БСП и "Възраждане" с ултиматум: Радев да смени Главчев или внасяме вот на недоверие

Главчев бил политическо лице и "послушко"
Обновена: 17 апр 2024 12:11 | 17 апр 2024 12:11, Стела Стоянова
163
БСП и "Възраждане" с ултиматум: Радев да смени Главчев или внасяме вот на недоверие
Снимка: БГНЕС

БСП и "Възраждане" поставиха ултиматум на президента Румен Радев - или сменя служебния премиер Димитър Главчев, или внасят вот на недоверие в правителството.

"Ако президентът не смени Главчев като служебен премиер, се ангажираме и заедно с "Възраждане" внасяме вот на недоверие", каза лидерката на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

Още по темата
Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен, вече получихме доказателство, че е кабинет на ГЕРБ, персонално реден и командван от Бойко Борисов, аргументира се лидерът на левицата. Тя добави, че това е пълно нарушение на Конституцията, според която служебният кабинет трябва да е равно отдалечен от партиите, неутрален и да организира честни избори. Президентът по новата Конституция може да го направи, той може да избира премиер и да реши да не назначава новите министри", обясни Нинова по повод искането на служебния премиер да смени външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов и на земеделския Кирил Вътев с Георги Тахов. Президентът трябва да подпише указ за смяната.

"В Конституцията пише, че парламентът продължава работа и упражнява парламентарен контрол, който включва въпроси, питания, слушания и вот на недоверие", обясни Нинова как може депутати да искат вот на недоверие, след като служебното правителство не е излъчено от парламента.

На въпрос как може президентът да освободи служебния премиер тя отговори: "Който назначава, той освобождава".

"Президентът има избор от списъка от новата конституция. Главчев категорично е политическо лице. Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен, това е кабинет на ГЕРБ, персонално реден от Бойко Борисов. Подлагаме под съмнение честността на изборите, това е сериозен удар по принципите на правовата държава, на конституционния ред, на законите. Нямаме сигурност как ще работи това служебно правителство", допълни още соцлидерката.

Кой да е следващият служебен премиер решава президентът, той има избор от списъка, заложен в новата Конституция, посочиха от БСП. Главчев категорично е политическо лице и всички видяхте, че е просто „послушко“, подчерта Корнелия Нинова. Тя не вярва да е съвпадение поисканата от лидера на ГЕРБ в понеделник оставка на служебния външен министър Стефан Димитров и последвалото още същата вечер предложение от премиера Главчев за неговото освобождаване и смяната му със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от Темида
Съдът отмени наказанието на полицай във връзка с издирването на Митко от Цалапица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
10
 
! Отговори
Кики преди 4 седмици
Тук не е Москва.
91
9
 
15
 
! Отговори
Защо го направихте? преди 4 седмици
Попитани въпроса "Защо го направихте?", дамите и господата от Възраждане и БСП отговорили: "Кремъл така ни заповяда."
90
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не може руски партии да казват на президента какво да прави.
89
6
 
7
 
! Отговори
НЕ ИСКАМ ДА ВЕ ПЛАША преди 4 седмици
Не искам да ви плаша, но положението е страховито! Тъкмо говорих по телефона с д-р Костадин Кайенкин и след обичайната размяна на комплименти от рода на "Как е, върви ли немеца, поршето бега ли?" и тем подобни, доктора предписа цяр за болестта на България, а именно МИГНОВЕННО ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС И НАТО и НЕЗАБАВНО ВЛИЗАНЕ НА ВЪЗРАЖДАНЕ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА. След туй, рече доктора, България ще влезе в Златен Век. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! С НАМИ БОГ!
88
0
 
5
 
! Отговори
До 72 преди 4 седмици
Защо манипулираш, не ти отнемат автомобила, а го задържат или ти снемат номерата до излизането на пробата и след като е положителна го отнемат ! А колкото до пробите, знае се корупцията и срещу пари може да имаш отрицателна проба и това да доведе до убийство на пътя в последствие, след като се почувстваш "недосегаем" ! България е световен водач по убийства на пешеходни пътеки, стига сте ревали срещу строги закони, какво да кажат родителите на избитите невинни ?
87
0
 
8
 
! Отговори
Военно положение преди 4 седмици
Армията отказва да участва във военно положение, понеже няма кубинки!
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нинова ти си опозиция на статуквото единствено ти, но как ти мушнаха Радев и ГЕРБ си има президент, станал такъв благодарение на теб а два мандата работи против теб. нЕУМОРНО И НЕСПИРНО.
85
1
 
12
 
! Отговори
бах таа промяна преди 4 седмици
Тая промяна която донесох Радев и ПП ДБ харесва ли ви? На къде отива държавата? Страшни реформи направиха ПП ДБ.... прокурори....Прецакаха обаче и Радев (който ги доведе), после той каза, че са шарлатани, но какво от това. Върви стремглаво надолу в пропастта.
84
0
 
11
 
! Отговори
do 74 преди 4 седмици
Видяхме ги хората с "чисти цели",такъв бъркоч заготвиха,че дядо ти байдъна и чичо ти олаф да дойдат,не мой се оправят.....
83
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Най-много руски агенти има точно в ППДБ. Вижте им фамилиите от какви комунистическо-десарски котила произлизат почти всичките. Тичат ве дното посолство официално и после предават указанията на Галето на другото посолство.
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е резултата от поредното конституционно извращение на разкрития на записа като човек на дпс христо иванов.
81
0
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 4 седмици
губещите винаги са недоволни и вият :)
80
5
 
5
 
! Отговори
морски преди 4 седмици
През социализма живях по-добре и безмерно по-спокойно.
79
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Че какви сте вие, да раздавате ултиматуми, некакви на хранилка в Кремъл :))) На Нинчето останаха ли й некакви привърженици, че взе много да си отваря устата напоследък :)))
78
0
 
12
 
! Отговори
L. преди 4 седмици
Съсипаха я тази държава.
77
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ПП-ДБ сега има да се чудят какво да гласуват - ако гласуват в подкрепа на правителството, гласуват за ГЕБР и ДПС ако гласуват против пък окончателно ще се види колко е несъстоятелна тяхната конституционна реформа, щото ще ни вкарат в още по-голям хаос. Ей, интересни времена настанаха.
76
0
 
12
 
! Отговори
Боби Михайлов преди 4 седмици
Боби Михайлов приема да заеме постана служебен премиер!
75
0
 
0
 
! Отговори
до 73 сифлиско преди 4 седмици
Само че, с неговите скечове и усмивания много умело допринасяше за тази пълна дупка.
74
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не може едно антибългарско сборище на хора с нечисти цели, като възраждане да изказва мнение за каквото и да било в политическия живот на България. Би трябвало прокуратурата да се намеси и обяви тази формация извън закона в Република България.
73
3
 
9
 
! Отговори
Сифилиско преди 4 седмици
Дори служебно правителство не можем да сформираме. Рачков беше прав като напусна България и каза че тук е пълна дупка.