България е на път да се измъкне от капана на "най-бедната държава в ЕС"

Петър Ганев: Отчитайки икономическата динамика в страната, изглежда вероятно в следващите години да се отлепим от дъното на класацията
Обновена: 1 апр 2024 08:35 | 1 апр 2024 08:32, Елка Василева
309
България е на път да се измъкне от капана на "най-бедната държава в ЕС"
Снимка: архив, БГНЕС

Брутният вътрешен продукт на човек от населението по паритет на покупателна способност в България достигна 64% от средноевропейското ниво през 2023 г. Това е един от показателите, които най-точно показват конвергенцията в рамките на Европейския съюз, тъй като отчитат разликите в цените в отделните страни и съответно дават напълно сравними стойности. А познатият израз „България е най-бедната държава в ЕС“ често се базира именно на този индикатор. Отчитайки икономическата динамика в страната, изглежда вероятно в следващите години да се отлепим от дъното на класацията. Това пише Петър Ганев в свой анализ за Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

България отчита постоянно подобрение в показателите за конвергенция в последните две десетилетия. Въпреки поне трите кризи, които ни връхлетяха, и съответно трите периода на отрицателен растеж в последните 20 години – 1) продължителната рецесия от 2009 г. вследствие на глобалната финансова криза, 2) плитката рецесия и ниския растеж от 2012-2013 г. след разразилата се европейска дългова криза, и 3) дълбоката рецесия от 2020 г. вследствие от пандемията и тежките социални ограничения, България почти неизменно има по-висок растеж от средния за ЕС. БВП на човек по паритет на покупателна способност в България се покачва от под 40% преди членството в ЕС до 64% през 2023 г. След пандемията България отчита сериозен ръст, в т.ч. заради преброяването и корекцията в населението, като само за три години показателят се подобрява с 9 проценти пункта.

В последните години всички нови страни членки от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се поместиха в границата от 70-90% от средното ниво за ЕС, в т.ч. и Румъния. Към 2021 г. България остана единствената страна в ЕС, която не беше пробила границата от 60% и съответно изоставаше с 10-15 проценти пункта дори от по-слабо представящите се нови страни-членки от ЦИЕ. Постигнатите 64% през 2023 г. вече ни приближават до групата страни от ЦИЕ, които също подобряват своите показатели, но все пак продължават да бъдат в диапазона между 70 и 90% спрямо средното за Европа. Единствено Чехия и Словения са минали границата от 90%, докато Латвия, Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния са в рамките на 70-80%.
 
Интересно е сравнението с Гърция, която сериозно влоши показателите си за сближаване в последните две десетилетия. Преди 20 години разликата между България и Гърция е огромна – през 2004 г. южната ни съседка постига своя максимум от 98% спрямо средното за ЕС, докато в България показателят е на ниво 35%. Това са над 60 проценти пункта разлика или казано по друг начин – Гърция изпреварва три пъти България по физически обем на икономиката на човек и отчитайки разликите в цените. Към 2023 г. разликата е стопена до едва 3 процентни пункта – 64% за България спрямо 67% за Гърция. Ако продължим тенденцията на догонване и постигнем добър икономически растеж в следващите години, е напълно възможно да изоставим последната позиция и да приближим границата от 70% от средното за ЕС.

Този поглед към конвергенцията на България и другите страни от ЦИЕ към средните нива за ЕС е особено актуален на фона на поредната политическа криза и предстоящи избори в страната. Ако оставим многото всекидневен шум настрана, то голямата цел пред икономиката на страната е в кратък период да обърнем тенденцията от последните две години на забавяне на икономическия растеж и в дълъг период да постигнем трето десетилетие на устойчиво догонване и съответно приближаване на другите успешни страни от ЦИЕ. Това се постига с макроикономическа стабилност и провеждане на реформи, които стимулират инвестициите и растежа и ограничават прахосването. Независимо дали преди или след избори, това трябва да е основната цел пред политиците, които отново са сред рисковите фактори за икономическия растеж, пише Петър Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
3
 
13
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
"България е на път да се измъкне от капана на "най-бедната държава в ЕС" - Мда .. и с тези политици продажни е на път да стане най-бедната страна в света. И това ако е възход?!?
233
4
 
10
 
! Отговори
Моля преди 1 месец
Слагайте отметка на статиите за ретарди от ППДБ, да си ги четат само те и да си им вярват.
232
3
 
7
 
! Отговори
ха-ха преди 1 месец
Ха-ха , България е на път да се измъкне от капана на "най-бедната държава в ЕС" ! Това със сигурност е заглавие от репертоара на Сатиричния ...
231
0
 
21
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Може да се измъкнем само ако масово гласуваме на изборите ,срещу мутрите и крадците.
230
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато не влязат Албания и Северна Македония в ЕС няма как да се отлепим от етикета "най-бедна страна в ЕС"За Албания е много, много спорно защото въпроса не е дали ще ни изпреварят а кога!
229
0
 
7
 
! Отговори
Стефан преди 1 месец
Това е за република София статистика, република България само им разваля класацията
228
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 229, и? Кой да ти оправи заплатата?
227
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато не влязат Албания и Северна Македония в ЕС няма как да се отлепим от етикета "най-бедна страна в ЕС"
226
0
 
9
 
! Отговори
Господин за един ден преди 1 месец
Тамаааан да се отлепим от дъното и пак се залепваме!
225
5
 
5
 
! Отговори
Браво! преди 1 месец
В целия ЕС стандарта на живот пада, западно европейците обедняват, икономиката се срива, но България е във възход! Браво!
224
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не знам как покупателната способност на населението се е качила, в личен план заплатата ми е същата от пандемията, а цените постоянно растат...
223
5
 
9
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Нищо не се разбира от статията. Като си вдигнем БВП ще минем Гърция, Унгария, Чехия? Това няма да стане никога. Първо те имат повече население и второ имат добра инфраструктура. Словакия и Хърватия най-много имаме шанс да доближим защото са малка държава, но и там ни бият и то с голяма преднина в здравеопазване, пътна инфраструктура и борба с корупцията. Ние сме дупката на Европа и така ще и за напред. Гета като Столипиново няма нито в Европа, нито дори в Русия, Беларус и Украйна.
222
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако бойко, дпс, итн, въZраждане не са в управлението на държавата, може и да се отлепим от дъното на бедността, в крайна сметка сме с отрицателен растеж през цялото управление на герб, би трябвало народа да вижда, че не се справят!
221
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На път, а дано, ама надали ... Чиста стъкмистика, наречена статистика ...Населените масово се изнася в чужбина, незаинтересованост от страна на властта да обуздае и намали битовата престъпност, празни села ...Нормално преживяване има в 4-5 града и разбира се в Сф, където съществуването има друго измерение -Сф град-държава в държавата, с правителство непознаващо останалата чат от територията, освен ако не става въпрос да печели от корупция.Статията обслужва управляващите.
220
4
 
12
 
! Отговори
Лъжи преди 1 месец
Тва е точно като тази евроатлантическата статистика която твърди, че Русия е по-слаба икономика от Белгия и Нидерландия. Нагледахме се на статистиките ви и цялата пропаганда. Видяхме и как ни вкарахте в Шенген. А вие вижте магистралите и сградите в Гърция и ги сравнете с нашите. Правят и метро в Солун. Ние умрелите кучета станахме 6млн. с 2млн. от тия с розовите венци а те са над 10млн. държава с армия и националисти. Ама дерзайте, пропагандата щом казва, че вървим нагоре това да ни в утехата.
219
4
 
7
 
! Отговори
Ежко преди 1 месец
Само ако приемат евентуално някои по-бедни, некадърни и корумпирани от нас!Македонците например....За албанците не съм сигурен.
218
1
 
8
 
! Отговори
НЯМА ДА СТАНЕ преди 1 месец
РУСИЯ НЯМА ДА ГО ПОЗВОЛИ ! ! !
217
2
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
До ....., вместо да мрънкаш и блещиш тъп0тии.. що не направиш една българска фирма и да промениш кривата на смукането на пари? Или нямаш капацитет? Ааааа сетих се! Такива като теб само блещят, а работа за 5 лв. не могат да свършат! Ей такива като теб са проблемът!
216
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ах,как мразим да ни управляват умни и честни политици.Тъй ли ПП не разбраха,че в България мафията си има държава.Българите започнали да живеят по добре,а ние,нашите пари да влязат в джоба на българските граждани,а нашите чекмеджета празни.Пак ще ги похлъзнем по диненса ***.Няма такъв филм
215
5
 
6
 
! Отговори
555 преди 1 месец
Дали , ама надали