач и то вечен.
195
8
 
6
 
! Отговори
Джо преди 1 месец
100% от българите знаят че Алфа Рисърч се спонсорира от Путин
194
5
 
4
 
! Отговори
Американски Метач преди 1 месец
С 3 месеца работа в САЩ си купих кола с която като карам по София мутрите се комплексират и гледат жално от майбасите