"Шеврон" ще копае за проучване на шистов газ без екооценка

ОВОС се прави при желание за инвестиция, обясни Трайчо Трайков
Обновена: 24 юни 2011 14:41 | 24 юни 2011 12:55,
216
"Шеврон" ще копае за проучване на шистов газ без екооценка
Снимка: архив, БТА

Американската компания „Шеврон”, която получи 5-годишно разрешение за проучване на шистов газ на територията на Североизточна България, няма да прави екологична оценка за въздействието върху околната среда. Това обясни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в отговор на въпроси на депутати в парламента.

„ОВОС на този етап не може да се прави, защото той се прави при желание за инвестиция и добив. Този етап ще дойде, ако има инвестиционен проект. А сега конкурсите са на етап за търсене и проучване”, коментира Трайков.

Представителите на „Коалиция за България” и „Атака” настояха, че екологична оценка за въздействието от такива проучвания върху природата трябва да се направи още в най-ранния етап на проучването. Георги Божинов от левицата обясни, че на територията на България никога досега не са правени подобни проучвания за добив. 

„Проучването на шистов газ носи всички белези на добива. Трябва да се разцепят скалите, в сместа, която се нагнетява дълбоко в почвата, има пясък и химикали. Никой не дава гаранции, че тези вещества няма да достигнат до питейните води на р. Янтра”, коментира Георги Божинов.

Според депутата никой не може да поеме отговорност на добра дума, че този процес на проучване няма да наруши природното равновесие в района.

Още по темата

Именно затова била необходима предвидената в Закона за околната среда екологична оценка. Думите на депутата от левицата подкрепи и колегата му от „Атака” Любомир Владимиров. Който обясни, че оценката е важна, за да стане ясно какви химикали ще се ползват при проучването на територията на една от най-плодородните почви на България и какви гаранции се дават, че тя няма да бъде замърсена.

„В щатите, където се добива шистов газ, това се прави в пустинна територия, където няма питейна вода”, добави депутатът от „Атака”. Владимиров извади и още един аргумент против добива. „В тези райони екологията се съсипва, а тежките злокачествени заболявания сред хората са многократно увеличени”.

„Ако това проучване застрашава едно екологично равновесие за 1/4 от територията на България, кой ще носи отговорност? Освен някаква гаранция от 4 млн. в банка за допълнителни екологични мерки?”, подкрепи колегата си и Георги Божинов.

Според представителите на „Атака” обезпокоително е, че вместо да има оценка на независими експерти за екологията в района, американската компания е готова да покрие всички разходи. Любомир Владимиров попита министър Трайков защо за няколко месеца, от края на 2010-а до сега, е променил позицията си за добива на шистов газ.

„Какво промени решението ви, когато критикувахте американския посланик Джеймс Уорлик и неговия лобизъм и сегашната ви позиция? Защо се обръща политиката на правителството на 180 градуса?”, попита Владимиров.

Министърът на икономиката обясни, че нищо в позицията на правителството не се е променило. Допълни, че цялата геоложка информация от проучването американците ще предоставят безвъзмездно на държавата. Ще предоставят бонус от 30 млн. евро и ще се развие пазарът на труда в района, като се открият нови работни места. 

„Отнасям се сериозно към повдигнатите от вас въпроси. Но не приемам да се играе със страха на хората”, коментира Трайчо Трайков. И добави, че спечелилата договора за проучване компания „Шеврон” е била класирана на първо място, защото е предложила работа под минималната на терена. „Процедурата беше проведена по закон. Фирмата, която спечели с най-доброто си предложение. Даже бих казал уникално предложение”, обясни Трайчо Трайков.

Той уточни, че геоложкото проучване ще бъде направено на 4 км под земята, под водоносните пластове. „Казвам го, за да успокоя хората, за да не се поддават на паникьорски решения”.

Трайков не пропусна да уязви левия депутат Божинов, като заяви: „Вие искате мораториум за всичко, което не води друг газ освен този, който от тръбата от Север”. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: шистов газШеврон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
19
 
! Отговори
до Цветан Караилиев преди 12 години
Ако започне добив на шистов газ в България,това означава,че вече условията за съществуването на *** като теб ще намалеят, тъй като природата ще бъде унищожена и *** като теб ще се изтровят! Чети бе, тикво, какво представлява добивът на шистов газ и как се осъществява. Зарежи замалко проамериканските си лозунги, защото единственият заврян в посоченото от теб място ще е българският народ.
173
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Шистов газ и ГМОи ще станем НЛО"
172
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Т.Т. се изказва като след взета тлъста комисионка,а неграмотните чалгари и селяни му се връзват и се кефят като "деца кога баба им щрака с пръсти и им дуа мръвка".
171
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боже ,боже,.Дето Щатите и Русия си го мерят,нашите си сложиха ***.Пак ли се продавате на американците бе скъпи избранници народни.Сега ще ни убеждавате,колко е полезен шистовия газ(за кого)обаче.Както бе полезно и ГМО-то ли.ПАДЕТЕ СТРЕМГЛАВО В ОЧИТЕ НА ХОРАТА.Като е толкоз печалившо, дайте да си го изкараме сами,защо са ни тия ШАВРОНИ.
170
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма да се прави ОВОС щото някой за да каже "ДА" ще трябва и ДА СЕ ПОДПИШЕ.А после за подписалият като си отидат герберята ще има "секс до дупка".Така че герберята го "удариха през просото".Виждат че края е близо и гледа да шляват каквото могат за последно.Отказали са се и от собствен кандидат-президент.Коня е вече у рЯкАта.
169
20
 
2
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Ако започне добив на шистов газ в България,това означава,че вече условията за газов диктат не съществуват.И ако има перспектива за такъв добив,едва ли мученето на проруските *** ще попречи на това.Важно е сега,на предстоящите,а и не само на тях,избори,да ги напъхаме натам,накъдето са се вече запътили-на кучето в г..за!То им иде времето,ей сега ще се изтърколи лятото..
168
3
 
23
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Това, което знам аз е, че Шеврон са изтровили половината свят. Сигурен съм, че и тук няма да е по-различно. За една компания е важна печалбата, а тва очилато *****растче ще ги пуска да копат без оценка за влиянието върху околната среда. Тоест, няма кой да спре шевронците да излеят тонове токсични химикали под земята. Говорете ми глупости кой какво казвал. Няма значение кой доцент и професор какво казва, важно е да има документи и стриктно следене на копеленцата, дето само печалби са им в главата.
167
4
 
16
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Яко дупене на гейбер -***....мръсни и нечистоплътни ***!!!
166
3
 
17
 
! Отговори
*** преди 12 години
До всички кaпути дето защитават тоя продажен очилат мухъл и еврейската компания-само погледнете във филмчето как човекът си запали водата от чешмата. Жалко, че янма как да го възприемете с атрофиралите си герберски мозъци, но когато децата ви почнат да измират от рак ще пеете друга песен. А тогава трайчо и боко ще ви се смеят от някоя далечна държава, мaлоумници продажни!
165
1
 
4
 
! Отговори
Георги преди 12 години
N 153-работил съм на част от споменатите сондажи и мога да кажа,че е имало и замърсяване на питейните води на няколко места.Вярно е само,че със стриктното спазване на технологията за сондиране може да се избегнат.Но си трябва железен контрол от страна на държавата.
164
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"България *** на Европа",кой го беше казал или написал-тук няма ОВОС,само отпадъци и мутри.Трайков само го потвърди с думите и делата си.
163
8
 
1
 
! Отговори
До 149 преди 12 години
Вероятно има нещо гнило в червената ти глава,след като не можеш да разбереш елементарни неща.И не говори от името на цяла България,издаваш се.От името на цял народ говорят обикновено комунистите.
162
2
 
12
 
! Отговори
Кабули преди 12 години
На тайно заседание ръководството на ГЕРБ е взело още по-тайно решение за преобразуване на ГЕРБ в ГЕРБ. Няма грешка! От "Граждани за Европейско Развитие на България" в "Група за Едро Разграбване на България".
161
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ОТ ДОБИВА НЯМА ДА ВИ НАМАЛЕЯТ СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО>ЗАЛАГАМ СИ ГЛАВАТА>.ЩЕ СПЕЧЕЛИ НАКОЙ МИЛИОНИ ОТ ВАШАТА ГЛУПОСТ , НЕ КОМПЕТЕНТНОСТ И СЛЯПА ПАРТИЙНА ЛОЯЛНОСТ>
160
12
 
1
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
абе без да съм фен натоя *** с очилата, трябва да призная че ми допада наичина, по който дразни протежетата на руските мутри.Иначе в Бг има значителен потенциал, както за добив на шистов газ, така и от т.н. газохидрати в черно море, за наше съжаление обаче, това не се вписва много с идеите за просперитет на падарина от Банкя
159
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
шеврон като няма да прави ОВОС да го направи друг , независим източник .. в нито една нормална държава , при условие че са известни катастрофалните последици от проучванията и добива на шистов газ , няма да позволят извършването им без да се направи ОВОС . но българия е на др планета
158
1
 
2
 
! Отговори
153 преди 12 години
Метода на добиване е различен.
157
1
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 12 години
Хора, тия коментари са поръчкови в подкрепа на Шеврон. Почнаха да ги бълват, като автомати. Видяха накъде отиват настроенията и почнаха да леят простотията си.
156
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво!!!Вече съм спокоен и цената на газта почна да пада,водомера ми го отчете!Ще си зареждам газовата уредба на Гоуфа ми директно от чешмата,а като дойде лятото ще се къпя и пера на морето,а чиниите ще ги изхвърля,ще си ям в Макдоналдс и вместо вода ще пия Кока Кола !Супер си Трайчо,пак ще гласувам за теб,айде нема ли да почвате да давате едене и пиене безплатно заради изборите!
155
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Геолозите подкрепиха държавата в намерението й да разработи шистите, като заявиха, че ползите от добивите са много повече от вероятните рискове за хората и за околната среда.