За висше ще се учи с година по-малко

Обсъжда се бакалавърска степен да се взима за 3 г., магистърска – за 4
Обновена: 29 юни 2011 11:50 | 29 юни 2011 09:52,
184
За висше ще се учи с година по-малко
Снимка: архив, Булфото

С една година ще бъде намалено следването в университетите. Бакалавърска степен ще се взема за 3 вместо за 4 години, магистърска – за 4 вместо за 5.

Очаква се промяната да бъде записана в новия Закон за висше образование.

“Изчаквам позицията на ЕС, където тече голям дебат за времето на обучение. Тогава ще решим окончателно. Но отсега е ясно, че няма да се изчислява обучението по брой часове, а по брой кредити”, заяви в интервю за “Труд” образователният министър Сергей Игнатов.

Висшите училища ще преценят за коя специалност колко години са нужни, защото “за филология е едно, а за право и медицина – друго”.

Необходимо е да се съобразят с тези в ЕС, защото студентите ще си направят сметката за колко години ще учат в България и колко – в Европа, разясни просветният министър.

"Махаме броенето на часове в образователните степени – няма да пише например за бакалавър са нужни 2000 часа или 3000. Ще има само кредити, в които ще е включено и практическото обучение", допълва Игнатов.

"Премахваме и всички количествени изисквания за брой преподаватели в една катедра и т.н. Те бяха въведени през 90-те години като застраховка срещу съкращенията", казва още той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
8
 
! Отговори
horus преди 12 години
163 За специализациите в чужбина, мога много да ти разказвам - как мои колеги отидоха с рейс а се върнаха с коли на старо т.е отидоха не заради науката а да си купят бричка! Или за това как още на първия ми катедрен съвет ми беше заявено - аз съм професор а ти ще мълчиш! Тука е България-като искаш наука и ниво на студентите - марш навън ! Или пък "колега нямаме елитни студенти за да може да въведем твоите идеи" ами елитни студенти се "правят" от елитни преподаватели и от добър закон за висшето
162
0
 
9
 
! Отговори
до horus преди 12 години
Не се съмнявам. Моите преподаватели непрекъсаното ходеха по чужбина на специализации и може би затова винаги съм мислел, че ни е било добро образованието. Но невежеството сега е просто очевадно. Никой, който замине за чужбина на стаж, вече не иска да се връща. Всичките ми колеги останаха да преподават в чужди университети. Затова науката и образованието в бг. трябва да е на международно ниво, а не някакви професорчета с една статия на латиница да ми имитират реформи и все повече да затъваме.
161
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
предлагам виЗшето УбразУвание да сЪ взимЪ за най-много 1 (година) - един семесътр и една курсова работа и клиента да почерпи! освен това ВУЗ-овете да станат минимум 150 самостоятелни от към контрол и на пълна държавна издръжка!
160
1
 
18
 
! Отговори
horus преди 12 години
157 - Прав си. Аз съм професор с 25 години стаж. Ако щеш вярвай никой от както бях асистент не ми е правил проверка какво преподавам ! Да не говорим че като почнах да водя упражнения (след първата ми специализация в чужбина) установих че моите "мили" професори са допуснали фуднаментални пропуски в лекциите си. Познай кой стана черната овца на университета :).
159
4
 
10
 
! Отговори
Игнатов преди 12 години
Средно образование до 10 клас, висше за 3-4 години!!! Ела народе топли дипломи, за няколко хиляди лева. За всеки, който може да си плати има по нещо престижно. За по-неплатежоспособните ни клиенти имаме и дипломи колкото за дипломата!!! Насам народе, ела на науката!!!
158
0
 
7
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 152. Няма да се лъжем в момента голяма част от студентите не са подготвени достатъчно но ..това не е поради остарялата учебен материал. Може да ти се стори странно но аз почти нищо не помня от ученото през онези години, университета беше и е просто нясто, където се събират хора със сродни интереси. Точно работата в екип, решаването на даден проблем, обмяната на опит са основното и градивното в университета. Според мен би било добре да има повече практическо обучение ...
157
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да кажа, ако не я бях видял, щеше да я пусне да я четат други хора. Пълна с грешки и неверни изводи. Та мисълта ми е- няма кой да проверява. Няма хора и специалисти- многоепаднало нивото. Пиша с грешки- извинявай, бутоните на клавиатурата ми са миниатюрни.
156
0
 
5
 
! Отговори
До horus преди 12 години
Ами проблемът е, че няма кой да направи проверките? До там сме я докарали. Ти знаеш ли че в мойта област няма специалист в бг. Професорът пуснал една статия в моята област пълна с глупости. Ако е я бях видял-не ми се мисли. СРАМ....
155
1
 
7
 
! Отговори
ДИДА преди 12 години
Целта на това предложение е една единствена: Да се намалят разходите на държавата за обучение и нищо друго. Качеството на обучение ще си остане не само ниско, но и още по-ниско! Кредитите и сега ги има, но те нямат НИКАВО практическо приложение, защото няма система за преподавателите, за да ги прилагат!
154
0
 
1
 
! Отговори
До 151 преди 12 години
На мен ми харесваше да науча целия курс, ако го учиш на части се губи нишката между тях. Някак си придобиваш поглед върху цялото, когато си взел целия курс и си го приключил с един изпит.
153
0
 
3
 
! Отговори
Monika преди 12 години
Ох, просто нямам думи за сегашното Висше образование. Дали повечето знаят, че сега преподавателите предоставят на студентите всичко, материали по пощата, ксерографирани лекции, книги.... всичко им е поднесено на тепсия, от тях се изисква само за го назубрят и са минали.... Какви специалисти излизат после, едни зубари, макар че някой и това не правят, просто всичко е толкова трагично..... А и няма как да е иначе, след като са ти достатъчни 17% от 100 за среден и 70% за отличен на матурата...
152
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
To хубаво е препоръчваш, но дали е така добре с английския като Бойко?
151
0
 
12
 
! Отговори
horus преди 12 години
А бе няма какво да чете Игнатов нито да ми правят "стратегии" други подобни простоти. Пробемите на висшето са ясни - дори чистачките в университетите ги знаят и се решават с една заповед. Махаш задължителната учебна заетост, даваш учебните занятия на макс- лекции, упражнения, практики. Пълни проверки на професорите какво преподават всяка година - ако си четат лекцийки от преди 30 години - ВЪН! И здрава резачка - приемаш 500 остават 5 - най-добрите ! Това е проблема, какво има да му се мисли!
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
145, девойката е права.Наричат се изпити, но не са като тези от спомените ни. Въпрос на система и на разделяне на учебния материал по части. Да не говорим, че може да са и под формата на тест.Системата не по-лоша, просто е по-щадяща. Накрая има и финален изпит, но оценката се формира от всичките, както и от работата през семестъра, но с различна тежест.И преди да възвеличаем нашите подвизи и система на оценяване, нека си припомним и броя на взетите изпити с "царски" и други пищови! От колеги!
149
0
 
2
 
! Отговори
Митко преди 12 години
И какво става - 2 стаи в хотел. В първата професора събира таксите, във втората секретарката печата дипломите. На въпроса как се провежда обучението професора важно отговаря - обучението и изпитите се провеждат дистанционно в Интернет.
148
0
 
4
 
! Отговори
до Игнатов преди 12 години
Препоръчвам на Игнатов и компания, правещиите се на менъджери книгата на Andrei Marga "Challenges, Values and Vision The University of the 21 Century", стр.95 Това е човекът, който изведе образованието в Румъния много напред и който направи реформата, след което се оттегли. И сега румънците са добре. Ние тук просто агонизираме от ден на ден.
147
4
 
1
 
! Отговори
малкия доцент преди 12 години
мисля да запиша второ висше ако е така никак не е зле браво на управляващите !!!
146
2
 
8
 
! Отговори
Франция преди 12 години
Забравих да спомена, че таксата в университета е към 150 евро(за двата семестъра) :) А ако си социално слаб(както сме ние българите, особено сравнявайки нашите доходи с техните) не плащаш такса и здравната ти осигуровка е безплатна. Отделно, получаваме всеки месец социални стипендии, а сме чужденци! Много ми е тъжно, че България не прави за нас това,което други държави правят :( Не ме разбирайте погрешно,много обичам родината си, но проблемът с образованието и социалната система е фрапантен!
145
1
 
11
 
! Отговори
horus преди 12 години
Давам статистика и аз : асистента ми има упражнения с по 15-20 човека в група - едвам ги побира в лабораторията и вътре е лудница. Всяка година още от първото упражнение предупреждаваме студентите да си идват с групите и всяка година - в едни групи има по 4-5 души а в други - по 25 (щото повечето работят и тези часове им са удобни). От години се карам с декана да намали хората в група поне на 10 ! Първи курс - 500 души - четвърти 720 ! Имам студенти с по 11 невзети изпита !!!
144
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За един ден 7-8 изпита мойто момиче е несериозно.