Стиснаха си ръцете. Протестът за горивата пада

Превозвачите сега чакат цената да се смъкне с 20 ст./л
Обновена: 20 апр 2011 14:54 | 20 апр 2011 13:51,
65
Стиснаха си ръцете. Протестът за горивата пада
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Превозвачите отмениха планираните на 28 април протести срещу скъпите горива, след като получиха обещание от правителството за предприемане на мерки за намаляване на цените.

Във вторник е имало среща на премиера Бойко Борисов с работната група, която търсела начини за намаляване цената на горивата. После на преговорите във финансовото министерство било постигнато съгласие.

Има ясна воля на правителството да бъдат взети всички възможни мерки за ограничаване на цените на горивата, обясни зам-министърът на финансите Боряна Пенчева в Министерския съвет.

Предлагат се с промени в Закона за митниците да има ограничения на безмитен внос до 550 литра. Ефектът е увеличение на потреблението на гориво в страната, обясни Пенчева.

Държавата ще предложи да се възстановява ДДС на турските превозвачи, които зареждат у нас. 

Това възстановяване на ДДС трябва да става на принципа на реципрочност и пропорционалност към българските превозвачи от страна на Турция, допълни зам.-министърът.

Таксите за преминаване на автомобили през страната ще бъдат променени, тъй като сега те не отчитат големината на камионите. Таксите ще бъдат диференцирани и съобразени с вида на  превозните средства и колко вредят на околната среда.

Превозвачите искат да отпадне задължението за смесване на горивата с биокомпонент, каза Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

Още по темата

70% от превозвачите са готови да зареждат с биодизел, защото цената му ще бъде  между 2 - 2,10 лв. за литър.

До края на годината потреблението на биогорива в страната ще стигне 10% от общото потребление и ще изпълним изискванията на ЕК, добави той.

При това положение протести на превозвачите за цените на горивата няма да има, увери Столарски.

Очакванията на превозвачите е цената да падне с около 20 стотинки на литър. Това щяло да се усети в рамките на период от 1-2 месеца след приемането на предложените мерки.

Премиерът Бойко Борисов каза, че се надява с предприетите мерки проблемът с цените да бъде решен. Борисов не каза дали ще има удължаване на мораториума върху цените на горивата, който изтича след 3 дни.

"Хвърлят се някакви бомби, два-три дена се говори за скандали, за какво ли не, след като седнем на масата за преговори, нещата се решават", изтъкна премиерът.

Стачки засега няма да има, каза и транспортният министър Александър Цветков. По думите му това е максимумът от мерки, които правителството може да вземе във връзка с намаляване на цените на горивото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: горивацени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
,,, преди 13 години
ПРОТЕСТ ЩЕ ИМА И ТАКА ЩЕ Е ДО ПОБЕДАТА !
60
0
 
3
 
! Отговори
до 49 преди 13 години
болен си и не си бил в гърция...има някои само с такива заплати и пенсии,но масата работи за миниума от 850 на месец заплата и около 450 пенсия...
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като плащаме най-високите относителни цени на горивата в цяла Европа, поне качеството им да е европейско, но за съжаление горивата в България са пълен ***!!!
58
0
 
2
 
! Отговори
полуориентиран преди 13 години
Пък има и друго.......я колко хора се интересуват от тази тема...нямам думи.
57
0
 
2
 
! Отговори
полуориентиран преди 13 години
....57....и какво ще спечелим ? 20 или 15 ст. на литър? Не ти виждам логиката, при това ниско заплащане.
56
0
 
2
 
! Отговори
c0ldblooded преди 13 години
@52 - да поясня, въпреки че мислех че е очевидно - става въпрос за протест срещу цените на горивата..
55
1
 
7
 
! Отговори
БЪК преди 13 години
ЗАКАКЪВ ОБЛЕКЧЕН ВНОС ГОВОРЯТ.НАЛИ ВНОСИТЕЛИТЕ ИМАХА РАЗХОДОМЕРИ НА ЦИСТЕРНИТЕ,ДЖИПИЕСИ НА КАМИОНИТЕ ВРЪЗКА С МИТНИЦИТЕ И ТН.СЕГА ЩЕ СЕ ВНАСЯ КОНТРАБАНДНО ГОРИВО ОТ ПРАВОИМАЩИТЕ.ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ Е МАФИЯ.
54
2
 
8
 
! Отговори
!!!!!! преди 13 години
Превозвачите не ги бърка изобщо, защото си зимат фактурки за горивото като разход и т.н., може да карат и на 3 лева за литър!
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СГОДИХМЕ СЕ ,СГОДИХМЕ СЕ!мъжко е да обещаеш,човешко е да не го изпълниш
52
1
 
9
 
! Отговори
???? преди 13 години
*** продадоха се за 20 ст.!
51
0
 
7
 
! Отговори
неориентиран преди 13 години
....c0ldblooded ...Официална дата за IV национален ГРАЖДАНСКИ протест28.04.2011 11:00 - 18:00 Не трябва ли да се даде и идея на този протест? За какво да протестираме?Ако е само за спорта....отивам ......за риба....ако че е забранена... Ако е за чувствително повишаване на заплащането на труда както е в ЕС... НА ПРОТЕСТ..
50
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С всеки изминал ден БГ се отдалечава от жизнения стандарт на страните от ЕС!!!
49
0
 
19
 
! Отговори
boro преди 13 години
Замазаха им очите с 20ст............Бравоссссссссс..................
48
2
 
19
 
! Отговори
an преди 13 години
VAV FALIRALA GARCIQ S KOQTO NI PLA6E6E DRUGARQT TIKVAROV, NAI NISKATA PENSIQ E 700 EVRA. MUNIMALNATA ZAPLATA E 1 500 EVRA. BONUSI ZA VELIKDEN,ZA OTPUSKA, I ZA KOLEDA PO 250 EVRA.CENATA NA GORIVATA SA KOLKOTO V MUTRESTANIQ. SAMO 4E IMA OGROMNA RAZLIKA OT NARODA V -FALIRALA GARCIQ- I 6I.ANITE PU.KI V MUTRESTANIQ. TAM MESECI NARED VSI4KI PROTESTIRAHA. NIKOI NE SEDE6E V KA6TI DO DEBELIQ ZA.NIK NA JENA SI. NEMA TAKAVA DARJAVA I TAKIVA E.ANI PU.KI KATO MUTRESTANSKITE MAR6I.KAKTO E KAZAL -SLAVEIKOV-
47
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хубаво нещо е да си монополист.........!!! *** народ сме в тая държава и това е!!!Никога няма да се оправи положението, вечно ще ни мачкат и правят на луди!!!
46
0
 
23
 
! Отговори
европеетз преди 13 години
И що ни набутаха в ЕС ??? И що не ни питаха поне??? Само да покриваме изисквания ,нормативи,да изравняват цени с европейските ,А ДА НИ ИЗРАВАНЯТ СТАНДАРТА НА ЖИВОТ поне с най-бедните европейски страни -неможе,а?!!?!? Само да плащаме и нищо да не получаваме! Ай сектир и на европейския ви съюз и на всичкото ви европейско!!! Прочетете конституцията и хартата за правата на човека -ако откриете поне единчлен или параграф който не е нарушен ,ще се прекръстя на Хасан!!!!!
45
0
 
15
 
! Отговори
c0ldblooded преди 13 години
Официална дата за IV национален ГРАЖДАНСКИ протест28.04.2011 11:00 - 18:00
44
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не напразно Бойо Борисов и Вальо Златев са милиардери. ;)
43
3
 
36
 
! Отговори
c0ldblooded преди 13 години
Хвърлят се някакви бомби, два-три дена се говори за скандали, за какво ли не, след като седнем на масата за преговори, нещата се решават", изтъкна премиерът. ТИКВООО КЪДЕ БЕШЕ ТИ НА 3ТЕ ПРОТЕСТА НА ГРАЖДАНИТЕ ПИТАМ? КРИ СЕ КАТО МИШКА И ХОДИ ДА РИТАШ ТОПКА *** СМОТАН!
42
0
 
10
 
! Отговори
до 40 преди 13 години
Там имат икономика, ние тук - не.А и може би техните работодатели не са така лакоми като нашите, да свиват разходите за заплати с цел да си запазят печалбите от преди измислената криза.