За висше ще се учи с година по-малко

Обсъжда се бакалавърска степен да се взима за 3 г., магистърска – за 4
Обновена: 29 юни 2011 11:50 | 29 юни 2011 09:52,
184
За висше ще се учи с година по-малко
Снимка: архив, Булфото

С една година ще бъде намалено следването в университетите. Бакалавърска степен ще се взема за 3 вместо за 4 години, магистърска – за 4 вместо за 5.

Очаква се промяната да бъде записана в новия Закон за висше образование.

“Изчаквам позицията на ЕС, където тече голям дебат за времето на обучение. Тогава ще решим окончателно. Но отсега е ясно, че няма да се изчислява обучението по брой часове, а по брой кредити”, заяви в интервю за “Труд” образователният министър Сергей Игнатов.

Висшите училища ще преценят за коя специалност колко години са нужни, защото “за филология е едно, а за право и медицина – друго”.

Необходимо е да се съобразят с тези в ЕС, защото студентите ще си направят сметката за колко години ще учат в България и колко – в Европа, разясни просветният министър.

"Махаме броенето на часове в образователните степени – няма да пише например за бакалавър са нужни 2000 часа или 3000. Ще има само кредити, в които ще е включено и практическото обучение", допълва Игнатов.

"Премахваме и всички количествени изисквания за брой преподаватели в една катедра и т.н. Те бяха въведени през 90-те години като застраховка срещу съкращенията", казва още той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
3
 
8
 
! Отговори
Франция преди 12 години
Айде малко статистика :) Значи има упражнения на които сме и по 3-4 човека. Случвало се е и в един и същи ден да имам по 7-8 изпита. Първа година са 400 човека, втора 200,трета 100 и няколко,правете си изводите сами! Особено за последното! Принципа е - даваме еднакъв шанс на всеки,оттам нататък както сам си го направиш! Не като при нас- Ще уча само веднъж за да влезна в университета, после все някак си ще го избутам. Отделно да не говорим, че няма никакво снизхождение,че си чужденец.
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И без това голяма част от студентите ни са просто за "Диплумътъ" и нямат желание да научат нищо, така че идеята е подходяща. Проблема е с онези, които им се учи, ама явно в България на тях не се обръща внимание. Важното е глупендерите да останат във ВУЗ-вете, че е важна бройката. Пък накрая и учили и не учили с дипломи под един знаменател. Уважаеми кандидат-студенти изнасяйте от България на всяка цена.
141
0
 
3
 
! Отговори
4efo преди 12 години
Може да го направите и да е 10 години като за този под мен!Университетите бълвали неуки,а учените от къде излизат-основното училище?
140
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И без това всичко е пародия- защо да не е пълна? Влизането в университет е уникално изживяване- или си изкарваш матурите и влизат каквото и да е, или ако искаш някоя по-добра, специалност ходиш по части уроци да им пълниш гушите и купуваш учебниците на съответните преподаватели. След като влезеш пак 2 възможности- 4-5 мързел и гуляй или се опитваш да учиш напук на всичко. В крайна сметка никой дипломата ти в Европа не се признава и си учил на празно. Така че що да не намалят годините ?
139
0
 
11
 
! Отговори
horus преди 12 години
Това което малоумния министър на образованието трябва да направи е да ПРЕМАХНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА УЧЕБНА ЗАЕТОСТ. За информация на момчето от Франция - за това в България има магарета с висше. Аз съм преподавател - няма начин да изхвърля някого от университета, що - щото ще падне хорариума и тогава аз самия че и моите колеги ще са вън. Трябва да си бъде както във Франция или другаде -професора си води курс, дали той ще бъде от 155 или от 5 човека - няма значение, остават само най-добрите !
138
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Можете да го направите и да не се учи. Който има желание направо да получи диплома. То и без това и сега е горе-долу така. Университетите бълват НЕУКИ типове !
137
0
 
5
 
! Отговори
До horus преди 12 години
Въобще демокрацията е за хора, които знаят какво искат и защо го искат. Иначе става ...като сега. 20 години всеки искаше лесни пари и .....сега сме на това дередже- 150 лева пенсии.
136
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 12 години
Лошо няма, но важното е качеството на образованието, а не неговата продължителност! В същото време трябва да е ясно, че някой професии изискват много повече време от други, за да излезе един наистина подготвен специалист... Пак някой изтисква от пръстите май:(
135
0
 
7
 
! Отговори
horus преди 12 години
Въобще не въпроса в годините. Студента от франция е прав. Въпроса е във интензитета и заетостта на студентите в университета. Само че нашите студенти са на принципа "хем боли хем сърби". От една страна искаме престижно и добро образование но от друга искаме и ниска натовареност през седмицата за да можем да работим. Искаме високо ниво ама искаме и да можем да преписваме щото не ни се учи. Събота и неделя висим по дискотеките ама искаме много да знаем и веднага да си намерим работа като завършим
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Друг е въпросът за моралния казус на един добър учен, но тъй като познавам и такива, които не са били вербувани, защото не са били добри учени,а техния морал е не по-висок от едно ченге..... и стигам до тежки размишления затова, кой всъщност ни управлява. И какво цели?
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не всички ченгета са клепали колегите си, някои са работили в научно-техническото разузнаване- с една дума кредели са технологии, а да работиш там се е искало да знаеш език и да разбираш от работата си. Те пишат, кой за кое разузнаване е работил, но не се заблуждавайте, че всички ченгета са били лоши учени.
132
1
 
10
 
! Отговори
Франция преди 12 години
Та мисълта ми е, че и в България,трябва да се направят такива промени(преписваш ли - си аут). Аз ако съм един работодател,и ми се явяват кандидати за работа,бих взел,този който е учил в чужбина,понеже ще знам,че си е изкарал честно образованието.Но не е виновен този който яде баницата, а който я дава! Професорите съшо носят вина, приятели които са учили в България, са ми разказвали какъв шантаж е всеки да си купи учебника на даден преподавател и нямаш ли го-те късат...
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не си мислете, че що някой е бил ченге, не е учен.Познавам ченгета, които са добри учени-не мога да си кривя душата и такива, които не са били ченгета, но са с титли, а на комп не могат да работят. Так че тя партията не е взимала всеки за ченге- било е комплекс от качества. А познавам и такива, които са добри учени, но пак не са се продали. Хора всякакви. А това да говориш, че науката е няма никаква в бг. е обидно за малкото хора (3%), които са останали тук и пак работят на международно ниво.
130
0
 
13
 
! Отговори
Франция преди 12 години
Уча във Франция. Тук бакалаварът е 3 години,това не ознчава, че е по-лесно,даже напротив,обучението е още по-интензивно.Хората масово повтарят или се отказват, понеже е трудно,а не като при нас,и магаре да влезе в университета ще го изкара. Имам бивши съученици,си взеха висшето преди мен, а дори не могат да пишат на правилен български!Няма такова нещо като купени изпити,преписване и т.н , ако те хванат с пищови си губиш студентските права за 5 години за територията на цялата страна.
129
0
 
3
 
! Отговори
еva преди 12 години
И в България се предлага отдавна тригодишно обучение за бакалавър. Дъщеря ми го завърши и след това продължи магистратура в Англия.
128
2
 
4
 
! Отговори
alex преди 12 години
Те децата на по-низшите *** направо си купуват дипломите, на когото му трябва. И един ден да го направят, ще е същото. Нашите "университети" и БАН са просто хранилки на партийната номенклатура. Науката там е 0.000%.
127
1
 
3
 
! Отговори
4efo преди 12 години
Повечето бакалавърски програми трябва да са 3 годишни-икономически,педагогически,социални.По 4 и 5 трябва да са правните и медицинските.Като магистратурата за първите да е 2 годишна(4 семестъра),а за другите 1.
126
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може пък да е прав Игнатов.Просто добри специалисти не останаха и това, което се преподава може да се даде и за по-малко време, ако нивото е паднало. Ок. Но не мисля, че това е пътят за добрите ученици в бг.
125
0
 
4
 
! Отговори
До darl1ng преди 12 години
darl1ng, не се засягай. Всеки, който се труди за да трупа знания и опит заслужава уважение. Разбира се, че този който е учил 5 години е с по-вече знания оттози, който е учил 3 години. Не е въпросът даже колко време си учил, а колко знания си придобил. Има просто дисциплини, които изискват повече време.Български и езици се учат от първи клас. Докато висшата математика е от първи курс студент. Иначе си прав, че различни неща не се сравняват, но ставаше въпрос за продължителността след училище.
124
0
 
6
 
! Отговори
EDNA преди 12 години
Държат децата до 20 години в училище-бият кучето в 12 и 13 клас повечето от тях, а сега ще съкращават времето за обучение във висше училище.Не съм експерт, но не ми се струва редно. не знам...интересно ми е да чета коментарите по този въпрос...