Хостелът като начин на живот

Евтино и приятно място за настаняване в сърцето на града. Кои са те в София?
24 окт 2008 18:47,
30
Хостелът като начин на живот
Art Hostel, Internet Hostel. Снимки: Авторът /1 и 3/, сайтът на хостела /2/.

Някои хостели в София

Хостелите са идеалното място за туристи, които търсят евтино и приятно място за настаняване в сърцето на града.

Направих разходка из българските хостели в София.

Навсякъде ме посрещнаха изключително любезно и топло, нещо характерно за този род дейност. Дейност, която едва ли не вече стана модерна не само сред младежите, но и сред всички МЛАДИ ПО ДУХ ХОРА.

Тогава, когато да си ъндърграунд, се превръща в мейнстрийм, а да пътешестваш безспирно с раница на гръб вече не е нещо необичайно, а нещо съвсем нормално. Хостелите са предпочитано място не само от по-бедните туристи, но и от по-заможни “травълъри”, които умишлено избягват стандартните студени хотелски стаи с всичките им удобства.

Гостите са предимно чужденци, но се срещат и българи, които искат да установят неформален контакт с други себеподобни, което е водещият им мотив да използват общите спални помещения, баня, кухня и всичко, което предлага съответният хостел.

Според класацията на http://www.hostelworld.com едни от най-предпочитаните хостели в София са тези, които ще ви изброя. Не непременно по реда на тяхната посещаемост. Всички са локализирани изключително централно, в най-хубавата част на София.

Много близко до всички атрактивни места за нашите гости – до църкви, джамии, синагога, Народния театър, НДК... Ще разберете каква е тяхната история, създатели и услугите, които предлагат: 

Първа спирка:

Арт хостел (ул. ”Ангел Кънчев” 21А) е създаден преди седем години - 2001 година. Неговите основатели са Теодор Котов, Десислава Петрова и Рени Монева. Идеята им е да създадат едно място за срещи на т.нар. бек пекъри – алтернативни, независими млади туристи.

Обикновено те пътуват, за да се срещнат с други подобни на тях хора и с местното артистично общество. Не толкова за да видят забележителностите. Това е проект на фондация Destination Bulgaria Foundation и Арт хостел е по-скоро културен център и място, където се случват артистични събития – изложби, представления, концерти на български и чужди артисти.

Главната цел на създателите на този хостел е запознаването на гостите с българското изкуство и култура. През лятото любимото място за отдих на гостите на Арт хостел е градината, където играят на шах, пият бира или свирят на китара.

През останалото време мазето на хостела е алтернативно арт пространство. Гостите се наслаждават на трите култови помещения – Стаята на времето, Стаята с висящата маса и Стаята с хамака.
 
“Имахме един проект, който беше част от хостела и се нарича Кралство Чамла. Това беше едно изоставено село високо в Родопите, което беше превърнато в артистична резиденция и екоселище, където се провеждаха много семинари и обмени на големи групи хора – португалци, гърци, испанци и др. националности.

Работеха заедно както в хостела, така и в Чамла. За съжаление това място беше купено от разни богати хора, които нямат концепция за развиване на артистична и екологична дейност. Това е един от най-големите примери за развиване на съвместна дейност. За мен хостелът е lifestyle”, коментира Рени Монева.

Втора спирка:

Nightingale Хостел (бул. “Славейков” 2А) е отворен през есенно-зимния сезон в началото на 2007 г. Името от английски се превежда “славей” и е заигравка с площад “Славейков”.

Макар и да не е разбираемо за повечето гости, които са чужденци, би могло да им стане любопитно и тогава им се обяснява какво означава.

Боян Стефанов (на 24 години, студент по право, редовно обучение в СУ) работи като отговорник администрация във фирмата, която държи този хостел и се грижи за управлението на хостела. За малкия брой хора, които работят в София, тази работа е доходоносна, но не е голям бизнес.

“Може би това не е най-блестящо чистият хостел или пък най-стария с най-големи традиции, но се води като един от най-забавните хостели. Ние залагаме на личното отношение към гостите. Това е типичното за всички хостели. В чистото хотелиерство отношенията са много по-формални. Един рецепционист или едно пиколо в голям хотел не може да се държи така с гостите, както ние можем да си позволим. Нашето облекло е неформално. Никога не се говори официално на "Вие". Нашите гости са хора, които практикуват т.нар. неорганизиран туризъм.

Те не ползват услугите на туроператори на туристически агенции. Това са хора, които свободно си вдигат раниците и пътуват най-често из Европа. Големи групи от канадци, американци, австралийци, новозеландци, но най-вече англичани”, разказва Боян.

За него хостелът е едновременно работа и начин на живот. Това не е място, което дава безкрайно много доходи, ако човек е алчен и иска много пари. Дава един добър баланс между работа и удоволствие. Едновременно можеш да се виждаш с приятели, на които също им е интересно да те виждат по време на работа. Сприятеляваш се с хора от цял свят. Удовлетворяваща работа, откъдето и да я погледнеш.

В този хостел се предлагат двойни стаи, четворни, шесторни, осморни. Това е максималният баланс между количество и комфорт, който може да се даде на гостите. Една самостоятелна стая е 50-60 лв. В зависимост от сезона или в деня от седмицата. Най-евтините места са по 20 лв. в обща стая. Важно предимство за този хостел е столовата, в която гостите могат да се хранят по всяко време.

Трета спирка:

Георги Миладинов е старият собственик на къщата, в която е поместен хостелът Be my guest, (ул. “Иван Вазов” 13). Това е наследствена къща, която има повече от 100 години. Синът му дава идея да направят хостел. Създаден е преди 4-5 години.

Уж случайно гостите идват тук за един ден, пък остават за два, три или повече дни. Според класацията на hostelworld.com, Be my guest е определен като топхостел за 2007 г.
Ето и някои неща от кухнята, които споделя собственикът: “Кръстникът на хостела е приятел на сина ми. Водещото беше, че залагаме на гостоприемството, а и името беше много сполучливо – кратко и звучно.

Оказа се, че в Кембридж има една личност, която е написала книга за туризъм с наименованието Be my guest. Свързаха се с нас по повод на регистрацията на името. Обяснихме, че се е получило случайно съвпадение”.

Хостелът разполага с 5 стаи – единична, двойна, стая-студио с пет легла и две стаи, които са с по шест легла. Предимството е, че има 4 бани с тоалетни, което доста облекчава нашите гости. Целодневно се предлагат безплатни горещи напитки – чай и кафета, както и безплатна закуска (обикновено кроасани).

Интернет е също безплатна услуга, която е стандартна за всеки хостел. В този вид туризъм и настаняване хората правят резервациите си онлайн и като пристигнат в хостела, вече мислят за следващите си спирки.

Четвърта спирка:

Internet Hostel Sofia (ул. “Алабин” 50 А) е създаден от Марин Пашов преди 5 години, когато в центъра на София той заедно със своята съдружничка планират да отворят интернет кафе. Впоследствие техни познати, пристигайки в София, дълго време не могат да си намерят място за преспиване.

Оказало се, че може би помещението, което били решили да наемат, е подходящо за отваряне на такава туристическа спалня или хостел.

След това същите собственици отварят Red Star Hostel, защото навлизайки в този вид бизнес, се оказва, че има нужда от още едно помещение, което да обслужва туристите, особено през летния период на годината, когато те са значително повече.

В двата хостела се предлагат широк спектър от услуги. Има различни видове настанявания – самостоятелни стаи, общи спални помещения и малко студио, което се намира над хостела. Това са основните предимства. Студиото е по-луксозно, за гости, които желаят да бъдат настанени в малко по-добри условия и да имат самостоятелен достъп до това помещение, без да влизат в територията на самия хостел.

“Завършил съм “Силикатен дизайн” в НХА, но за съжаление не практикувам това, което съм учил. В момента се занимавам с менажирането на двата хостела. Това е малък бизнес и цените, които се предлагат в тези спални, са доста ниски, възможно най-ниските, които могат да се предложат на туристите. Това са бек пекърите, които търсят бързо, евтино и удобно настаняване.

Тук печалбата е много пъти по-ниска, отколкото в един хотел в София с цените, които в момента са актуални на пазара. Услугите, които включваме, са стандартните – преспиването, закуски, безплатен интернет, съседната врата до нас е вегетарианският ресторант, на който изпращаме клиенти.

Имаме идеята да отворим съвсем скоро едно помещение като бар и това ще бъде също атракция за нашите гости. Пазарът на хостелите отдавна е разработен в Западна Европа, така че не можем да предложим нещо съвсем различно от стандартните неща”, коментира Марин Пашов.

Пета спирка:

Добре дошли в Smokin Pig Youth Hostel Sofia! Това е единственият ирландски хостел в София. Тук винаги са гарантирани усмихнатите лица и топлото посрещане. Хостелът е открит съвсем наскоро. Сградата му е обновена и е в изключително централна част на София (ул. “Братя Миладинови” 33).

Персоналът се стреми максимално да поддържа безупречна чистота и да осигури удобен и спокоен престой в обкръжението на забавни хора. Това, което отличава този хостел от останалите, е, че предлага услуги като лов, обиколка из града, обиколка на Витоша, коли под наем, маратонско бягане и др.

“Историята на нашия хостел е много, много интересна. Преди няколко месеца на Джони му хрумна една идея за пушеща свиня. Обърнахме се към графичните дизайнери, за да материализираме образа на димящата свиня. Тя стана символ на хостела и на нашия сайт.

Избрахме София, защото живеехме тук и искахме да предложим добри условия за престой на туристите”, разказва управителят Патрик О`Конър
  
По-подробна информация относно условията, при които можете да отседнете в тези хостели, ще намерите в техните уебстраници. Така или иначе във всички настаняването е денонощно.

Можете да се възползвате или да препоръчате на свои приятели да се присъединят към това приключение.

Някои хостели в София

Още от автора


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Азов преди 13 години
мои приятели бяха неотдавна в Прага и там спаха в хостел. Е, не е като "Риц", но останаха доволни. Хубаво е, че ги има тези местенца, обаче мен лично ме притеснява хигиената, както и сигурността на багажа ти. Някак не мога да се преборя с това. Иначе според мен такива места са хубави, защото не всеки може да си позволи, да наеме хотелска стая, все пак хотелите в София са доста скъпи и то може би е нормално, обаче....
28
1
 
0
 
! Отговори
az преди 13 години
Da vi i xostelite! I nai vethe Desi Tomovaq koiato e tolkova nedoebana the se thudi kade da se zavre i kakvo da si zavre! Nema li koi da i go turi v nekoi hostel the da miriasa s neinata psevdojurnalistika!
27
0
 
0
 
! Отговори
DEAL преди 13 години
Абе хора, тези които плачат ,че хостел не бил българска дума, ми то и хотел не е, *** го употребявате, а кампинг, а конференция и тн, що сте толкоз смешни, хостел е дума с международно значение, и не е евтина спалня а начин на живот, така е то комунизмът е мъртъв, но духът му още броди в главитe на хората, еех но идват ново мислене слава богу!
26
0
 
0
 
! Отговори
ВГ преди 13 години
еее баси, сега като се популяризират тези места, ще се напълни с *** софийски навлеци ... а Арт Хостел е любимото ми място в града, едно от малкото приятни човешки изобретения в София...
25
0
 
0
 
! Отговори
БКП преди 13 години
Тези западняци нали са много богати, защо не ходят по хотели ами се навират в тези дупки наречени туристически спални за соц труженици!
24
0
 
0
 
! Отговори
биг бенг преди 13 години
де-що чужденци са ми идвали на гости все са и намерили по свои си начини да отседнат в хостела "Караван хостел" - в една уличка успоредна на дондуков - много е свеж - има вътре колекция от стари радиа - Но тук странно няма и думичка за този доста добър и стар хостел. Явно рекламка правим на няколко приятелчета. Деси - или по известна с артистичния си псевдоним с който иска да я наричат - Франческа - от Арт хостел всъщност е наела почнти цяла кооперация на Ангел Кънчев ама я дава нелегелно под наем на чужденците - третия и най-горния етаж, а официално твърди, че дава две стаи.Никола Миладинов от Би май гест, който е с прякор Птицата, и преди години в *** на прадядовците си братя Миладинови издаде нелоша, макар и наивистична, книжка е пич, ама доста често е на черешата.За другите не знам ...
23
0
 
0
 
! Отговори
бай ху преди 13 години
мен ме издразни "да си ЪНДЪРГРАУНД се превръща в МЕЙНСТРИЙМ" - верно се прават на лили иванова, ама па точно за ХОСТЕЛ ако ми кажеш адекватна българска дума, ще съм впечатлен.
22
0
 
0
 
! Отговори
- преди 13 години
Хостел а? Вие кви сте? На англичане ли се прайте..тцтцтц то бива бива ама..хостели...много сте интелигентни като ползвате такива думи ама направо...има си български думи....
21
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 13 години
Има световна верига хостели, наречена "The Generator" През 2007 г. със съпругата ми отседнахме в Лондон в този хостел, намиращ се в близост до "Saint Pancrass" и "Kings Cross". Там отсядат предимно млади хора, студенти от цял свят, но и такива като мен и съпругата ми на по 57 г. не правят изключение особено от по-бедните страни и най-вече 0т бившия соц. лагер. Освн безплатната закуска, която никак не е лоша ( и е на "Шведска маса") имат и друга много по-ценна безплатна услуга, осигуряват всеки ден гидове за пешеходни турове из града! В смисъл, че се ходи пеша на групи и з центъра на града, като се ползва и метрото, билетите за което ние си плащаме. Обясненията са много компетентни и поднесени по изключително интересен начин от гидовете, млади момчета или момичета, студенти във ваканция! Атмосферата е прекрасна и не може да се сравни дори, с автобусните турове на скъпите хотели, които не могат да постигнат това при все солените си цени! А самият хостел е с много интересен дизайн. Обзаведен е в промишлено-индустриален стил (за да отговаря на името си). Дискотеката е зад "блиндирана" промишлена врата с надпис "Generator Room"! Звуко изолацията е такава, че по стаите и коридорите не се чува нищо от "промишлената гюрлутия"! Просто би било прекрасно и в София да има нещо такова.
20
0
 
0
 
! Отговори
djasta prasta преди 13 години
мн се дразня като се хванете за чуждиците. абе серсеми, половината ни думи са с турски произход (чанта, баклава, гьол, демек и незнам си още колко), голяма част са френски или с латински произход, а вие сте се хванали да се заяждате за тези, които още не са въведени в речта. но ви казвам, че и това ще стане. както стана с компютър, апартамент, телевизор, театър и така нататък и така нататък.аман от писклив и вечено недоволен народ!
19
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 13 години
чин
18
0
 
0
 
! Отговори
balkan-budala преди 13 години
Абе кат гледам май ши я 2,30лв нощувката в тия хоСтели.Някой да знаИ нещо по въпроса,щот са забравили да пишат цените?
17
0
 
0
 
! Отговори
бай Ганьо преди 13 години
Ти ша ми каиш на меня , чи низнам тиории за българити и за тракити! Тракити много са тракали и за туй ги викат траки. пък българити са имали многу бълхи и от там бълхари, та станало българи...Ади , със здрави , и да не противоричити на бай ви ***, чи мечка ша ва гази, ей!
16
0
 
0
 
! Отговори
pingvin преди 13 години
Забелязвам, че ви радва да мърморите за нещо постоянно. В статията били използвани чуждици - ами те вече са нарицателни. Дразнещо е, че именно такива "патриоти" като вас не знаят дори 3 теории от къде произхождат българите или бита и културата на траките, обаче се бият в гърдите по Бай Ганьовски
15
0
 
0
 
! Отговори
бай ви Ганя преди 13 години
Това ,"хостелуването" и "бекпакуването", де, не е за нормалния българин! Някой пъпчив тийн (б.м. юноша си вика по български :) може и да се излъже веднъж, ама българскот ще надделее и следващия път ще иска да се шета из Европата с на "тате количката". Абе , българинът вече и до клозета не ходи без автомобил, а камо ли да му туриш самар на гърба (бек пекър, де!) и да го пуснеш като метилява овца да се лута из Европата. Айде, не ти я на нас Българьето...
14
0
 
0
 
! Отговори
Аньо Нимен преди 13 години
Абе вие нищо не разбирате, момата просто се е опитала да придаде по-приключенски привкус на платената рекламна статия :) Айде проявете малко разбиране, много ви се молА! :)
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 13 години
Е, как ще обесните на баба Пена от Бусманци какво е хостел ? Абе, напишете хо хан,сложете една едрогърда застаряваща труженичка, малко ракийка и кисели краставички за вечеря, включени в цената и ще опознае чужденеца по-лесно нашата хубава страна.
12
0
 
0
 
! Отговори
травълър преди 13 години
Хей анонимний, кой казва че изразите е задължително да се превеждат с една дума, може да се пообясни малко или пестим време и клавиатура? Освен това думите на английски са две :)
11
0
 
0
 
! Отговори
МАРКО преди 13 години
Д, Е Б АА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ - ХОСТЕЛИ, МОСТЕЛИ - АБЕ ВЪРВИ В НЯКОЯ СЕЛСКА КЪЩА ИЗПИЙ ДВЕ РАКИЙ И ОФРАСКАЙ МОМАТА БЕ КАЛПАЗАНИНО НЕДЕН !!! ХОСТЕЛ - ДЖИДЖИ БИДЖИ !!!
10
0
 
0
 
! Отговори
Петя преди 13 години
Ако търсите приятен хостел в София с уникален стил и гостоприемство, посетете хостел Керван на ул. Росица 3, до бул Дондуков.П.С. Не съм собственика, а просто доволна клиентка!!!

Спонсорирани публикации