БСП и "Възраждане" с ултиматум: Радев да смени Главчев или внасяме вот на недоверие

Главчев бил политическо лице и "послушко"
Обновена: 17 апр 2024 12:11 | 17 апр 2024 12:11, Стела Стоянова
163
БСП и "Възраждане" с ултиматум: Радев да смени Главчев или внасяме вот на недоверие
Снимка: БГНЕС

БСП и "Възраждане" поставиха ултиматум на президента Румен Радев - или сменя служебния премиер Димитър Главчев, или внасят вот на недоверие в правителството.

"Ако президентът не смени Главчев като служебен премиер, се ангажираме и заедно с "Възраждане" внасяме вот на недоверие", каза лидерката на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

Още по темата
Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен, вече получихме доказателство, че е кабинет на ГЕРБ, персонално реден и командван от Бойко Борисов, аргументира се лидерът на левицата. Тя добави, че това е пълно нарушение на Конституцията, според която служебният кабинет трябва да е равно отдалечен от партиите, неутрален и да организира честни избори. Президентът по новата Конституция може да го направи, той може да избира премиер и да реши да не назначава новите министри", обясни Нинова по повод искането на служебния премиер да смени външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов и на земеделския Кирил Вътев с Георги Тахов. Президентът трябва да подпише указ за смяната.

"В Конституцията пише, че парламентът продължава работа и упражнява парламентарен контрол, който включва въпроси, питания, слушания и вот на недоверие", обясни Нинова как може депутати да искат вот на недоверие, след като служебното правителство не е излъчено от парламента.

На въпрос как може президентът да освободи служебния премиер тя отговори: "Който назначава, той освобождава".

"Президентът има избор от списъка от новата конституция. Главчев категорично е политическо лице. Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен, това е кабинет на ГЕРБ, персонално реден от Бойко Борисов. Подлагаме под съмнение честността на изборите, това е сериозен удар по принципите на правовата държава, на конституционния ред, на законите. Нямаме сигурност как ще работи това служебно правителство", допълни още соцлидерката.

Кой да е следващият служебен премиер решава президентът, той има избор от списъка, заложен в новата Конституция, посочиха от БСП. Главчев категорично е политическо лице и всички видяхте, че е просто „послушко“, подчерта Корнелия Нинова. Тя не вярва да е съвпадение поисканата от лидера на ГЕРБ в понеделник оставка на служебния външен министър Стефан Димитров и последвалото още същата вечер предложение от премиера Главчев за неговото освобождаване и смяната му със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от Темида
Съдът отмени наказанието на полицай във връзка с издирването на Митко от Цалапица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
12
 
! Отговори
До бай Дрън преди 4 седмици
Никъде в конституцията не пише колко процента трябва да гласуват ,за да е легитимен един парламент.Така че той си е легитимен.И с призивите да не се гласува се обслужват най-вече интересите на ДПС.
11
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 седмици
След малко отивам в банята...но щом казваш през три дни, ще помисля. Снощи се къпах...
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Планиран цирк по-отрано! Сложили са текст, че остават да работят, т.е. задължително им се плаща, а те пък имат право да продължават да пречат, като част от сценария "за честни избори", дето точно този или точно онзи министър не можел да осигури.
9
4
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 седмици
Интересно ми е, как нелегитимен парламент ще поиска вот на недоверие на нелегитимно правителство. Украинизирахме се и ние.
8
3
 
21
 
! Отговори
a преди 4 седмици
Ама нали никой ддруг не иска да стане бе Нинова? Радев с пистолет ли да ги заплаши да станат? Такава простотия направиха управляващите, че и Радев няма как да оправи нещата.
7
4
 
20
 
! Отговори
До 2 преди 4 седмици
Какво "очевидно" нареден от някого?Цяла България чу,че Борисов го нареди и даже заплаши Галчев.Хайде да си казваме нещата,такива,каквито са.
6
8
 
11
 
! Отговори
T преди 4 седмици
Тия кой ги има за хора още
5
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ПП с незакона промяна на конституцията докараха мафията герб пак на власт . Гласуваш за ПП и получаваш боко и шиши ;)
4
4
 
20
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 седмици
Браво! Избори до дупка :P
3
2
 
19
 
! Отговори
Революцията на Гешев преди 4 седмици
Според промените в конституцията на практика е върнат член 1.Ще управляват само новите номенклатури на прехода облажени от приватизацията.На 9 юни защитете себе си като народ и граждани и гласувайте за повече справедливост за България.
2
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
С тия няколко бързи смени на министри, очевидно наредени от някого, Главчев наистина стана за смях
1
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Министър за един ден. Това е унижение за България!