Първата национализация на ГЕРБ?

Синята коалиция сезира Конституционния съд за пенсионните фондове
11 дек 2010 16:44,
514
Първата национализация на ГЕРБ?
Снимка: БГНЕС

Остър дебат, който прехвърли значително рамките на добрия тон, избухна днес в парламента по повод приемането на Кодекса за социално осигуряване. Най-скандалният текст в него се оказа не увеличаването на осигурителния стаж и пенсионна възраст, а решение, което породи съмнение за национализация.

Предлага се парите от частните професионални фондове на работниците от първа и втора категория труд, които ще се пенсионират през следващите четири години, да се прехвърлят в НОИ. И леви, и десни се противопоставиха остро на това решение и вече традиционно то беше подкрепено само с гласовете на ГЕРБ и Атака.

От Синята коалиция обаче бяха най-критични. Те са категорични, че текстът е вид национализация на частни средства.

„Може например някой да реши, че трябва да се национализират телевизии. Да прецени, че не се справят и да ги окрупни”, посочи Мартин Димитров. Той обвини управляващите, че прекрачват рамките на предизборната си програма, защото там обещания за национализация няма. Решението обаче отивало повече на Атака.

„Обещавате преди изборите национализация, а след това си я правите. Евала, така се прави”, обърна се към депутатите от националистическата партия Димитров.

Те обаче не приеха изказването му като похвала. Павел Шопов обясни, че професионалните фондове, за които става въпрос, не били частни. „Оттук идва лъжата, която Мартин Димитров глупаво повтори. Те са обществени фондове”, заяви депутатът.

След като не му беше направена забележка, Шопов се отпусна и се обърна към дясната част на залата с думите „Не са никакви сини, а са посинели червени боклуци”, за което вече беше призован от председателя Цецка Цачева да спазва добрия тон.

Социалният министър Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева отрекоха твърденията за национализация и защитиха предложението с аргумента, че се прави, за да не се накърнят интересите на съответните категорийни работници.

По думите на Младенов и самите фондове предпочитат да прехвърлят средствата, защото признават, че от 1-ви януари 2011-та година няма да се справят с изплащането на пенсиите.

Христина Митрева даде следния пример: ако даден работник е осигуряван на максимума в професионалните фондове през последните 10 години и сега очаква от тях да му изплащат пенсия, ще получи 276 лева месечно. Иначе – между 600 и 700 лева.

Още по темата

„Аз бих приела такава национализация – моят двустаен апартамент в Надежда да бъде сменен с четиристаен в центъра на София”, даде пример за промяната Митрева.

С тези думи шефката на НОИ разпали другия съпредседател на „Синята коалиция” – Иван Костов. Той й напомни за деветосептемврийския преврат.

„Вижте, на 9-ти септември точно така е станало в София – дошли са отнякъде партизаните от колиби и са влезли в апартаменти, само че преди това тези апартаменти са ги взели отнякъде. И вие няма откъде да вземете четиристайния апартамент, в случая го взимате от общите ни пари. Няма как да дадете на някой четиристаен, вместо двустаен – не сте нито Господ, нито дядо Коледа”, посочи Костов.

„Как става така, че само 150 милиона от националните фондове се прехвърлят в НОИ”, попита Румен Овчаров от „Коалиция за България”. И също се хвана с примера на Митрева: „Ако прехвърлим всички 500 милиона, то тогава тези четиристайни апартаменти сигурно ще станат вили в Бояна”, иронизира бившият министър на икономиката.

„Тази система, която градихме с години ще се срути тотално, пред очите ни”, присъедини се към черният сценарий и депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Сините предложиха след като национализацията е в интерес и на работниците, и на фондовете – те сами да решат дали парите да се прехвърлят. Това предложение обаче беше отхвърлено. Затова десните се заканиха да сезират Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
462
0
 
2
 
! Отговори
ПРЕИГРАВАШ... преди 13 години
..МАРТИНЕ-ТОВА ИЗОБЩО НЕ Е ТАКА....!САМО ПОМАГАШ НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ ...СРЕЩУ БОЙКО...!МАЙ ,НАИСТИНА СИ .....РОДНИНА НА ЛУКАНОВ.....!!!!!!!!!!!!ТОВА ГО ДОКАЗВА.....
461
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
balgarski nacional po box Mladen Manev namuska sas noj nevino momche v tetevensko.................................
460
1
 
1
 
! Отговори
@ преди 13 години
Да така е и не съвсем.Вярно е че и Царя и Бойко много приличат на проекти на ДС с една цел да не дойдат истинските антикомунисти на власт!Но грешката е на Ив.Костов, че не въведе поне закон за лустлацията!Обаче и в длуги страни си имат сходни проблеми!Вижте скандала "Бонев" в Италия - оказва се че и там за да успееш трябва да си човек на Берлускони /примерно/!А вГърция династията Папандреу управлява направо наследствено!А бе групата-PIGS/PORTUGAL,ITALY,GREES,SPAIN/+BULGARIA
459
1
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е,ЧЕ преди 13 години
Доган(ДС) и БСП(ДС),стоят извън властта и с вой на отчаяние *** раните си само когато Иван Костов е на власт!
458
2
 
5
 
! Отговори
български ИДИОТ преди 13 години
В тая държава за да просперираш или трябва да си милиционер или да си човек на някой (най- добре роднина на някой от ЦК на БКП). Очевидно е, че за да станеш фактор у нас трябва да си продадеш душицата, а Бойко не е случаен! Всички роднини на ръководителите от БКП сега са 1 във всяка област. Очевидно на тези, които са създали Бойко, им е напълно достатъчен умствения му потенциал, но ви казвам: писна ми от милиционери!
457
1
 
2
 
! Отговори
? преди 13 години
"Стратегическите предприятия" не само не носеха печалба, а трябваше да бъзат дотирани от бюджета /"Балканкар" напр. с 1,2млрд. лева на година/, както и АПК-та/Аграрно-промишлени комплекси - за по-младите/.Селското стоп. в соц вида му се дотираше с 6 млрд.лева на година-Доклад на Андр.Луканов до Политбюро от 1989г.Така че първо държавата оттървавайки се от гореспоменатите единици първо престана да губи! /Впрочем преди приват.и БТК беше губеща!А БДЖ/държавната/е губеща в момента!За печалбата посл
456
1
 
1
 
! Отговори
? преди 13 години
Ей познах те!"Фотограф", а сега "Фото-щрак"!Престани с тези глупости! Да не си чел трудовете на някой от нацистките антрополози! Нали там определяха човека според размера на черепа, ъгъла на носа и незнам какво си!Ходи се самоснимай и после си анализирай снимката!
455
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знаеш ли как се строеше бе "другарю" - искаш ли да те симулирам условията - живот във фургон (а може и палатака) заплата 1,50 на месец, една лятна и една зимна униформа за 2 години, на баня под строи веднъж седмично, на "кино" или футболем мач (не е задължително от а група) веднъж месечно.... през другото вереме си "киркоизтребител" по 10 часа на ден 6 дена в седмицата.... ела работи 5 дена в седмицата, дрехите от мен - 2 летни и 2 зимни на година, за 300 лева - да те видим колко ще изкараш...
454
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бобо, в самата национализация няма лошо - и в Англия са национализирани фирми и после са пак приватизирани. Лошото е какво се цели тук - всички споменават че имало много фондове които са губещи - само че се пропуска един факт - фонодвете са губещи ако трябва да изплащат пенсии 20 години напред, иначе отнесено към момента общата сума хич не е малка, като я прибавим към неприкосновенния запас на НЗОК които също отиде в бюджета - се получава една хубава сума която Боко ще изпапка до изборите.....
453
4
 
4
 
! Отговори
Фото-щрак преди 13 години
Вижте човека от снимката!Погледа му!Пухкавите бузки!Тоя ли ще мисли за България бе?От снимката един опитен криминалист или психолог,такъв "портрет"ще му направи,че ще Ви настръхнат косите!Просто *** не ги допускат до "баницата".Тоя с едно телефонче няма да се "наяде"!Браво на Шопов за изказването!Точно!Най-големия враг на ГЕРБ и народа е "врагът в сянка"!СДС!!!Забравихте мистър 10%,Христофорчо,Господин Сапио,и прочие крадци.......А?Пази Боже тия пак да управляват!
452
4
 
2
 
! Отговори
Бобо преди 13 години
Какво лошо виждате в национализацията ,в САЩ например също се национализират губещи частни предприятия. Държавата ги възтановява и създава работни места за хората.При нас е точно обратното това което е печаливше се приватизира като преди това го докарваме до фалит за да го купи някои като вас на безценица.
451
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Определено с робския труд на милиони българи!То и в затворите все пак нещо се произвежда,но никой не иска да ходи там!
450
7
 
1
 
! Отговори
до 487 преди 13 години
По негова време все пак явно нещо се е построил след като повече от 20 год.само се краде.
449
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това не е демокрация бе,нещастний,виж как хвалят бае ти Тошо всички управляващи!И как всички са бивши ***!Каква демокрация те гони,че ти е виновна,това е ПСЕВДОдемокрация,фасада само!
448
5
 
4
 
! Отговори
123456 преди 13 години
Млади хора спрете да плащате всякакви осигуровки, а на нас пенсионерите пръс, защото ние я докарахме тази демокрация. А как ще живеем ние пенсионерите, много лесно ще ни срещате на всяки ъгъл по улицте и ще просим от вас. А после, и вие като нас.
447
2
 
7
 
! Отговори
Санди преди 13 години
Национализация е нужна и на създадените приватизационни фондове от далаверите при изкупуването на привотизационните бонове.Осъществен беше пълен грабеж от мошеници,който сега се държат нагло,тъй като са притежатели на милиони левове ,придобити по нечестен начин.Пример-АКБ "Форест"= на богатствата на сем.Баневи.По такива трябва да работи МВР, а не по кокошкари.
446
6
 
2
 
! Отговори
глупостинатъркалета преди 13 години
Много добре,ама защо *** не разсъждаваше и за косовските такива и не прати и там танкове? Косовсите албанци не са ли страшни по същата *** логика???
445
3
 
17
 
! Отговори
COPY :::)))))))))) преди 13 години
BIG AL :::))))Борисов :Отсега искам да чакате с метли и снегорини, като падне снежинка, да я хващате във въздуха!.Сняг запрехвърча над София ..Но, какво им стана на тези хора ?Тичат , на групи и пооотделно..Гледат към небето, разперили ръце , отворили уста , с танцови движения ..От време на време поглеждат и надолу , и пак , към небето ..Боже, какво става ?? Нито ЕДНА СНЕЖИНКА НЕ падаше на земята !!Членовете на ГЕРБ ги ловяха , лапаха , смачкваха във въздуха ..Подскачаха, с радостни лица и ГО славословеха ..А ТОЙ играеше тенис , в официалния работен ден и отвреме на време , слушаше доклади , за "ловенето" - по телефона си ..Беше с доволно изражение ..ВИДИОТЯВАНЕТО на стадото , беше в график...))
444
2
 
6
 
! Отговори
айдуко си е айдук преди 13 години
Да и България харизана на МВФ,а стратегичиски претприятия харизани за стотинки! Стъпка за временно замазване на положението и бомба със закъснител за следващите правителства-че от къде пари без икономика и без стопанство?
443
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко трябва да се национализира както си беше едно време и държавата да определя цените а не монополни предприятия като ЕВН ЕОН ЛУКОИЛ ВИК и прочие които се гаврят с народа