"Шеврон" ще копае за проучване на шистов газ без екооценка

ОВОС се прави при желание за инвестиция, обясни Трайчо Трайков
Обновена: 24 юни 2011 14:41 | 24 юни 2011 12:55,
216
"Шеврон" ще копае за проучване на шистов газ без екооценка
Снимка: архив, БТА

Американската компания „Шеврон”, която получи 5-годишно разрешение за проучване на шистов газ на територията на Североизточна България, няма да прави екологична оценка за въздействието върху околната среда. Това обясни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в отговор на въпроси на депутати в парламента.

„ОВОС на този етап не може да се прави, защото той се прави при желание за инвестиция и добив. Този етап ще дойде, ако има инвестиционен проект. А сега конкурсите са на етап за търсене и проучване”, коментира Трайков.

Представителите на „Коалиция за България” и „Атака” настояха, че екологична оценка за въздействието от такива проучвания върху природата трябва да се направи още в най-ранния етап на проучването. Георги Божинов от левицата обясни, че на територията на България никога досега не са правени подобни проучвания за добив. 

„Проучването на шистов газ носи всички белези на добива. Трябва да се разцепят скалите, в сместа, която се нагнетява дълбоко в почвата, има пясък и химикали. Никой не дава гаранции, че тези вещества няма да достигнат до питейните води на р. Янтра”, коментира Георги Божинов.

Според депутата никой не може да поеме отговорност на добра дума, че този процес на проучване няма да наруши природното равновесие в района.

Още по темата

Именно затова била необходима предвидената в Закона за околната среда екологична оценка. Думите на депутата от левицата подкрепи и колегата му от „Атака” Любомир Владимиров. Който обясни, че оценката е важна, за да стане ясно какви химикали ще се ползват при проучването на територията на една от най-плодородните почви на България и какви гаранции се дават, че тя няма да бъде замърсена.

„В щатите, където се добива шистов газ, това се прави в пустинна територия, където няма питейна вода”, добави депутатът от „Атака”. Владимиров извади и още един аргумент против добива. „В тези райони екологията се съсипва, а тежките злокачествени заболявания сред хората са многократно увеличени”.

„Ако това проучване застрашава едно екологично равновесие за 1/4 от територията на България, кой ще носи отговорност? Освен някаква гаранция от 4 млн. в банка за допълнителни екологични мерки?”, подкрепи колегата си и Георги Божинов.

Според представителите на „Атака” обезпокоително е, че вместо да има оценка на независими експерти за екологията в района, американската компания е готова да покрие всички разходи. Любомир Владимиров попита министър Трайков защо за няколко месеца, от края на 2010-а до сега, е променил позицията си за добива на шистов газ.

„Какво промени решението ви, когато критикувахте американския посланик Джеймс Уорлик и неговия лобизъм и сегашната ви позиция? Защо се обръща политиката на правителството на 180 градуса?”, попита Владимиров.

Министърът на икономиката обясни, че нищо в позицията на правителството не се е променило. Допълни, че цялата геоложка информация от проучването американците ще предоставят безвъзмездно на държавата. Ще предоставят бонус от 30 млн. евро и ще се развие пазарът на труда в района, като се открият нови работни места. 

„Отнасям се сериозно към повдигнатите от вас въпроси. Но не приемам да се играе със страха на хората”, коментира Трайчо Трайков. И добави, че спечелилата договора за проучване компания „Шеврон” е била класирана на първо място, защото е предложила работа под минималната на терена. „Процедурата беше проведена по закон. Фирмата, която спечели с най-доброто си предложение. Даже бих казал уникално предложение”, обясни Трайчо Трайков.

Той уточни, че геоложкото проучване ще бъде направено на 4 км под земята, под водоносните пластове. „Казвам го, за да успокоя хората, за да не се поддават на паникьорски решения”.

Трайков не пропусна да уязви левия депутат Божинов, като заяви: „Вие искате мораториум за всичко, което не води друг газ освен този, който от тръбата от Север”. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: шистов газШеврон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
11
 
3
 
! Отговори
акуд преди 12 години
Георги Божинов от левицата. много ясно ,че досега не са правени подобни проучвания. кои да ги направи .рУСНАЦИТЕ ЛИ???? ми то се иска знания и техника. П.С. на разбирачите по рускознание да кажада не ме изморяваите излишно с глупости колко са отворени руснаците, знаем ги достатъчно добре имат калашник, атомна бомба, гаЗ, водка понякога и мноо ненаситни жени и пияни мужичи,
193
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Shewron sa Evei i towa ve4e e signal da se vnimava kakvo kopat. zastoto ste pusnat u dupkata nekoia evreiska bumaga i ste kazat na sutrinta ce sa otkril staro evreiko grobiste , ne eto i hartiika namerihme, ste kazat -ot koeto sledva 4e Bulgarite sa zagrabili suverenni evreiski parceliii.kakto e izvestno tam deto sa pogrebani evrei vinagi ima shistov gaz koi im izti4a pri razlaganeto ot gaza
192
0
 
4
 
! Отговори
до 176 преди 12 години
Може би това е цялата идея на добива на шистовия газ - да съкрати *** на земята... но и з адругите няма да е приятно, щото тези химикали не се разграждат в природата :)
191
1
 
14
 
! Отговори
ВМРО преди 12 години
На тъмно са проведени преговорите за добив на шистов газ в района на Нови пазар, без никой действително да уведоми местното население за технологията и опасностите. Това заявиха днес в пресконференция общинските съветници от Шумен и Нови Пазар Светозар Петков и Цветалин Янев. Двамата са представители на ВМРО. В пресконференцията участва и регионалният координатор на ВМРО за североизточна България Стефан Соколов.ВМРО ще организират протести в Нови пазар, ако не се получи яснота по въпроса. Ще бъде внесено официално питане до кмета на община Нови пазар и до правителството за предстоящите проучвания и сондажи, както и за възможните последствия.От въпросните 30 милиона евро, които държавата трябва да получи от компанията "Шеврон", нито лев няма да дойде в община Нови пазар, алармираха общинските съветници. Дори не се знае къде ще са сондажите, негодуват от ВМРО.Технологията за добив на шистов газ е много опасна интервенция спрямо природата, а това у нас сега не се говори. Тази технология носи много опасности и за хората, заяви пък заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов.Шистов газ се добива едва на няколко места в света, при това пустинни райони, поясни Костадинов. Евентуален добив на шистов газ в населен район би довел до отравяне на водоизточниците. Технологията включва и предизвикването на контролирани трусове без гаранция, че няма да бъдат предизвикани и земетресения, допълни Костадин Костадинов и заяви, че в този случай българското правителство отново се държи като колониална администрация.Тема на пресконференцията беше и готвеното демонтиране на жп линията Каспичан-Нови пазар. От ВМРО заплашват с радикални протести, ако това се случи.
190
0
 
1
 
! Отговори
До 194 преди 12 години
Хау:))
189
2
 
2
 
! Отговори
до 191 преди 12 години
Аз съм чел доста, ама явно ти не си :))) а примера ти с Винету е смешен и поскоро е подходящ за хора като теб.
188
0
 
2
 
! Отговори
189 преди 12 години
Вече сме там!
187
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
GasLand (2010)
186
2
 
5
 
! Отговори
До 187 преди 12 години
А лично попрочел ли си нещо по въпроса в детайли,но не комикса "Винету сондира за шистов газ",айде като попрочетеш(има достатъчно литература,препоръчвам ти да ползваш някой от чуждите езици които владееш,тъй като си бил вече в скандинавия) и после пак давай мнения.А за примера ти за скандинавците и българите ето ти елементарен-там като си купиш месо е месо,тук половината са някакви заместители и добавки.Така,че не сравнявай скандинавците и нас,и защо те може,а ние не.
185
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
елате във фейсбук групата - ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ В БЪЛГАРИЯ - НЕ БЛАГОДАРЯ !!! да организираме протест против отравянето и унищожаването на България
184
12
 
2
 
! Отговори
do 185 преди 12 години
и кво ? скандинавците носат повече на шистов газ ли ???? щом тези маниаци на тема околна среда са преценили ,че може да се проучва и добива безопасно, значи наистина е така, лично съм се убедил в техната мания на тема околна среда :)
183
0
 
5
 
! Отговори
До Днес. Бг преди 12 години
Можете ли да проверите всъщност колко е голяма земята на която ще се правят опитите, защото чух нещо от порядъка на 600 кв.км и че земята всъщност била на Златев!? Вярно ли е това?
182
0
 
10
 
! Отговори
До Iwan преди 12 години
Ами затова се правят тези екологични оценки,щото после като почнеш да с*реш кръв,няма да ти е до скандинавците,щото едно са скандинавците,друго американците и трето българите.Вземи и попрочети техните екологични регулации и норми(има ги на английски,немски,френски,датски,норвежки,шведски,финладски в интернет) и тогава пиши пак.
181
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АХахах Ами да правиш екооценка на шистовия газ е да правиш екооценка на петролен разлив във воден басеин :) - тотална екокатастрофа. Те хората ще им се смят ако представят обективна екооценка
180
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО Цветан Караилиев.Ти какво печелиш от това,че Шавроните ще ни дупчат земята за която дедите ни са умирали.Какво ти дреме за печалбата на една капиталистическа компания,че ще спечели милиони.Какво ще спечели Българския народ КАЖИ>Независимост от Русия,а зависимост от Шаврон.Така ли?????
179
0
 
12
 
! Отговори
до 179 преди 12 години
Забравих, че непромитите герберски мозъци ("герберски мозък" разбира се е оксиморон, но ти тази дума едва ли я знаеш) не разбират английски и затова не могат да се информират за шистовия газ, а слушат това което им каже буда и компания. Сори, ако искаш ще ти помогна с инфото от доклада на американската асоциация по енергетика и това за шеврон.
178
14
 
1
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
Някой може ли да ми каже им,а ли на тоя свят добив на природни ресурси, който да не засяга в една или друга степен околната среда ?Но според мен, след като в скандинавските страни се правят проучвания за добив на шистов газ, едва ли е толкова вредно, както се опитват да ни го вменят някои псевдо еколози
177
10
 
1
 
! Отговори
До 176 преди 12 години
Айдее,те промитите мозъци,ако почнат да се напъват да четат ще се самооунищожат,затова си дуднят като черни станции едни и същи простотии.
176
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Пикая на работните им места, дето ще бъдат за по 200-300 лв. Половин България ще бъде отровена с химикали, а народа никой не го пита. Някой гербер от рода на Лъчо Мозъка пак лапна някой комисион, а народа кучета го яли. На следващите избори ГЕРБ ще се сгромолясат така както сториха и НДСВ и тогава свят ще им се завие. Мръсни, долни, алчни ***. Така не се намери някой, който да мисли за народа, а не за лакомия си ***. Всички политици на каторга в Сибир.
175
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Цветан Караилиев, по-добре под диктат и здрав, отколкото "независим" и с рак на щитовидната жлеза. Има много други начини за справяне с газовия диктат (набуко, терминали), но не и подлагане на *** на една компания, чиято първа задача е собствената и печалба. Както съм против шистовия газ, така съм и против Бургас Александруполис - просто защото ИМА РИСК за природата и самите нас.