Валят вотове срещу Борисов

Опозицията ще бута кабинета с два вота един след друг
Обновена: 1 юни 2011 15:19 | 1 юни 2011 14:00,
475
Валят вотове срещу Борисов
Снимка: Булфото

Два поредни вота срещу правителството на ГЕРБ се готвят да внесат от „Коалиция за България” и ДПС.

Това стана ясно след консултациите, които ръководствата на двете групи проведоха в парламента.

След края на разговорите Лютви Местан от ДПС заяви, че няма спор по темата на вота. Във вторник от ДПС потвърдиха, че са готови да искат недоверие на кабинета на ГЕРБ за цялостна политика.

Преди днешните разговори с ДПС предложенията на левицата бяха свързани с критики в конкретни сектори и политики.

„Първият вот ще бъде през юни, той ще е конкретен тематичен вот”, коментира Местан. И внесе уточнението, че ако той се окаже неуспешен и правителството не бъде свалено, ще има втори опит през юли.

„През юли може да се иска вот за цялостната политика на правителството”, уточни заместник-председателят на ДПС.

Местан обяви, че Движението за права и свободи приема идеята за провеждане на избори 3 в 1. Тоест освен редовните местни и президентски избори, на 23 октомври да има и извънреден парламентарен вот.

Още по темата

Подобна теза преди седмица лансира самият премиер Бойко Борисов.

„Никой не може да използва изборите 3 в 1 като плашило за опозицията”, коментира Лютви Местан и добави, че очаква от ГЕРБ да се определят смятат ли провеждането на трите избора едновременно за удачни.

И от „Коалиция за България” се съгласиха, че ако единият от двата вота мине успешно, автоматично ще се задейства процедурата за провеждане на предсрочни парламентарни заедно с местните и президентски избори.

„Обща е тезата, че правителството е изчерпано и всеки вот, който бъде внесен от опозицията, ще е срещу министър-председателя”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той уточни, че другата седмица левицата ще има следващи консултации с ДПС. Ще се търсят разговори и с други политически сили. Станишев поясни, че по основните теми за двата вота с ДПС имат съгласие.

„Целта е още с първия вот да бъде свалено това правителство. Остава чисто тактически да се изясним. Според мен по-добре е вот по определена тема”, подчерта Станишев.

Според бившия премиер възможна тема би могла да е провалът на правителството по антикризисните политики.

Журналистите в парламента припомниха на лидера на „Коалиция за България”, че сметките им не излизат. Тъй като сборът от гласовете на червените и депутатите на Доган е 75 депутати. „И на ГЕРБ не им излизат сметките”, беше коментарът на Сергей Станишев.

Явна е амнезията на ДПС и БСП за собствените им провали през предишния мандат”, коментира намеренията на опозицията председателят на групата на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев.

Според него очевидният мотив, който движи опозицията в момента, е стремежът им да повишат рейтинга си.

„В момента, в който БСП и ДПС искат вот на недоверие, значи държавата е стабилизирана”, допълни Велчев.

 „ДПС ще иска всяка седмица вот на недоверие на всяко правителство, ако те не участват в него”, констатира още той.  И допълни, че е единственото от което ГЕРБ се безпокои, е, че  БСП и ДПС искат да застанат с молещи погледи пред Първанов, който да състави правителство.

 „Това няма да допуснем”, категоричен беше Велчев. Той обясни, че при вота на недоверие в залата ГЕРБ ще разчита на всички мислещи и преценяващи ситуацията народни представители. „Независимо дали са от ДПС, Атака или независимите”, допълни той.

Заедно с 17-те народни представители на „Атака” депутатите на Бойко Борисов в парламента са 134-ма. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


475
Още по темата: ДПСБСПвот на недоверие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
459
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не вярваха на Борисов, такива хора като Плевнелиев,Фандъкова, Кристалина Георгиева и други министри, нямаше да си залагат авторитета и да са от партия ГЕРБ.
458
2
 
4
 
! Отговори
Кирил преди 12 години
Защо ли си мисля, че има хора на който им се плаща да седят във форумите и да хулят.Факт е че ГЕРБ работят ест. и крадат но едва ли са по големи крадльовци от БКП, Пък и сме много малка държава която е разорена от БКП и производни на нея.И в условията на криза ние искаме един Бат Бойко да ни изправи на крака няма как докато тези със поръчковите коли от околовръстното на горе не влязат у панделата, пък и както и той сам каза "щом реват значи си вършим работата"
457
2
 
6
 
! Отговори
до 469 преди 12 години
Казваш ,че електората на ГЕРБ са млади , образовани ,работещи хора... Кои точно млади хора? Тези без работа са болшинство. Тези наистина образовани не са в България. Тези дето са млади не са наясно изобщо с политиката . Младите в огромната си част са безработни , неуки и прости (как иначе биха слушали чалга да кажем...). Но дори и те надали са електорат на ГЕРБ!
456
1
 
3
 
! Отговори
до 469 преди 12 години
Хвала на всички истински активисти от славните редици на Национално Движение Симеон Втори (НДСВ), преминали овреме в борческите редици на Политическа Партия ГЕРБ!Ний, от Политическа Партия Национално Движение Долу Костов (НДДК) винаги ще подкрепяме прогресиращите хора на НДСВ - Политическа Партия ГЕРБ!Тодор Живков Цар Симеон II Бойко Борисов!
455
4
 
3
 
! Отговори
до 463 преди 12 години
Ама то няма как да подейства тук, тя статистиката си показва, че електората на ГЕРБ са млади, образовани, работещи хора. Няма как да преобладават в този форум на вечно недоволни, безделни, но пълни със съвети и акъл, груби и невъзпитани хорица.
454
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БСП и ДПС са в паника, електората им намалява със всеки изминал деннадеждата да си върнат властта и заменките се превръща в химералоошо Седларов, лошоо :)
453
5
 
7
 
! Отговори
Легионер преди 12 години
Аве Генерал Борисов, Аве Цезар!!!Гражданите на Република България те поздравяваме!Нека Бог пази силна десницата ти и те води по трънливия но славен път, за благото на отечеството!
452
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Душана Здравкова, съдия във Варненски окръжен съд и бивш евродепутат от ГЕРБ, подаде оставка.Тя обясни, че един от мотивите за решението й е назначението на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд. Припомняме, новият шеф на СГС е спрягана за близка на вътрешния министър Цветанов.В открито писмо, цитирано от радио К2, Здравкова заявява: Изборът на председателя на Софийски Градски Съд прехвърли мярката на обществената и професионална търпимост.Пречупен е гръбнакът на една цяла институция, смачкано и превърнато в придатък на посредствеността е правосъдието на България, категорична е тя.И няма да помогнат чужди мониторинги и проверки, ако, ние, съдиите, нямаме самочувствието, морала и куража да се изправим срещу демагогията, лицемерието и арогантността на властта. В нормалните държави, каквато очевидно не сме, такъв феномен се определя катонепотизъм", което, съмнявам се, че физкултурниците на държавата знаят, продължава Здравкова.Като дългогодишен съдия, заставам до колегите от Висшия Съдебен Съвет, които устояха на натиска и гласуваха против" поредния опит да бъде подчинена независимата по Конституция съдебна власт.Подавам си оставката като съдия и напускам тази съдебна система, за която съм работила години наред всеотдайно и безкористно. Правя това и заради младите колеги, които трябва да се учат на друг морал, да имат друга ценностна система и да бъдат най- вече съдии в името" и за" хората, пише още съдията от Варна.Призовавам всички съдии в България да се противопоставят на поредния манипулиран избор и да подкрепят малкото, но почтени членове на Висшия Съдебен Съвет, които гласуваха против" поредния удобен на властта, но не и за гражданите, съдия, завършва писмото на Душана Здравкова. /***
451
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КЪМ463 Малко са натписани феновете на Борисов.В момента са 171035.
450
2
 
8
 
! Отговори
# 463 преди 12 години
To си е за вас бе ...Вие така сте се вживили в Рапона(ДС),че си мислите ,че политиката е мач...Нещастни сте и сте прости на всичкото от горе!
449
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
175 005 ФЕНА ИМА БОРИСОВ ВЕЧЕ В БУКА.Каквото и да пишете против него,няма да подейства.
448
0
 
14
 
! Отговори
#447 преди 12 години
Да се маха,ама и бивш комунист(ДС) повече НИКОГА в управлението на България!
447
3
 
12
 
! Отговори
460 преди 12 години
Голи,гладни и боси,ама мутрата е в тяхните сърца...хахахаха А той си е милионер,перат му милиончетата и ви дума сладки приказчици от 1001 нощ...
446
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Повечето българи вярват на премиера Борисов, и това ще се види на изборите есента.При такава криза никой не е имал по-голяма подкрепа.
445
2
 
9
 
! Отговори
СЛОНА преди 12 години
При предсрочно прекратяване на мандата на Министерски съвет се завърта отново парламентарната рулетка и Герб получават правото да съставят правителство, после е втората по-големина партия, после някоя от другите и чак после идва ред на президента със служебно ... В случая първо Герб ще трябва да се самосвалят от власт, после да се покажат, като некадърни да съставят ново правителство при мнозинство в НС... Така, че няма нужда да плашат гаргите. Отговорността е изцяло тяхна, ако стигнат до там..
444
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен вълк преди 12 години
Отрицателните вотове винаги са следствие на причините. Да речем, че падне Бат Бойко. А все някой ден ще падне, освен ако Бащицата не го е научил на някой и друг мурафет! И после? Вие какво ще направите? Ревизия на правителството? Няма. Ще продължите да серете барабонки и да блеете в стадото. И ще се оглеждате за някой нов вълк.
443
9
 
13
 
! Отговори
и преди 12 години
Обезумелия народ избира престъпниците от ГЕРб за съжаление
442
4
 
11
 
! Отговори
Илия преди 12 години
Престъпността и политиката са едно и също !!!Какава по добра среда за Бойко и ГЕРБ от политиката да се развиват-престъпници !
441
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Грузия приравни съветската символика към фашистката. В страната ще бъдат унищожени всички паметници от времето на СССР. Ще бъдат сменени имената на улиците, свързани с комунистическото минало.Ние на чия страна сме в тази схватка между малък народ и агресивна империя?
440
4
 
11
 
! Отговори
ЕДВА ЛИ.... преди 12 години
..ВОТА ЩЕ РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ НА ТУРСКО-ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ-БКП/БСП И ДПС/ДС ...И ЩЕ ИМ ВДИГНЕ РЕЙТИНГА.....!БКП/БСП----КЛОНИ КЪМ 10%....А ДПС/ДС...СЕ ЦЕПИ ОТ ХОРАТА НА КАСИМ ДАЛ!ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ ---БЪРЗА ПРЕДИ ПРОЦЕСА ДА Е СТАНАЛ , НЕОБРАТИМ....!ГЕРБ Е ....НАЙ-УЖАСНАТА ЗАПЛАХА ЗА ТЯХ-СЛЕД 20-г., "КЕНЕФЧИЙСКИ ПОСТ-КОМУНИЗЪМ"....И "ПСЕВДО-ДЕМОКРАЦИЯ"!