Русия ни връща 50 000 страници история

В тях има данни за досиета на доносниците на СССР
Обновена: 13 юни 2011 21:37 | 13 юни 2011 13:42,
259
Русия ни връща 50 000 страници история
Снимка: архив Булфото

Около 50 000 страници български трофейни документи, иззети от Съветската армия през 1944 г., ще бъдат копирани и върнати от Русия в България до няколко месеца.

Това съобщи шефът на Държавна агенция "Архиви" (ДАА) Мартин Иванов.

Още по темата

По думите му тези документи, както и руските, отнасящи се до българската история, могат да изяснят важни исторически нюанси.

Въпросът за връщането на т.нар. трофейни документи е поставен през 2007 г., а в началото на 2009 г. започва процедура за възстановяване собствеността на българската държава върху тези документи, каза Наташа Михайлова, експерт от ДАА.

С нота от септември 2009 г. Руското външно министерство отклонява молбата на българското правителство за връщане на оригинали, след което ДАА пристъпила към заснемането на българската документация.

От Москва у нас са донесени копия на документите от Централен държавен архив на Министерството на отбраната в Подолск, които засягат секретна информация, свързана с отбраната на Дунавската и Черноморска граница в периода 1941–1943 г.

В 50 000 копия се съдържат данни за потънали кораби, минни схеми, досиета на сътрудниците на посолството на СССР у нас и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: МоскваМВнРРусияАрхиви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
0
 
! Отговори
Историк преди 12 години
Много думи изрекох по темата за крадците на българските държавни архиви от "освободителя"-окупатор, затова гледам и не вярвам на ушите си, как някакви доморасляци-държавни бандити продължават нагло да грабят ДАНЪКОПЛАТЕЦА, като прахосват безценните ни кризисни хилядарки, а спорим за два лева, които преди две години обещахме за вдовишките пенсии. В тази връзка за мен е от значение какво е мнението на Бойко, защото той не е давал гласност за този ХАРЧ. Отиваме на избори и трябва да зная за кого щ
236
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мда, точно Червената армия изравни със земята половин Европа, тя срина Варшава и Белград, Червената армия затвори и измори в концлагерите милиони цивилни, точно жени и дечица, като ги души в камери и гори в пещи като животни, само дето не ги яде...Червената армия после не остави камък върху камък с абсолютно безсмислени бомбардировки над Дрезден и Лайпциг. Съветски бомбардировачи смляха София, да се чуди човек защо...?И е пълно със снимки точно на ухилени руски войници до купчини с трупове...
235
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Международни крадци ще върнат част от откраднатите документи, но в историята ще остане спомена за червената армия като пасмина от зли и гладни диваци които убиват и изнасилват всичко което се движи, и крадат всичко което може да се открадне - в съветската историография това се нарича трофей, тровейни документи, трофейни жени, трофейни прасета.
234
0
 
6
 
! Отговори
do "MODERNITE L преди 12 години
WSI4KI DARJAVI OT POST KOMUNISTI4ESKIYA BATAK SI SAHRANIHA DOkUMENTiTE ZA koMUNiSTi4ESKIyA PERiOD.NA6TE BOL5EVILI GI ZAKARAHA SAS SAMOLETA ZA KREMAL.ZABRAVIHTE,LOGATO KAZAHA PO RADIOTO W ONEZI GODINI,4E"SAMOLETA IZLETYA W NEIZVESTNA POSOKA",A TE SA 4.6TE SE SETITE LI W KOYA OT TSCHETIRITE,E WIE BETONITE-NIKOGA,NO NORMALNITE HORA ZNAYAT.ZA6TO NE WARNAT TEZI DOKUMENT!?...
233
0
 
0
 
! Отговори
do 224 преди 12 години
...I AZ...PI6I I MEN-taya 4uma,nyama ottarvavane ot neya brat!
232
0
 
0
 
! Отговори
do 226 преди 12 години
...poslednata"moderna lyava"darjava...
231
8
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 12 години
Русия ако иска ще върне ако иска нема да върне! Те са победители във война в която са дали 20 милиона жертви а ние сме победеното и настъпено кравешко *** дало рамо на Хитлер в кървавата му авантюра. Толкоз! Айде накарайте американците да върнат чертежите на Месершмидт и Фон Браун на Германия. хехе!И евала на пича дето е писал номер 201!
230
4
 
6
 
! Отговори
совхоз преди 12 години
Някой нещо не е разбрал-чакайте русия да ни върне нещо!Само ще преснимаме документи, и то ограничено количество.Щяли да връщат..
229
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаха! Винаги ми е правил силно впечатление емоционалният делириум на антикомунисти, русофоби и прочее "демократи". Задавяща злоба, задъхана жлъч, зверска омраза, и всичко това тапицирано с отчайваща неграмотност. Видно е, че повечето такива автори са продукт на новите "демократични цевнности", където българският език и правопис са само пречка пред изразните възможности на "новите демократи"! :)Напълно в хармония и с прогресивната култура на Холивуд и Чат-поколението.
228
4
 
4
 
! Отговори
До Русофоба преди 12 години
230 много си зле и не съобразяваш какво пишеш. Както си го написал излиза, че ти ги четеш. Аз нямаше да се сетя за тия всичките накуп. Успокой се и после умерено и спокойно напиши каквото имаш да казваш, че иначе нищо не ти се разбира.
227
0
 
3
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
И си оправете подзаглавието, че е смешно. Доносници са тия тия, които работят за държавна сигурност или полиция, а ония, които имате в предвид са шпиони, тъй като работят за свое или чуждо разузнаване
226
2
 
7
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААА..229 преди 12 години
....ТРУДОВЕТЕ НА МАРКС, ЛЕНИН И СТАЛИН ЛИ ИМАШ ПРЕДВИД ......ИЛИ Т.ЖИВКОВ???!ЗА ТЯХ , СИ АБСОЛЮТНО ПРАВ!!!!!!
225
6
 
5
 
! Отговори
До Русофоба преди 12 години
Има някакъв изтрещял русофоб. Абе човече може да мразиш Русия, няма нищо лошо, пък и на кой ли му дреме какво мразиш, ама не чети книги или каквото и да е там на психично болни хора, че после се излагаш...
224
4
 
5
 
! Отговори
МНОГО Е МОДЕРНА преди 12 години
...НАПЪЛНО МОДЕРЕН ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКИ "***"!ХОРАТА ,ЦЪКАТ ...И СЕ ЧУДЯТ....!
223
1
 
6
 
! Отговори
галактика преди 12 години
До тук добре, но какво ще се случи насетне - стой та гледай ! Тепърва ще се правят писания, дописвания, изтривания, картончета, шаблончета, балончета, мехурчета, залагания, продавания... ГОУЕМИ СМЕ !
222
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре, че беше комунизма, иначе сега щяхме да сме като гърците с фалирала държава. Благодарение на комунизма България стана модерна държава.
221
3
 
5
 
! Отговори
ОТИВАЙ В РУСИЯ ,БЕ . преди 12 години
...КОЙ ТИ ПРЕЧИ....???!!ТАМ ЩЕ ТИ ДАДАТ ,ВСИЧКО 223!!!
220
6
 
6
 
! Отговори
ЗА 222... преди 12 години
500г., власт на Султана---нищо не са пред 50г., КОМУНИЗЪМ!СУЛТАНА И ТУРЦИТЕ ,ПОНЕ НЕ СА НИ ПОСЯГАЛИ НА ПАРИТЕ И ИМОТИТЕ.....И НЕ СА НИ ОСТАВЯЛИ ДА ЖИВЕЕМ В МИЗЕРИЯ И ГЛАД....!СМЪРТТА Е ВЕДНЖ------КОМУНИСТИЧЕСКАТА МИЗЕРИЯ Е......ВЕЧЕ ДВЕ ПОКОЛЕНИЯ!*** ...ЧЕРВЕНИ ***....!ПИСНАЛО НИ Е....ВНИМАВАЙТЕ!
219
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците поне дават нещо. Американците и западняците само грабят и колонизират и се правят на демократични и строят джамии. По-добре да сме с руснаците, отколкото с Мюсюлманският Фашистки Евро Съюз.
218
5
 
4
 
! Отговори
Русокос преди 12 години
*** за вас, ***! И англосаксонска и френска подкрепа! Ще строите джамии и ще пишете на турски с латински букви, но само докато Ердоган развенчае "Култа към личността на Ататюрк"! После с арабски букви, че е по-фешън...