"Шеврон" ще копае за проучване на шистов газ без екооценка

ОВОС се прави при желание за инвестиция, обясни Трайчо Трайков
Обновена: 24 юни 2011 14:41 | 24 юни 2011 12:55,
216
"Шеврон" ще копае за проучване на шистов газ без екооценка
Снимка: архив, БТА

Американската компания „Шеврон”, която получи 5-годишно разрешение за проучване на шистов газ на територията на Североизточна България, няма да прави екологична оценка за въздействието върху околната среда. Това обясни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в отговор на въпроси на депутати в парламента.

„ОВОС на този етап не може да се прави, защото той се прави при желание за инвестиция и добив. Този етап ще дойде, ако има инвестиционен проект. А сега конкурсите са на етап за търсене и проучване”, коментира Трайков.

Представителите на „Коалиция за България” и „Атака” настояха, че екологична оценка за въздействието от такива проучвания върху природата трябва да се направи още в най-ранния етап на проучването. Георги Божинов от левицата обясни, че на територията на България никога досега не са правени подобни проучвания за добив. 

„Проучването на шистов газ носи всички белези на добива. Трябва да се разцепят скалите, в сместа, която се нагнетява дълбоко в почвата, има пясък и химикали. Никой не дава гаранции, че тези вещества няма да достигнат до питейните води на р. Янтра”, коментира Георги Божинов.

Според депутата никой не може да поеме отговорност на добра дума, че този процес на проучване няма да наруши природното равновесие в района.

Още по темата

Именно затова била необходима предвидената в Закона за околната среда екологична оценка. Думите на депутата от левицата подкрепи и колегата му от „Атака” Любомир Владимиров. Който обясни, че оценката е важна, за да стане ясно какви химикали ще се ползват при проучването на територията на една от най-плодородните почви на България и какви гаранции се дават, че тя няма да бъде замърсена.

„В щатите, където се добива шистов газ, това се прави в пустинна територия, където няма питейна вода”, добави депутатът от „Атака”. Владимиров извади и още един аргумент против добива. „В тези райони екологията се съсипва, а тежките злокачествени заболявания сред хората са многократно увеличени”.

„Ако това проучване застрашава едно екологично равновесие за 1/4 от територията на България, кой ще носи отговорност? Освен някаква гаранция от 4 млн. в банка за допълнителни екологични мерки?”, подкрепи колегата си и Георги Божинов.

Според представителите на „Атака” обезпокоително е, че вместо да има оценка на независими експерти за екологията в района, американската компания е готова да покрие всички разходи. Любомир Владимиров попита министър Трайков защо за няколко месеца, от края на 2010-а до сега, е променил позицията си за добива на шистов газ.

„Какво промени решението ви, когато критикувахте американския посланик Джеймс Уорлик и неговия лобизъм и сегашната ви позиция? Защо се обръща политиката на правителството на 180 градуса?”, попита Владимиров.

Министърът на икономиката обясни, че нищо в позицията на правителството не се е променило. Допълни, че цялата геоложка информация от проучването американците ще предоставят безвъзмездно на държавата. Ще предоставят бонус от 30 млн. евро и ще се развие пазарът на труда в района, като се открият нови работни места. 

„Отнасям се сериозно към повдигнатите от вас въпроси. Но не приемам да се играе със страха на хората”, коментира Трайчо Трайков. И добави, че спечелилата договора за проучване компания „Шеврон” е била класирана на първо място, защото е предложила работа под минималната на терена. „Процедурата беше проведена по закон. Фирмата, която спечели с най-доброто си предложение. Даже бих казал уникално предложение”, обясни Трайчо Трайков.

Той уточни, че геоложкото проучване ще бъде направено на 4 км под земята, под водоносните пластове. „Казвам го, за да успокоя хората, за да не се поддават на паникьорски решения”.

Трайков не пропусна да уязви левия депутат Божинов, като заяви: „Вие искате мораториум за всичко, което не води друг газ освен този, който от тръбата от Север”. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: шистов газШеврон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
1
 
0
 
! Отговори
Не нам преди 12 години
Досега не е имало "гражданско сдружение", което да не "сдружено" от комунистите, най-често на основа на насаждане и експлоатиране на различни страхове у хората.. И вижте само в какво са се прицелили - България да не знае дали има алтирнатива за добив на собствен газ, че да продължат безпроблемно да ни скубят чрез руския газ господата-рубладжии ! Тия номера обаче са ни вече пределно ясни !
213
0
 
6
 
! Отговори
Гого от Варна преди 12 години
Екооценка се изисква за ветрогенератори и фотоволтаици, които в цял свят се третират като "зелени" технологии, а за умишлено вкарване в пътищата на подземните води на комбинация от неизвестни химикали (фирмена тайна) няма да се иска екооценка?!?!? СЪБУДЕТЕ СЕ! ТОВА СА ОТРОВИ, КОИТО ЗАРАЗЯВАТ ПОДПОЧВЕНИТЕ ВОДИ! ТЕЗИ ВОДИ СТАВАТ НЕГОДНИ ЗА ПИЕНЕ и ЗЕМЕДЕЛИЕ!
212
0
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 12 години
и всичко пак само за пари!!!! а когато беше с мен Трайко не ми изглеждаше толкоз нагъл
211
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
този филм Газланд е доста стресиращ...Ама какво да се прави, като руснаците са ни сложили на дръвника и са опряли брадвата?
210
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
гледайте филма Газланд в kolibka то4ка и ще видите до какви замърсявания води добива на газ по такъв на4ин
209
0
 
6
 
! Отговори
ogi преди 12 години
da kaje vednaga koi s kolko pari go e podkupil i da napuska posta
208
0
 
3
 
! Отговори
ogi преди 12 години
tozi minister trqbva da se otkaje ot posta si vednaga sled tazi izqva..motae naroda ..luje go direktno v o4ite
207
0
 
4
 
! Отговори
ogi преди 12 години
Filma otnosno kakvo stava pri prokopavane za gas po tozi na4in se kazva GASLAND ..ot 2010 e...horata bukvalno si palqt vodata ot 4e6mata..t.e. te4e voda i gas ednovremeno
206
0
 
1
 
! Отговори
Y преди 12 години
ей шабецгой ...тия тъпни ходи ги разправяй на *** по африка ...но дори и тя нема ти повярват
205
0
 
8
 
! Отговори
Васил Василев преди 12 години
Ефектът от замърсяването на ПИТЕЙНАТА ВОДА и почвата при извличането на шистов газ чрез така наречената технология хидравличен удар е ПОТРЕСАВАЩ!! Ако ви се струва пресилено гледайте този филм свободно качен в You Tube;youtube/watch?v​=jUzxnQiFvyc&feature=relatedВсеки здравомислещ човек трябва да приеме за своя мисия да не се допусне добиването му в България, защото тогава от красивата ни страна ще остане само в спомен от песен на Емил Димитров!! Ще ви се изправят косите!!!
204
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какви са въздействията върху околната среда и човешкото здраве при добива на газ от шисти?Вижте сами..youtube/watch?v=jUzxnQiFvyc
203
5
 
2
 
! Отговори
USA - Gas преди 12 години
Predi 15 godini bashta mi raboteshe kato GeoFizik-s , koeto oznachava che proverqva za gaz i neft iz bulgarskite livadi :) Ot nego znam, che v Bulgariq sme mnogo bedni na podobni polezno izkopaemi. Veche ot godini jiveq v USA priqtelq mi raboti na Gazovi sondi. I sega ot nego i ot TV-to znam , che kogato se drill-va (sondira) se vkarva mnogo visoka presa , koqto izbutva gazsta na vun, pri koeto Moje da otide kam podzemnite vodi, no prouchvane (yzh) dokazalo, che nqma opasnost pri konsymiraneto
202
0
 
13
 
! Отговори
пипи преди 12 години
Продавайте, грабете! Един ден ще си създам "Черната звезда", ще се натоваря на нея и повече няма да допусна човешкият род да се приближи на поне половин милион километра до мен! Дори и един бял косъм от вашите дела не съм заслужил! честито ви богатство! Правете каквото си знаете! Просто ме е яд, за онези, които строяха, вярвах, че го правят за доброто на децата си, на общото, на българският род и държава, а бяха погубени напразно. честито ви милионери и милиардери! Просто ние сме си ***!
201
0
 
21
 
! Отговори
пипи за 202 преди 12 години
Да ти призная, разкайвам се, че съм ходил войник за тая държава. Защото тукашни я предадоха ип родадоха. Знаеш ил, какво значи дас троиш помпена станция, когато те уверяват, че го правиш за благото на родината, народа, а някой тарикат като тия от 21 години да ги приватизира за себе си или да го продаде на външни, за комисионни и услуги? Знаеш ил какво е да ти сринат душата? да се намразиш, задето си се родил сред тоя народ и тия мафиоти? Че си служил като трампплин за да богатеят, експлоатират?
200
0
 
13
 
! Отговори
пипи за 204 преди 12 години
за такива неща се създават Акционерни дружества, при това под надзора на държавата. Този договор, който и сключен с "Шеврон" си е поредното" на ти топката, върни ми две!". Описва се, че държавата практически няма право дак онтролира нещата, нито да изисква екологична порверка - нищо! Ако ония започнат да добиват - тогава. И не е само до екологията, а че ние вече сме прецакани и раграбени и разпродадени на всеки по света, но не и за нас! А това са суверенни български територии, богатства. Окей?
199
2
 
6
 
! Отговори
202 преди 12 години
истина е това което казваш, но за днес в нашия век се иска много техника, а това значи много пари. кои в България може да си ги позволи, не ми споменавай личности като Васил Божков- Черепа, в. златев, "***" и подобни щото са малки за тези неща, а и те могат само да Усвояват средства не да ги разработват
198
1
 
19
 
! Отговори
мизерия преди 12 години
Боже, Боже, Българио мила, какво доживя собствените ти чеда да те грабят и разграбват по-страшно и от чужди душмани. То не остана местенце неизползвано хубавото ни черноморие направиха на *** за изметта на Европа, ски курортите презастроиха да не може птичка на прехвръкне, сега и това измислиха... Чудя се и акъла ми не го побира как е въможно да съществуват такива алчни, нагли и безскрупулни хора като българските политици от последните 20 години. Пожелавам им от все сърце да ги достигне най-страшното страдание на земята и тях, и децата им, и децата на техните деца, по корем да се влачат и да молят за помощ , и от никъде да не идва...
197
8
 
3
 
! Отговори
пипи за 199 преди 12 години
Стига бе? Още преди две хиляди години, древните траки са вадели шистов газ и са го използували като горивна смес при рударството. вадели са и лингнитни въглища, вадели са злато, мед, селектирали са силиция от кварцовите кариери и са правели красиви интериори за украшения - такива по-късно са използували византитийските скулптори за украса на иконостасите им при църкви. Въпроса не е дали можем, а защо един път не го възложиха на българи, а все другип рибират парсата и контролират живота и активи?
196
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
търся жена от нови пазар с 100 декара
195
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
елате във фейсбук групата - ДА НА АЕЦ - ОНКОЛОЗИТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ПАЦИЕНТИ !!! да организираме протест против отравянето и унищожаването на България