България е в Шенген по въздух и вода: Какво трябва да знаем при пътуване?

Вижте улесненията, които ще имаме при пътуване
31 мар 2024 07:55, Красимир Ангелов
156
България е в Шенген по въздух и вода: Какво трябва да знаем при пътуване?
Снимка: БГНЕС

От днес България е член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Проверките по въздушните и морските граници отпадат след процес, продължил повече от десетилетие.

По този повод Летище София разпространи информация за пътниците, която да улесни преминаването им през най-големия и натоварен български аеропорт.

Ако сте заминаващ пътник

Пътувайки до страна от Шенген, регистрирате багажа си, ако имате такъв. След това предстои само проверка сигурност, както и митнически контрол за страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Такъв се осъществява и за пътници, пътуващи за трети страни през страна членка на Шенген. След това пътниците се отправят към изхода за излитане, без да преминават паспортен контрол.

Ако дестинацията е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка за сигурност, митнически контрол и паспортен контрол.

Ако сте пристигащ пътник

Ако пътник каца на Летище София от страна членка на Шенген, той може да се отправи директно за получаване на багаж, ако има регистриран такъв, без да преминава паспортен контрол.

Остава преминаването през митнически контрол за пътници, пристигащи от страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за пътници, пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания багаж остава същата, както е до този момент.

Без писмено съгласие от родителите на малолетно или непълнолетно дете

Главна дирекция „Гранична полиция“ няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за Шенгенски държави. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от съответния районен съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

Задължителен документ за самоличност

Задължително остава изискването за носене на документ за самоличност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: летище СофияШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
8
 
! Отговори
да знаете преди 1 месец
Това е малкия цирк, големия ще дойде с евракиса......
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Фют 53. Откъде знаеш аз какво правя бе празноглаво плямпало ?
40
10
 
8
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 52. Имам реална представа от живота на хората. Аз цял ден работя, ти цял ден драскаш под публикации. Ами, в края на месеца аз получавам доста добра заплата и си планирам почивките, почти всеки месец...обикновено в чужбина. Това е разликата между теб и мен. :))))
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Фют 51. Нямаш представа от живота на хората и не си помирисвал работа а ?
38
13
 
4
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 31. Няма го времето на колективния договор, когато един работи, а другия цял ден се скатава и в края на месеца и двамата получават еднаква заплата. Като искаш да ходиш на море и планина ще работиш. Ама, вие сте свикнали само да мрънкате и все някой друг ви е виновен.
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герои на Чалгария, кръстете софийското летище Летище Гаргамел! Ура за въздушния Шенген!
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До МестенетоНаЧаса. Тотално си изперкал. Руснаците не си местят часовника и не те са го измислили. Пий хаповете и се успокой.
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не трябва да знаем!
34
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбрахте ли че никога няма да ни приемат никъде ние сме втора ръка хора така, се отнасят и там с нас, не си правете никакви илюзий че ще бъдеш равен с германец или французин
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 44. Кой го интересува ?
32
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ебьл съм ви местенето на часовника, моя още е с час назад _|_
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 37. Отпада ти мозъка. Никой не лети анонимно. Виз ако сме в Шенген по земя можеш да си пътуваш напълно анонмен от държава в държава.
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо не пишат за, съкращенията, в, Южна България 160 човека от Тец 3, Хидравлика Казанлък още 130 човека очакват се още много съкращения и безработица всичко това, ще бяга към София и чужбина
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честит фейк шенген - браво за спестените пет минути чакане на 100 човека годишно! За сухопътния - ще чакате, все пак не сте на нивото на великите западни държави, фрашкани с животни току слезли от дърветата, арабески из(в)ерги и травестюги, преподаващи на децата ви!
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно тук пишат и хора, които са под 20 години и не са излизали в чужбина. Проверрките за сигурността са задължителни за всички полети - външни и вътрешни. Паспортната проверка отпада. Не сте живяли във времена, когато излизането от България беше трудно, а понякога и невъзможно. И не говоря за другите страни, а за нашата. Ако нямаш виза за излизане, не можеш да отидеш и до Румъния. За западни страни беше изключено, а дори за соц. страните беше понякога трудно.
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе вече е лесно само трябва да си минеш проверката за сигурност да видят кой си и какво носиш иначе е лесно направо си е едно и също както е без Шенген.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
к0к0рч0 има едно много хубаво розово балонче което надува с дупарата си за радост на бг деца :)))
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям кеф, че ще може още по-лесно хора да бягат, а да ни връщат маймунеци. Слава на съветския пардон, европейския съюз на социалистическите републики!
24
7
 
2
 
! Отговори
ЦРУ преди 1 месец
Рус0роби ще ви чукамеЯко в руските пи44ки!
23
6
 
11
 
! Отговори
Varg преди 1 месец
Благодарение на американската демокрация в България има хора дето в последните 35 години не са видяли нито море нито планина в родината си,вие ми пишете за пътуване в чужбина.Не ви ли е срам бе лицемери долни ?