4 май – Денят на свободата от правителството

Свободата е илюзорна заради планирания дефицит, изчисли ИПИ
Обновена: 3 май 2011 21:48 | 3 май 2011 12:54,
18
4 май – Денят на свободата от правителството
Снимка: Булфото

За 3-та поредна година в началото на май е Денят на свобода от правителството, както го наричат от Института за пазарна икономика (ИПИ).

на 4 май изтича 124-тият ден от годината, когато ще сме дали приноса си за събирането на предвидените 26,2 млрд. лв. приходи в бюджета.

Но тази свобода е илюзорна, защото от ИПИ са изчислили, че от 4 до 13 май данъкоплатците ще продължат да работят за правителството, за да изплатят и планирания дефицит за годината.

От публикацията става ясно, че „това, което държавата планира да изземе от населението, за да попълни бюджета, е повече от 60% от разходите на домакинствата за 2010!“.

Разбивката по работни дни всъщност отразява тежестта на данъците и очакванията за приходите в държавната хазна. Така тази година, за да попълним приходите от ДДС, сме работили 31 дни, за тези от акцизи – 18 дни.

Приходите за социално осигуряване сме попълнили за 19 дни, а за здравно – 8 дни. Подоходните данъци ще отнемат 10 дни, корпоративните – 8, а имуществените – 3 работни дни.

Притеснителен е обаче изводът, който правят от ИПИ. Заради кризата запазените основни данъци и повишени акцизи, се оказва, че добросъвестните платци все по-често страдат за сметка на недобросъвестните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
oderete im kojite da im doide akala v glavata s danaci i taksi feodali na naroda..
17
0
 
2
 
! Отговори
иди и чети преди 13 години
15, не си в точка! Няма да оставиш чиновници без заплата, човече, а ще намалиш компенсацията, която ние, въшльовците, ти, аз и стотици хиляди като нас, плащат заради поголовния плосък данък. Вместо, ако беше по размер на дохода, българските богаташи-крадци, щяха да плащат, както е в нормалните държави - много повече. Сега ние плащаме тяхното, та да пълнят търбуси още и още. Защото лъжливите ни правителства делят с богаташа и излъгаха, че така е в цяла Европа. А то е само в Румъния и Словакия.
16
0
 
16
 
! Отговори
Андрешко преди 13 години
10% дод+20%ддс+29%нои+8%нзок+5%разни акцизи+5%разни такси=77% от дохода законно отива в държавата.Сметнете данък сгради,такса смет,данъците на колата и вижте какво остава за нас
15
1
 
6
 
! Отговори
crus преди 13 години
9 станахме двама:)) 10 ...мисля да съсипя бюджета като не си платя тая стотинка...само като гледах в регионалния Нап ,хората как киснеха за плащания по 20-30 стотинки и се хванах за главата?????Доколкото разбрах годишната ми лихва ще бъде още една стотинка .....та реших да си платя тоя данък като стигна пенсия ако доживея де:)))))колко ли чиновници ще оставя без 13-14 заплата ,бонуси,пари за дрехи и кви ли не още екстри :))))) тая стотинка с кръв ще им дам :)))
14
2
 
11
 
! Отговори
стг преди 13 години
извода е че всеки който плаща данъци е балък, и на това отгоре назначените от нас , правителство чиновници итн , на които плащаме се държат като началници, тва е все едно чистачката е блока да ми заповядва никаква разлика.
13
1
 
15
 
! Отговори
от10 преди 13 години
В статията има грешка-работим 9 месеца за държавата и 3 за нас, а те са написали обратното.
12
2
 
12
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Уважаеми Господине/Госпожо,Приложено Ви връщаме Вашата данъчна декларация за 2011 г. за корекция. Това се налага поради обстоятелството, че нямате право в колона Издържани лица да вписвате Правителство, парламент, президент, държавни и местни чиновници и няколкостотин хиляди ***!
11
2
 
8
 
! Отговори
darcas преди 13 години
Балъците да плащат
10
0
 
12
 
! Отговори
до crus преди 13 години
Утре весело изкарване!А за 1-та ст.-ще ти начисляват лихва, да знаеш.После може да се окаже, че им дължиш 20ст., на изедниците.
9
0
 
6
 
! Отговори
boyko преди 13 години
Az puk imam rojden den na 4-ti. Kvo shte mi podarite? Inache nema torta.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тонга и Бенин изпреварват България по свобода на словотоБългария заема непрестижното 77-о място в класацията на неправителствената организация Фрийдъм хаус, а медиите в страната са частично свободни. Това става ясно от доклад на международната организация, който беше оповестен по повод световния ден на свободата на словото. В класацията са включени 196 държави като България дели една позиция с Намибия, Източен Тимор и Индия. Преди страната ни по свобода на словото са страни като Сърбия, Тонга и Бенин, които също са в категорията частично свободни. 65 страни са със свободни медии, като на първо място е Финландия, следвана от Норвегия и Швеция. На последните места са Туркменистан и Северна Корея.Новината идва на фона на скандала около напускането на журналистката от БТВ Светла Петрова и изявленията й, че най-влиятелната медия в България е подложена на нечовешки натиск. Според водещата огромната част от българските медии осъществяват отвратителен и жалък слугинаж на властта и това се вижда от темите, които се подбират. След напускането си Петрова констатира, че в момента българските медии, особено частните, както и цялата българска държава се управляват чрез шантаж и чрез рекет. По думите й при частните медиите това става чрез собствениците, за които се търси начин на въздействие, тъй като те обикновено имат и друг бизнес и е лесно да бъдат рекетирани или облагодетелствани. Водещата посочи, че знае за случаи, в които са рекетирани и журналисти, и мениджъри. Тя заяви, че този натиск чрез икономически интереси е много по-ефективен от идеологическия натиск, характерен за периода преди 1989 г.Петрова разкри, че откакто лидерката на Движение 21 Татяна Дончева е определила пред БНР собственика на БТВ Красимир Гергов като правешки олигарх, се оказало, че тя повече не може да бъде канена в bTV.Журналистката напусна bTV, след като от ръководството на телевизията поискаха да преместят публицистичното й предаване Сеизмограф в по-малко гледан часови пояс за сметка на развлекателното шоу Море от любов.
7
3
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
ТЕЗИ ДАНЪЦИ.....и този бюджет в момента, е при .....2-млрд., ДЕФИЦИТ В НЕГО!А, представяте ли си....как се попълва БЮДЖЕТА НЯ БЪЛГАРИЯ, при 16-20-млрд.,--дефицит , АКО СЕ ЗАПОЧНЕ СТРАЕЖА НА АЕЦ-Белене????!!!!!ЩЕ ВИ СВАЛЯТ ПО 15-20 -КОЖИ......за зраве и берекет на "братушките"!!!Ама ...българите са яки ***.....издържат на всичко....!!!
6
0
 
12
 
! Отговори
crus преди 13 години
а на всичкото отгоре от вчера вися на държавата с 1 стотинка :)))) наложи се по спешност да подавам данъчна декларация:))))познайте кога ще ида да я платя и понеже за 3 поредна година било тва радостно събитие в началото на май утре ставам на 33:))))
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз съм спрял да работя за правителството,сега работя за себе си
4
6
 
9
 
! Отговори
миньорец преди 13 години
Но стига ни тая награда, за Левски да няма награда!
3
4
 
9
 
! Отговори
преди 13 години
сигурно си от фалшивата партида :)
2
2
 
19
 
! Отговори
crus преди 13 години
знаех си че съм се родил в правилния ден :)))))
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Де да беше така!:)