Дянков готов с Пакт за финансова стабилност

За промяна на преките данъци ще се иска квалифицирано мнозинство на НС
Обновена: 8 фев 2011 18:04 | 8 фев 2011 18:03,
95
Дянков готов с Пакт за финансова стабилност
Дянков обясни идеите си пред студентите. Снимка: БТА

Правителството ще внесе в парламента Пакт за финансова стабилност с три мерки във фискалната политика.

Това каза по време на лекция в Нов български университет вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Мерките предвиждат лимит на дефицита, ограничаване на преразпределителната роля на държавата и увеличаване на преките данъци - само с одобрение на квалифицирано мнозинство на парламента.

Първоначалната идея на финансовия министър беше те да се изменят чрез референдум.

Пактът за финансова стабилност е най-важната финансова тема и при успех на тази идея в България, тя може да се възприеме и от други държави, обясни Дянков пред студентите.

Той посочи, че България е минала през най-тежката финансова криза от Втората световна война насам и че правителството през миналата година е успяло да задържи натиска върху бюджета за по-високи харчове, но този натиск продължава и през тази година, и затова ще е добре, ако се приемат мерки за финансова дисциплина.

Дянков каза, че мерките от пакта трябва да залегнат в Конституцията на държавата, за да бъде това дългосрочна политика.

Финансовият министър заяви, че лимитът на дефицита, който ще залегне в пакта, ще е ясен до седмица, но той ще е доста по-строг от Маастрихтските критерии за членство в еврозоната, които предвиждат дефицит от 3 процента.

Още по темата

„В последните две години 24 държави от ЕС увеличиха данъците, а България е една от страните, която не ги увеличи. Увеличението на данъците е лошо за страна, която има да догонва средноевропейските държави по стандарт“, обясни Дянков, цитиран от БТА.

Затова според него е важно да бъде много по-трудно увеличаването на преките данъци. Мярката, предлагана от него, предвижда това да може да става само с гласовете на две трети от всички депутати - или 160 депутати.

Вицепремиерът каза, че според него всеки трезвомислещ член на парламента ще гласува за приемането на Пакта за финансова стабилност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
17
 
! Отговори
Дянко=Измет! преди 13 години
Дянков, то половината мандат мина! Тоя пакт трябваше да го направите в предизобрната кампания още преди изборите, трябваше да дойдете с ясна визия и план, какво ще правите. Не като осрахте нещата да почваш да предлагаш пакт! И ти си същата *** като Бойко - само ни карате да стискаме зъби, а вие станахте милионери, даже на Бойко жена му милиардер - една от най-богатите дами в Източна европа!
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво устискваш бе. На гърба на най-бедните сте се яхнали, но скоро ще се изтъркаляте от там. Как не ви беше срам да посегнете на децата и пенсионерите. Дано Господ ви съди всички според заслугите ви.
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дянков, който с идването си УВЕЛИЧИ акцизите ДВОЙНО повече отколкото препоръчваше ЕС, а след това намали НЕОБМИТЯЕМАТА стойност на стоки от 300 на 30 лева, говори, че България не била увеличила данъците... Типичен пример или за олигофрения, или за НАГЛА лъжа.А сега готви ПОРЕДНОТО увеличаване на данъците.
4
3
 
37
 
! Отговори
лъжливи псета преди 13 години
А сте пипнали данъците, купувам една пушка и ви чакам пред парламента. Нали се клехте в това, че няма да пипате данъците бе мекерета долни?!?! Нали цяла година гледаме бб как се бие в гърдите как сме единствената държава дет не вдига данъци по време на криза. Че кризата да не би да е свършила??????До сега се въздържах, но вече не мога - О С Т А В К А ! ! ! ! ! ! ! ! !
3
4
 
30
 
! Отговори
питър преди 13 години
Този бездарник,толкова неприятен няма ли да си ходи!
2
14
 
19
 
! Отговори
ЖАНА преди 13 години
Скрийте се и БСП и ГЕРБ до като е време ,за да не ви гази трактор с хубава трактористка!Президентската двойка са :Алексей Петров и Цветелина Бориславова,за това така и пазят името!ЩЕ ГЛАСУВАМ С УДОВОЛСТВИЕ ЗА ТЯХ!
1
6
 
35
 
! Отговори
първиии преди 13 години
Оставка!