Лъснахме в WikiLeaks: Само сопата върши работа в България

Мръсните тайни на родния футбол също са разкрити
Обновена: 3 яну 2011 17:39 | 2 яну 2011 21:30,
216
Лъснахме в WikiLeaks: Само сопата върши работа в България
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След краха на комунизма българският футбол се е превърнал в поле на криминални интереси. Значителна част от българските футболни клубове са пряко или косвено контролирани от лица от организираната престъпност, които се стремят да изперат парите си чрез спорта.

Това са основните изводи в секретен документ (от 15 януари 2010) на американското посолство в София, разпространен от WikiLeaks.

Почти всички отбори са собственост на фигури от сенчестия бизнес или са били свързани с тях, пише още в документа.

В секретния документ са посочени и няколко имена с уточнението Списъкът е само извадка от най-известните връзки: Тодор Батков (Левски), ТИМ (Черно море), Маргините (Славия), Николай Гигов (Локомотив София), Гриша Ганчев (Литекс), Васил Божков (бивш собственик на ЦСКА). 

Последните трима президенти на Локомотив Пловдив – клуб, който през времето е бил собственост на криминалната групировка ВИС, са убити, пише още в доклада на американското посолство.

Друг доклад на американската дипломатическа мисия у нас (с дата 26 юни 2009), отново разпространен от WikiLeaks чрез испанския вестник El Pais, е озаглавен „Как да ги накараме да се реформират, при условие, че те самите не желаят?“.

Автор на документа е тогавашният американски посланик у нас Нанси Макълдауни.

В текста става дума за тогавашния доклад на ЕК за постиженията на България в борбата с престъпността и корупцията.

В документа е цитиран секретен източник. Източникът твърди, че в Брюксел има разочарование от неспособността на българските власти да реформират правосъдната си система.

В документа метафорично е посочено, че само тоягата върши работа (в България). 

Според неназования секретен източник единственият ефективен начин за постигане на положителни резултати в България бил натискът от мониторинговите доклади и замразяването на европейските фондове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: WikiLeaksразузнаване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За съжаление в САЩ фалираха над 120 банки.Там няма мафия.Там не бият афроамериканците.Там не убиват президенти,сенатори.Там не се водят войни.Там само се усмихват и дебелеят.Там цъвтят .Цъвтят.Но туй що цъвти прецъвтява.......
121
2
 
32
 
! Отговори
Перо к.ро преди 13 години
А ДЕ, БАТ БОЙКО ПРЕДИ ВРЕМЕ НАЛИКАЗА "ВИЖТЕ КОИ СА ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА КЛУБОВЕТЕ?!" *** СЕГА Е НА ВЛАСТ... КАКВО ПРАВИ СРЕЩУ ТЕЯ ПРЕЗИДЕНТИ..?!?!? ИЛИ ТЕ СИ ПЛАЩАТ НА КОЯТО ПАРТИЯ ДОИДЕ НА ВЛАСТ, И ЗАТОВА СА СИ ВСЕ НЕДОСЕГАЕМИ!!! ФАКТ!!!
120
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много ме кефи Мутрето - сигурно е бил единствения антикомунист в Развъдника за милиционери в Симеоново. Може би е бил и единственият антикомунист, разтривал ушите на комунистическия диктатор Тодор Живков.А пък мутрогрупировката му ИПОН сигурно няма нищо общо с ДС, въпреки че последните създадоха де що имаше мутри в България.
119
4
 
27
 
! Отговори
Жан Валжан преди 13 години
Един въпрос имам към хората от ЕС: вие защо се снимате ухилени с тези, за които знаете, че са нечистоплътни. Идвате на посещение или каните същите "избраници" на народа, прегръщате се, подавате им ръка, а знаете, че те просто за заграбили властта. Ще кажете, че ние сме си ги избрали. Вие знаете, че ние не ги избираме, те сами се назначават и стриктно пазят, властта си.
118
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-добре мутра отколкото крадлив серГей
117
5
 
25
 
! Отговори
burgazliikata преди 13 години
Zna4i 4oveka e kazal istinata: *** NAROD!
116
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прав си той е уникален просто - досега всякакви премиери бяхме имали, но Премиер-Мутра за първи път.
115
28
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко е най-добрия премиер който сме имали досега.
114
0
 
22
 
! Отговори
stranger преди 13 години
Уважаеми редактори ВЪВ не се ли слага само пред дума започваща с В или Ф ???
113
0
 
4
 
! Отговори
Gaskoing преди 13 години
Прав си!
112
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо Бойко Борисов не изнесе тези факти, след като дойде на власт.Нали е много честен.Или ще засегне приятелчетата си мутри.Най-вече тези от ***.
111
1
 
8
 
! Отговори
ha ha преди 13 години
Не, че ми пука, но искам да прочета коментарите по темата на тези дето ми драскат (-) или те са платени драскачи който създават конфликти тук във форума (поради простата причина, че умствениат багаж за друго не им стига)
110
1
 
16
 
! Отговори
Gaskoing преди 13 години
Всичко излизана яве, само където берем срамотите на хората да ни го казват те! а наще политици да стоят и да не правят нищо!
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а ултрасите на Батков, те не му ли пълнят гушата или само джобовете викаш ...
108
4
 
15
 
! Отговори
ha ha преди 13 години
И като знаете толкова много кой какви ги върши, какво правите, нали властта е във Вас. Направете нещо, ревльовци, все някой ви е виновен. То на крив ..... вуната му е виновна
107
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами те бяха публикували преди 2 години едни нещица за набиращата скорост тогава Марионетка-Мутра на ДС, но тук в България комунистечско-доганските медии бързо-бързо ги скриха за да няма петна по светлия образ на Премиера-Тиква
106
1
 
34
 
! Отговори
maradona преди 13 години
па балъците да си ходят на мачове и да се правят на ултраси и на всекакви и да пълнят гушите на Томовци... Нито стотинка за българския футбол!!!
105
10
 
13
 
! Отговори
Чакащ преди 13 години
С нетърпение очаквам WikiLeaks да публикува доклад за имотите на Цецо Крадецо и милионите на Цветито Бориславова.
104
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
20г. усилия на ДС/БКП очевидно дават резултат!20-30% от форумците обсъждат диктатурата като спасителен план!Още в началото на 90г. БСП-глашатаите пропагандираха Симион като спасител на нацията!Правете си изводите!Всъщност аз от давна съм ги направил!Последния бастион на ДС/БКП олигархията ще е диктатурата,не дай си боже някой да посегне на заграбеното от тях!Б.Б е застраховката им!Авторитарен ***!
103
4
 
14
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Знаем ги всички тия неща. Да не говорим, че перачът на парите на един криминален престъпник - онова *** с мустаците, получи най-високият държавен орден !!! Не знам защо, сигурно заради невероятното умение, с което купува титличките на своят ФК *** Подуене.И никаква борба с престъпността не виждам - когато бандитът борисов бе начело на МВР, станаха най-много поръчкови убийства, а сега, когато е премиер, мангалският терор залива България !!!