АЕЦ "Белене" – чиста далавера, признаха от ГЕРБ

Откраднатите пари за централата били 205 млн. евро
Обновена: 3 юни 2011 10:29 | 3 юни 2011 09:32,
201
АЕЦ "Белене" – чиста далавера, признаха от ГЕРБ
Валентин Николов. Снимка: ГЕРБ

АЕЦ "Белене" е чиста далавера, но за жалост това трудно ще се докаже. Много пари са похарчени там.

Това обяви пред БНТ зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов.

Той съобщи, че оборудването за централата всъщност било купено за много над обявените 117 млн. евро. Похарчената от държавата сума била 205 млн. евро.

Депутатът съобщи още, че извършеният одит на централата показал, че тя е чиста далавера. Само с решение на правителството на НДСВ за АЕЦ „Белене“ били дадени над милиард.

Валентин Николов съобщи, че в края на месец юни консултантът Ейч Ес Би Си ще е готов с оценка дали „Белене“ е изгоден проект за България. 

Тогава правителството ще вземе своето политическо решение и въпросът ще влезе на дискусия в парламента.

"Очаквам в средата на август месец да знаем дали ще градим АЕЦ "Белене" или не", каза Валентин Николов.

Още по темата

Преди ден от руската компания "Атомстройекспорт" заявиха, че въпросът за пренаписване на договора за АЕЦ "Белене" досега не им е бил поставян, след като Трайчо Трайков заяви преди дни, че вероятно ще трябва да представим нов проект на договора по съвет на консултанта.

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ в парламента заяви още, че управляващите са изненадани от кандидатурата на Меглена Кунева за президент. Според него е добре, когато има повече качествени кандидатури, тъй като предизборната битка щяла да бъде интересна.

Според Валентин Николов ГЕРБ ще изчака да обяви своя кандидат, защото ще покаже кандидатура, която е известна и която със сигурност ще спечели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
1
 
! Отговори
Дария преди 12 години
Интересно сега, след като от ГЕРБ признаха тези факти, как ще обяснят различната си позиция от тази на Малинов, който ясно застана против "Белене". Да не се окаже накрая, че кандидатът им ще възприеме тезата му ;-)...
179
0
 
5
 
! Отговори
Краси преди 12 години
"да не се строи, да се каже, че това е нещо неизгодно, вредно, опасно, убийствено за бюджета в следващите години, камък за българската икономика за цяло поколение напред" - думи на Малинов. ГЕРБ сега се сетиха или е само за преди изборите и после пак си продължаваме далаверата.
178
0
 
0
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
Нито си забавен, нито - оригинален, 176. ;)
177
1
 
1
 
! Отговори
RAD преди 12 години
Не съм фен на АЕЦ "Белене" или други АЕЦ-и.Фен съм на ефективната и безрискова енергия.За това мисля,че трябва да има много сериозен анализ и да се претегли преди да се отсече категорично за каквото и да е. Не мисля,че за България Белене при тези условия и цена е ефективно,но като цяло не мисля,че АЕЦ-енергията е отживелица засега.Малко примери за строящи се АЕЦ по света по-долу:-Plogoff 1,2,3,4 - Франция,-Lombardia 1,2-Италия-Bruce-Канада-Darlington-Канада-Prevlaka-Хърватска-Graben-Швеци
176
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Швейцария, Австрия и Германия се отказаха от АЕЦостаналите страни от ЕС замразяват проектите и правят преосмисляне на използването на АЕЦсамо най-бедната страна в ЕС ще строи опасна и скъпа АЕЦ!!!
175
0
 
0
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
175 ти си готов за Нобелова награда по химия.Не знаех, че АЕЦ-а бачка я ***, я със стъргтини и слама, та пуши мамицата му и Козлодуй.
174
1
 
0
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 173: И с АЕЦ не става. Или не го знаеше това? :))))
173
0
 
1
 
! Отговори
173 преди 12 години
Виж нямам идея как ще ги намаляват. Това което казах е, че съответните резервни мощностни както и 16% зелен ток трябва да бъдат калкулирани в цената на Белене - т.е. изграждаш 1000 МВт мощност (май толкова беше по проект) за нея трябва да осигуриш още 50% т.е. 500 МВт. резервна мощност плюс нови 16% зелен ток (от ВЕЦ няма как, защото капацитетите там са заети) т.е още 160 МВт. Е, къде излиза сметката от това?
172
0
 
0
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
171, до 2020 трябва ВЕИ да са 16%. А за протокола от Киото-там има и точка за намаляване на парниковите газове.Как ще бъдат намалени(със сероочистки само няма да стане)?
171
0
 
0
 
! Отговори
До 122 преди 12 години
Като ще пишеш нещо - поне си направи справката... Тигрици? Да вземеш да спреш с порното... Аматьор
170
4
 
3
 
! Отговори
аз преди 12 години
Мда много лаици тук бе. Абе фенчетата на Белене що не вземете да прочетете тук там нещо за формирането на енергийните баланси и за ангажиментите по разните споразумения и тогава да пишете? Тези сметки дет ги давате колко евтин ще е тока от Белене са бакалски. Явно сте пропуснали, че от една страна при пускане на подобни мощтности трябва да бъдат изградени и съответните резервни с определен капацитет. Явно сте пропуснали и протокола от Киото и ангажиментите на БГ към ЕС за изграждане на съответния процент мощност със зелена енергия - мисля че до 2020 е 20%. Като сложите всичко това в цената на нова АЕЦ тогава ми говорете колко евтин ток ще произвежда. А за това пък къде ще го продават изобщо не ми се мисли :). Щото номера не е само да произведеш нещо, ами и да го продадеш на печалба.
169
0
 
1
 
! Отговори
До 168 преди 12 години
Е,малко е съмнително дали ще се вслушат.Те винаги вършат всичко на инат.Пък и нали има далавера...
168
0
 
2
 
! Отговори
clearly преди 12 години
Износът на ток за Турция се оказа вносВладислава Пеева3 Юни 2011Обявеното още през миналата година възстановяване на износа на български ток в Турция се оказа внос на енергия от южната ни съседка. Търговският обмен на количества енергия е започнал от 1 юни 2011 г., стана ясно от думите на директора на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) Иван Йотов пред журналисти.
167
2
 
4
 
! Отговори
Дидо преди 12 години
Най-после от ГЕРБ ще се вразумят и ще се всушат в гласовете от дясно, че Белене е пагубен.
166
2
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
Стига вече с тия глупости. Ако проекта Белене преди няколко години беше със съмнителни показатели за възвръщаемост сега вече е единствено далавера за енерго мафията. За какво ни е? Щели сме да изнасяме ток. За кой? За последната година баланса ни с Турция е отрицателен (от там е внесен повече ток, отколкото е изнесен). Ромънците нямат нужда, пък им е по-изгодно да внасят от другаде. Остана фалиралата Гърция, която в следващите поне пет години ще се свива в потреблението. Е на кой ще продават?
165
1
 
1
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
И кой е ***, който не е съгласен? Тези данни не са от мен, а са казани на пресконференция на шефа на НЕК :). Така че фактите са ясни: за 2009 сме изнесли 4 млрд. кв.ч. ток и НЕК е реализирал приходи от 230 млн. лв. за 2010 сме изнесли два пъти повече ток - 7,5 млрд. к.ч, а приходите на НЕК са скочили до 285 млн. Изводите - или някои са облажили с доста милиони или при такива цени 6-7 млрд. евро инвестиция ще се върнат след 100-200 г.
164
0
 
0
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
160 и к'во?Ако няма АЕЦ, а само ВЕИ, да не би да стане по-евтино.Румен пише, че при толкова евтин ток от АЕЦ, смесен със скъпия от други централи достига по веригата до потребителя на 18 и 12 ст.Реално тока струва около 5-6 ст. другото е такси за достъп и разпределение.Няма ли евтин ток от АЕЦ, цената само на "тока" ще стане поне 8-9 ст , а умножено по три плюс ДДС ще стане около 22-25.А защо не направиш справка за цената на "тока" в Германия преди и след изявлението за спиране на АЕЦ там?
163
2
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 12 години
до 136Сигурно тези неща си ги прочел в някой от докладите на баща си-навярно комунистически функционер тогава. В момента навярно сте от т.н. "десни" политици.Нищо ново под слънцето.
162
3
 
3
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
За ентосиастите за свръхпроизводството на ток :)За миналата година общият експорт на българска електроенергия беше 7.5 млрд. кВтч или двойно спрямо количествата през 2009 г. Въпреки впечатляващия ръст на реализираната в региона електроенергия през миналата година приходите на НЕК от търговия зад граница отбелязаха ръст само от 20.6 на сто до 285 млн. лв. заради по-ниските продажни цени.Е? Ква ни е файдата да произвеждаме евтин ток и да го продаваме евтино навън с малка печалба?
161
1
 
4
 
! Отговори
В преди 12 години
Колкото повече се мотате и колкото повече се почесвате, толкова повече ще струва централата! Не ви ли е ясно, че трябва да се действа, а не да се седи. СТРАХЛИВЦИ са нашите управляващи.. Страх си е да предприемат каквото и да било, говорим за глобалните въпроси, а иначе може да обикаляме с хеликоптер и да *** лентите, сякаш "Аз съм го построил, създал." Американците НЯМА да ни донесат ток от Америка с нефта е същата работа! Просто има хора, които не искат България да ИМА, иска да сме поробени