България е на път да се измъкне от капана на "най-бедната държава в ЕС"

Петър Ганев: Отчитайки икономическата динамика в страната, изглежда вероятно в следващите години да се отлепим от дъното на класацията
Обновена: 1 апр 2024 08:35 | 1 апр 2024 08:32, Елка Василева
309
България е на път да се измъкне от капана на "най-бедната държава в ЕС"
Снимка: архив, БГНЕС

Брутният вътрешен продукт на човек от населението по паритет на покупателна способност в България достигна 64% от средноевропейското ниво през 2023 г. Това е един от показателите, които най-точно показват конвергенцията в рамките на Европейския съюз, тъй като отчитат разликите в цените в отделните страни и съответно дават напълно сравними стойности. А познатият израз „България е най-бедната държава в ЕС“ често се базира именно на този индикатор. Отчитайки икономическата динамика в страната, изглежда вероятно в следващите години да се отлепим от дъното на класацията. Това пише Петър Ганев в свой анализ за Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

България отчита постоянно подобрение в показателите за конвергенция в последните две десетилетия. Въпреки поне трите кризи, които ни връхлетяха, и съответно трите периода на отрицателен растеж в последните 20 години – 1) продължителната рецесия от 2009 г. вследствие на глобалната финансова криза, 2) плитката рецесия и ниския растеж от 2012-2013 г. след разразилата се европейска дългова криза, и 3) дълбоката рецесия от 2020 г. вследствие от пандемията и тежките социални ограничения, България почти неизменно има по-висок растеж от средния за ЕС. БВП на човек по паритет на покупателна способност в България се покачва от под 40% преди членството в ЕС до 64% през 2023 г. След пандемията България отчита сериозен ръст, в т.ч. заради преброяването и корекцията в населението, като само за три години показателят се подобрява с 9 проценти пункта.

В последните години всички нови страни членки от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се поместиха в границата от 70-90% от средното ниво за ЕС, в т.ч. и Румъния. Към 2021 г. България остана единствената страна в ЕС, която не беше пробила границата от 60% и съответно изоставаше с 10-15 проценти пункта дори от по-слабо представящите се нови страни-членки от ЦИЕ. Постигнатите 64% през 2023 г. вече ни приближават до групата страни от ЦИЕ, които също подобряват своите показатели, но все пак продължават да бъдат в диапазона между 70 и 90% спрямо средното за Европа. Единствено Чехия и Словения са минали границата от 90%, докато Латвия, Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния са в рамките на 70-80%.
 
Интересно е сравнението с Гърция, която сериозно влоши показателите си за сближаване в последните две десетилетия. Преди 20 години разликата между България и Гърция е огромна – през 2004 г. южната ни съседка постига своя максимум от 98% спрямо средното за ЕС, докато в България показателят е на ниво 35%. Това са над 60 проценти пункта разлика или казано по друг начин – Гърция изпреварва три пъти България по физически обем на икономиката на човек и отчитайки разликите в цените. Към 2023 г. разликата е стопена до едва 3 процентни пункта – 64% за България спрямо 67% за Гърция. Ако продължим тенденцията на догонване и постигнем добър икономически растеж в следващите години, е напълно възможно да изоставим последната позиция и да приближим границата от 70% от средното за ЕС.

Този поглед към конвергенцията на България и другите страни от ЦИЕ към средните нива за ЕС е особено актуален на фона на поредната политическа криза и предстоящи избори в страната. Ако оставим многото всекидневен шум настрана, то голямата цел пред икономиката на страната е в кратък период да обърнем тенденцията от последните две години на забавяне на икономическия растеж и в дълъг период да постигнем трето десетилетие на устойчиво догонване и съответно приближаване на другите успешни страни от ЦИЕ. Това се постига с макроикономическа стабилност и провеждане на реформи, които стимулират инвестициите и растежа и ограничават прахосването. Независимо дали преди или след избори, това трябва да е основната цел пред политиците, които отново са сред рисковите фактори за икономическия растеж, пише Петър Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ ни дърпа назад - БОРИСОВ ИЗЛИЗАЙ В ПЕНСИЯ, ДЪРТ КОМУНИСТ!
213
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Манипулирана статистика!!! То бива лъжи, ама чак толкова нагли не бива!
212
4
 
9
 
! Отговори
Кочината България преди 1 месец
Не може да се измъкне с тия политици
211
5
 
5
 
! Отговори
ОМРАЗА КЪМ БЕДНИТЕ преди 1 месец
СЕГРЕГАЦИЯ! БЕДНИТЕ ОТ ВЪЗРАЖДАНЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАТВАРЯТ В БЕЛЕНЕ! БЪЛГАРИЯ НА БОГАТИТЕ, БЕДНИТЕ - В ЗАТВОРА!
210
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
като пуснем македонците в ЕС, те ще са най-бедни
209
3
 
11
 
! Отговори
..... преди 1 месец
За да се измъкнем от капана трябва да имаме икономика ,а ние нямаме.В основните ни отрасли са се намъкнали чужди фирми,които смучат от нас пари.А ние за да закърпим бюджета теглим все нови и нови заеми от ЕБ.И като идват и някакви крадливи партийки на власт и те да крадат и накрая сме занулени!
208
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 211 - Българите и а традиция, да не тръгват на бой, когато стане лошо.
207
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютни глупости се пишат!!! Какво, няма да сме най-бедната държава ли? И кой ще изпреварим, Румъния, която вече е много преди нас? Само лъжи и дезинформация се изливат в медиите!
206
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак, като не писахте *** миниманата заплата ставала хиляди левове, а депутатите забра явали бедността със закон, бива...
205
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече все повече се убеждавам, че има нещо вярно в цялата работа. Щом българинът си седи мирно вкъщи, напук на цялата политическа гавра и подигравка, напук на цялата инфлация, криза, война, напук на всичките скандали за корупция и злоупотреби, явни кражби по бял ден, източване на социална система, погром на институциите.....българите си седят мирно и кротко на задните си части. Което значи, че живеят добре....даже да не се окаже, че е прекалено добре!
204
4
 
14
 
! Отговори
........ преди 1 месец
Статия за *** жълтопарапетник. Заличаваме Енергетиката и Селско Стопанско, а иначе държата се оправя.
203
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално. Колкото по-малко функционално неграмотни бачкотещи бачкери, които слугуват в ЕС с годишна заплата, колкото двуседмичната на програмист в София, толкова по-заможна държава, произвеждаща не само пърцуца и зарзават. Иначе казано- бачкери, ДА ВИ НЯМА от тая държава, не носите НИЩО нито на икономика, нито на общество!
202
5
 
3
 
! Отговори
банани и WC хартия преди 1 месец
Тати ще ми купи колело...ама друг път !!!
201
5
 
8
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е!!! преди 1 месец
БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА ТРИЧАТ СЕКТАТА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА. БЪЛГАРИНО! СЪБУДИ СЕ!
200
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимна 200 : Ама разбира се! Защо да гласуваш? По-добре да оставиш нещата в ръцете на партиите и твърдите им електорати, те гласуват вместо теб. Това правиш! Оставяш други да решават твоето бъдеще. Искаш ли да продължиш? Давай, ама не се хвали с това. И не се оплаквай, нямаш това право, след като не гласуваш!
199
3
 
6
 
! Отговори
ДОКАТО БЪЛГАРИТЕ преди 1 месец
СЕ УСЕТЯТ И ЖИВОТА ИМ МИНАЛ
198
6
 
8
 
! Отговори
България просперира! преди 1 месец
БКП, ВЪЗРАЖДАНЕ, РАДЕВ, ИТН и ПУТИН са недоволни.
197
3
 
8
 
! Отговори
БСП=ТЕРОРИЗЪМ преди 1 месец
ВЪЗРАЖДАНЕ Е СЕКТА.
196
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е първоаприлско нали!
195
6
 
4
 
! Отговори
Анонимна преди 1 месец
Вече няколко поредни избори не съм гласувала и не съм говорила с никой от която и да е партия. Не ходя по протести и митинги. В момента съм от партията на негласуващите. Може и на тези избори да не гласувам.

Спонсорирани публикации