ЦИК да работи открито, призова "Прозрачност без граници"

Трябва да се преразгледат и забранителните списъци за гласуване
1 мар 2012 21:01, Мария Папазова
18
ЦИК да работи открито, призова "Прозрачност без граници"
Трябва да се преразгледат избирателните списъци. Снимка: Impact press group

Централната избирателна комисия трябва да инициира и провежда много по-мащабни информационни кампании. Това становище изразиха от Асоциация “Прозрачност без граници“ на форум в столицата.

Необходимо е да се проведе и по-добро обучение на служителите на администрацията и да се развие капацитетът й.

От асоциацията препоръчват още да се преосмисли цялата работа на ЦИК и да се осигури публичност на действията й.

От "Прозрачност без граници" смятат, че трябва да се осигури онлайн достъп до заседанията на комисията и пряко наблюдение на работата на ЦИК от регистрираните наблюдатели.

Една от най-важните препоръки на асоциацията е свързана с актуализирането на избирателните списъци.

Секретарят на асоциацията Ваня Нушева допълни още, че e необходима цялостна преоценка на подхода за съставянето на забранителните списъци за гласуване.

Още по темата

Възможно е да се състави и регистър на избирателите.

От "Прозрачност без граници" предлагат да се въведе и публичен регистър на собствениците на медии, което също е свързано с прозрачността на изборния процес.

От своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се съгласи, че трябва да има по-добра разяснителна кампания.

Той обаче подчерта, че на последните избори е имало много по-малко недействителни бюлетини.

Като пример, той даде първия тур за местните избори през 2007 г., когато недействителните бюлетини са били 235 946. На първия тур на местните избори през 2011 г. те са били 185 862.

Цветанов изрази съмненията си, че на президентските избори миналата година е имало политически договорки. Съмненията му са възникнали заради големия брой недействителни бюлетини в смесените райони.

Вътрешният министър каза още, че купуването на гласове е много сериозен проблем, който може да се реши с обществени дискусии преди изборите.

В началото на януари Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) също представи своя доклад за изборите през 2011 г. у нас. В него също се изразяваха съмнения за прозрачността при работата на ЦИК.

От организацията заявиха още, че ЦИК не само е работила при затворени врати, но е нарушавала и законовия тридневен срок за вземане на решения.

Организацията направи препоръки да бъдат допускани повече наблюдатели от неправителствени организации и медиите при провеждане на избори.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Da-da преди 8 години
Ако си мислите, че предаването онлайн на заседанията на ЦИК ще разкрият изборните нарушения, много се лъжете. Не е ЦИК органът, който създава предпоставките за нарушения. Основната причина е във всеки един от нас. Всеки да се замисли и да реши дали би нарушил закона в своя изгода. Ако си отговори положително, няма какво да коментираме.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ква прозрачност, това в бг е неприложимо, ако е прозрачно всички ще видят как се печелят избори с манипулаци и фалшифициране, а така само се досещат
12
0
 
0
 
! Отговори
666 преди 8 години
КОГАТО ЗАЛОГЪТ Е ВЛАСТ И ПАРИ, ПРОЗРАЧНОСТ НЯМА.ДОКАЗАНО ВЪВ БЪЛГАРИЯ!!!ЦИК И ПРОЗРАЧНОСТ, ДВЕ НЕСЪВМЕСТИМИ ПОНЯТИЯ!!!
11
0
 
4
 
! Отговори
Д-ра до 9 преди 8 години
И вие вервате на Цецо? Да извадим фактите чувалите с бюлетините се разнасяха се едно са чували с брашно насам натам, имаше разхвърляни бюлетини, изгубени бюлетини, имаше хора които не успяха да гласуват защото не стигна време, имаше хора, които не гласуваха, защото не стигнаха бюлетини, имаше хора, които бяха спрени да гласуват, нищо че живеят в България отдавна. И ти ми говориш за честни избори, всички герболетки да млъкнат, защого няма такава наглост вече, писна ми от вас!
10
0
 
2
 
! Отговори
Гарантирано от герб преди 8 години
Сега ще им "хвърля" едни цифри, които си ги "изсмуках" от пръстите за да кажа, че с новия Изборен кодекс всичко е наред и продължаваме така и следващите избори - Бохот, Чувалите с бюлетини носени от депутати, "разменени" резултати на секции в полза на нашия кандидат и още и още... Гарантираме ви, че никога повече няма да РАЗБЕРЕТЕ за подправени избори. Ще вземем мерки.... Както ще правим и с "бонусите"....вече...
9
0
 
3
 
! Отговори
антицветанов преди 8 години
За поред път гледах, как този човек лъже най-нагло. Такава е била и "тактиката" на болшевиците - пълна дезинформация и ... ние сме честните. Никога досега в доклад на ЕК не ни е правена "забележка" за избори, което не означава, че са били 100 % честни, но в някакви допустими граници. В този доклад ни се каза, че има проблем, т.е. преминати са всякакви граници. Нагло бе изказването му и за плакатите - в моя град билбордове на кандидата на герб още месец преди изборите и ОИК каза - не носи подпис?
8
1
 
4
 
! Отговори
cik преди 8 години
в последните години се премина към открита, публична подмяна на вота на хората, чрез подправяне на протоколи и докарване на "верните" проценти след това от ЦИК, и в момента изборите стават излишни, спокойно тази, обслужваща властта организация може да ги изчисли и нагласи, без избори, дори ще се радва на постиженията си.
7
5
 
4
 
! Отговори
tosh преди 8 години
тая агенциа Прозрачност без граници, така като няма граници да не земе да изчезне направо.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вътрешния министър най-добре е да обясни все пак защо и по чие нареждане взеха масиви не от "гражданско състояние", а някакви манипулирани още през есента на 2010 масиви от полицията
5
4
 
9
 
! Отговори
Ганьо Ганчев преди 8 години
Ако изборите бяха реални Росен Шута едвали щеше да ни е ел пезиденте сега с шантавата даскълка по право от милиционерската школа . Бойко е спасил Роската от женаму да не го бие като го е въоражил с гардовете от НСО .
Ако имаме чесни избори терористичната група НИЕ сега ДПС едвали щеше да е в парламента .
Замислете се ДА ЧЕСТИТИМ ПОРЕДНОТО ПОВИШЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА ШЕБЕЦИТЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА ГЕРБ ДАНО ВИ ДАВАТ ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ ПО 500 ЛВ МАКСИМУМ
4
1
 
9
 
! Отговори
лото преди 8 години
Шефката им сега е правосъден министър.Каква по-голяма гавра за българите искащи прозрачност от страна на Тиквата.Даде кокала на врага и сега чакайте прозрачност
3
1
 
7
 
! Отговори
Beni преди 8 години
Корупцията е навсякъде ! Ако изборите са чесни и прозрачни то тия шебеци едвали ще са в парламента и на власт както и останалата пасмина в ел парламента . По голяма гнус от БГ избори едвали има някъде . АЗ СЕ СЪМНЯВАМ ЗА НИСКИЯТ ПРОЦЕНТ НА НАЦИОНАЛНИЯТ ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯНеудобни са и за това никой не ги иска . А Какво да говорим за маниполирането на президенският вот ? Още в самото начало средоточиха вниманието върху 3 души които реално бяха аутсаидери
2
1
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 8 години
700 000 МЪРТВИ ДУШИ…,

Тотю Младенов обясни какво предвижда бюджетът за Държавното обществено осигуряване (ДОО):
– брой осигурени лица – 2 765 158;
– брой на безработните с право на обезщетение за безработица – 116 314 души;
– средногодишен брой пенсионери – 2 195 220.
- младежите до 18 години са кръгло - 1 000 000.
Около…: - 6 000 000 души…
Знаем, че При преброяването бяхме 7 200 000…

КАКВО ИЗЛИЗА…:
1. Избирателите за кмет и общински съветници ТРАБВА ДА СА МАКСИМУМ… 6 200 000…
2. Странно - получаващите СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ СА…1 200 000 …?!?!?!
3. Избирателите били цели - 7 000 000 души…, при 7 200 000 живеещи в България…!?!?!

- ВЪПРОСА МИ Е…: - КЪДЕ СЕ КРИЯТ 700 000 ИЗБИРАТЕЛИ, ТА НЕ СЕ ОСИГУРЯВАТ…!?!?!?!?

С ТЕЗИ „МЪРТВИ ДУШИ” – ЗАПИСАНИ В КОМПА НА ЦИК, УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЩЕ СЕ„СПЕЧЕЛЯТ” ВСЕКИ ИЗБОР…
1
1
 
12
 
! Отговори
az преди 8 години
не ми е ясно защо направо не си кажат, че много се лъже тук ???