България е на път да се измъкне от капана на "най-бедната държава в ЕС"

Петър Ганев: Отчитайки икономическата динамика в страната, изглежда вероятно в следващите години да се отлепим от дъното на класацията
Обновена: 1 апр 2024 08:35 | 1 апр 2024 08:32, Елка Василева
309
България е на път да се измъкне от капана на "най-бедната държава в ЕС"
Снимка: архив, БГНЕС

Брутният вътрешен продукт на човек от населението по паритет на покупателна способност в България достигна 64% от средноевропейското ниво през 2023 г. Това е един от показателите, които най-точно показват конвергенцията в рамките на Европейския съюз, тъй като отчитат разликите в цените в отделните страни и съответно дават напълно сравними стойности. А познатият израз „България е най-бедната държава в ЕС“ често се базира именно на този индикатор. Отчитайки икономическата динамика в страната, изглежда вероятно в следващите години да се отлепим от дъното на класацията. Това пише Петър Ганев в свой анализ за Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

България отчита постоянно подобрение в показателите за конвергенция в последните две десетилетия. Въпреки поне трите кризи, които ни връхлетяха, и съответно трите периода на отрицателен растеж в последните 20 години – 1) продължителната рецесия от 2009 г. вследствие на глобалната финансова криза, 2) плитката рецесия и ниския растеж от 2012-2013 г. след разразилата се европейска дългова криза, и 3) дълбоката рецесия от 2020 г. вследствие от пандемията и тежките социални ограничения, България почти неизменно има по-висок растеж от средния за ЕС. БВП на човек по паритет на покупателна способност в България се покачва от под 40% преди членството в ЕС до 64% през 2023 г. След пандемията България отчита сериозен ръст, в т.ч. заради преброяването и корекцията в населението, като само за три години показателят се подобрява с 9 проценти пункта.

В последните години всички нови страни членки от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се поместиха в границата от 70-90% от средното ниво за ЕС, в т.ч. и Румъния. Към 2021 г. България остана единствената страна в ЕС, която не беше пробила границата от 60% и съответно изоставаше с 10-15 проценти пункта дори от по-слабо представящите се нови страни-членки от ЦИЕ. Постигнатите 64% през 2023 г. вече ни приближават до групата страни от ЦИЕ, които също подобряват своите показатели, но все пак продължават да бъдат в диапазона между 70 и 90% спрямо средното за Европа. Единствено Чехия и Словения са минали границата от 90%, докато Латвия, Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния са в рамките на 70-80%.
 
Интересно е сравнението с Гърция, която сериозно влоши показателите си за сближаване в последните две десетилетия. Преди 20 години разликата между България и Гърция е огромна – през 2004 г. южната ни съседка постига своя максимум от 98% спрямо средното за ЕС, докато в България показателят е на ниво 35%. Това са над 60 проценти пункта разлика или казано по друг начин – Гърция изпреварва три пъти България по физически обем на икономиката на човек и отчитайки разликите в цените. Към 2023 г. разликата е стопена до едва 3 процентни пункта – 64% за България спрямо 67% за Гърция. Ако продължим тенденцията на догонване и постигнем добър икономически растеж в следващите години, е напълно възможно да изоставим последната позиция и да приближим границата от 70% от средното за ЕС.

Този поглед към конвергенцията на България и другите страни от ЦИЕ към средните нива за ЕС е особено актуален на фона на поредната политическа криза и предстоящи избори в страната. Ако оставим многото всекидневен шум настрана, то голямата цел пред икономиката на страната е в кратък период да обърнем тенденцията от последните две години на забавяне на икономическия растеж и в дълъг период да постигнем трето десетилетие на устойчиво догонване и съответно приближаване на другите успешни страни от ЦИЕ. Това се постига с макроикономическа стабилност и провеждане на реформи, които стимулират инвестициите и растежа и ограничават прахосването. Независимо дали преди или след избори, това трябва да е основната цел пред политиците, които отново са сред рисковите фактори за икономическия растеж, пише Петър Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
12
 
18
 
! Отговори
България преди 1 месец
Ще си остане най-бедната в ЕС!!! НЕ ГИ СЛУШАЙТЕ ТОВА СА МАНИПУЛАЦИИ ДА ПРИЕМЕМ ЕВРОТО,КОЕТО СЛЕД 3 ГОДИНИ СТАВА ДИГИТАЛНО!!! ЗА 30ГОДИНИ САМО ЛЪЖИ И УБИВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА НИ САМО ЗАПАДНИ ФИРМИ И ОЛИГАРСИ ТУК!!! ДЪРЖАВАТА НИ ЩЕ СИ ОСТАНЕ ДЪНОТО НА ЕСЕС!!!
273
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Крит, я кажи колко деца заспиват гладни, че не познавам нито едно на територията на България!
272
10
 
8
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ преди 1 месец
"България е на път да се измъкне от капана на "най-бедната държава в ЕС" - КАТО СТАНЕ НАЙ-БОГАТАТА В ЦЕНТРАЛНА АФРИКА. След приемане на Еврото и като се източни за нула време резерва, който крепи борда, вече няма да има разлика между нас и която и да е от най-бедните страни по света. Ще се крепим само на аутсорсорсинг, т.е. на благовеолението на новите ни "господари". Нямаме изход докато Бог не стане нашият господар, докато не се обърнем към духовността.
271
13
 
12
 
! Отговори
Крит преди 1 месец
Бедност не се мери с числа и статистика. Разкежете ги тези неща на децата, които ще спят гладни тази вечер. На децата, които нямат пари за спорт, защото таксите са по 60-100 лв. На всички хора с мечти за развитие, лишени и окрадени. На първо място сме по корупция. Няма лекари, няма пътища, няма нищо... над 600 000 живеят под екзистенциалният минимум. Всичко, което се опитва да опровергае тези истини е долна пропаганда. Нещастници и чужди ***. 16 години ЕС и нищо за хората...
270
4
 
7
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 месец
Докато беше на власт главнио Каскет (Тато) го докарваха с химикалката, сега наследниците на останалите каскети няма как да позволят България да забогатее! Бедната рая се управлява по лесно!
269
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Амин !
268
5
 
9
 
! Отговори
haha преди 1 месец
първоаприлска шега
267
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако се изключат мързеливите копейки от статистиката, ще се наредим в първата половина на ЕС!
266
2
 
1
 
! Отговори
Ауу преди 1 месец
какъв ужас, и последният в списъка на милиардерите Soichiro Minami (2760 място) сигурно си мисли същото.
265
7
 
14
 
! Отговори
Успех, българи! преди 1 месец
Покупателната способност на един българин днес е по-висока от тази на един унгарец!!!
264
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейките и чорапа ще се погрижат това да не се случи. След като не могат да докарат ми3ерията в матушката им, поне да си останем на дъното в ЕС.
263
13
 
12
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Бойко Борисов от 3 години не е на власт и България се замогна и дръпна напред! Асен Василев и ПП-ДБ спряха кражбите и корупцията и вдигнаха заплатите и пенсиите!
262
10
 
17
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
България не е най-корумпираната държава в ЕС. А вече не е и най-бедна, благодарение на 9-месечното управление на ПП-ДБ!
261
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Н али уж правителството "денков" не се било справяло? Как така?
260
7
 
16
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
Днес е първи април! Това е най-добрия майтап до момента!!!
259
8
 
3
 
! Отговори
Охо хо преди 1 месец
Измъквам се, измъквам се, измъъъъъъквам се....А, паднаха ми гащитееее?!
258
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, ще се измъкнем , и ще станем вече най-бедната страна в света , не в ЕС ...
257
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 261, щом не ти харесва - напускай! Останалите тук сме ОЧЕВАДНО за ЕС! Ня който не му изнася... да поднася!
256
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените са най-високи в ЕС и най-висока емиграция и най-бързо спадащо население и найголям нераенство. Сигурно средно е средно но само толкова. А и дълга расте най-бързо. ЕС съсипа България.
255
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бях в Румъния. Уж на хартия са по-богати, но Букурещ има повече съборетини от София. А *** покрай влаковите релси между Гюргево и Букурещ е повече от колкото всичкия, който видях покрай влаковите релси между София и Русе. Доста по-цивилизовани сме от тях. В Атина също бях - все едно си в някое гето в Северна Африка почти.