Ядрената енергетика трябва да е последната опция!

Не съм убедена, че трябва да правим АЕЦ Белене, смята Кристалина Георгиева
12 мар 2012 10:28,
190
Ядрената енергетика трябва да е последната опция!
Кристалина Георгиева Снимка: Reuters

Намаляването на ДДС е вариант за стимулиране на вътрешното търсене, но трябва да се прецени колко по-малко средства ще влязат в бюджета и колко пари ще останат при хората, така че да се увеличи потреблението и да се компенсира загубата. 

Така еврокомисарят Кристалина Георгиева коментира предложението на вицепремиера Симеон Дянков за по-нискък процент на ДДС у нас.

Според нея подобна стъпка може да доведе и до увеличаване на заетостта.

Още по темата

Проектът "АЕЦ Белене" е непропорционален за нашата държава, коментира още Кристалина Георгиева.

По думите й страната ни трябва да заложи на енергийната ефективност. България е най-ниско енергийно ефективната страна в Европа и у нас това трябва да бъде централната тема, посочи тя. 

"Ядрената енергетика не е изключена, но трябва да бъде последната, а не първата опция за развитието на сектора", смята Кристалина Георгиева. 

"Не съм убедена, че Белене е проект, в който България днес, при тези икономически условия, при тази неизвестност, трябва да инвестира", посочи българският еврокомисар.

Пенсионните резерви трябва да се управляват балансирано и консервативнo, призова тя. 

До края на април трябва да внимаваме за опасности и наводнения, предупреди Кристалина Георгиева и препоръча да се преразгледа системата на отговорностите за справяне с бедствията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България по-добре да инвестира толкова средства в реновирането на електропреносната мрежа, отколкото в изграждането на нова атомна централа. АЕЦ Белене в никакъв няма да е рентабилна, и в най-добрият случай ще сме на нулата като финансов показател. Уранът поскъпва, както и "гробищата" му. Атомната енергия е евтина, но ще поскъпва, а възобновимата е скъпа, но ще поевтинява. Нека изградим една енергийноефективна България за децата си!
154
0
 
1
 
! Отговори
от 184 преди 12 години
Не отричам, че АЕЦ Козлодуй е един от най-добрите проекти, правени някога в България, но трябва да мислим за утре, не за вчера. През 2012 година "утре" определено не е атомната енергия!
153
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога ще разберете, че при построяването на нова АЕЦ, България става силно зависима от Русия, и ще продължава да продава предостатъчното си електроенергия на съседките си за безпари. Атомната енергетика беше иновативна през 70те години... Германия иска да се откаже от атомните си централи, ние искаме да строим нови?!? Вашите деца и внуци ли ще складират радиоактивните отпадъци, защото сте искали да не плащате за ток?! Безотговорни хора без елементарни познания в енергетиката пишат тук...
152
0
 
2
 
! Отговори
дипломат преди 12 години
Абсурд е /и от руска страна -тоже!/ да се допускат в различни сектори на енергетиката едни и същи лица! Визирам "консултанските" умениия в атомната енергетика на шефа на Лукойл - Валентин Златев! Изключително некомпетентен човек, с огромно его и страшно отмъстителен!По този начин не само горивата но и атомната енергетика стават зависими от едни и същи хора!
151
1
 
2
 
! Отговори
пенсионер преди 12 години
Кристалинке,къкво става с пенсйкатами,кога ще мия индексирате???????
150
2
 
3
 
! Отговори
АЕЦ преди 12 години
Тъписте момчета и момичета ,не коментирайте енергетиката!
149
2
 
2
 
! Отговори
hes преди 12 години
Дали тези радетели по-долу за построяването на АЕЦ-а си дават сметката, че ще бъде построен с държавни средства, а след това с договор за управление ще се даде на някой Валентин /кеф ви Златев, кеф ви Захариев/. И след това ще гледате това, което става с бензина и с нафтата.
148
2
 
2
 
! Отговори
a преди 12 години
Права е!
147
0
 
1
 
! Отговори
до 173 преди 12 години
за асфалт колко даваш ?
146
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези които искат Белене очевидно не са наясно,че цената от поне 10 милиарда ще я платим всички ние.Ще бъде достатъчно да се построят 1 или 2 реактора в АЕЦ Козлодуй,които да задоволят нуждите на страната и да осигурят износ.Ние и сега изнасяме ток,значи имаме достатъчно за вътрешното потребление,но въпреки това тока ни е скъп.Търсете причините в правителствата,а не в чуждите фирми концесионери.Те си гледат собствения интерес,не нашия.
145
5
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
Браво на Кристалина.При тази мизерия и похарчения резерв само Белене ни липсва.
144
3
 
5
 
! Отговори
само аец преди 12 години
Че коя е тази ***-тя дори не живее тук.България има нужда от АЕЦ БЕЛЕНЕ а не от такива продажни пачаври!
143
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че коя е тази ***-тя дори не живее в България.На България е нужна АЕЦ БЕЛЕНЕ а не такива пачаври!
142
3
 
3
 
! Отговори
hes преди 12 години
Много ми е забавно, когато като заклинание се повтаря цената на тока от АЕЦ, та цената на тока. Не се взимат всички други фактори пред вид. Като имаме най-голямата рафинерия в района защо ни е най-скъпо горивото?
141
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Реализацията на проекта Белене ще струва на всеки работещ българин около 4000 евро без лихвите, не знам за Вас, обаче аз 4000 евро на някакви руски олигарси недавам .
140
2
 
6
 
! Отговори
цезар преди 12 години
Симеон Дянков пратен от Америка умори на от глад Кристалина Георгиева пратена и тя от Америка иска да ни ликвидира ядрената енергетика Американска фирма иска да ни отрови земята с шистовия газ. Ееее баста и ние сме държава с история над 1300 години Когато имахме четмо и писмо те спяха по дърветата за да не ги хапят мечките.
139
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
300 млн. eвро е максималният размер за "гражданската отговорност" на АЕЦ Козлодуй!!!Това е безотговорно и престъпно срещу нашата родина.
138
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да си много *** след катастрофите фукушима и чернобил да искаш АЕЦ.
137
2
 
8
 
! Отговори
ся преди 12 години
Трябва да си много *** за да отричаш ядрената енергетика за мирни цели. Нейната безкрайно ниска цена, спрямо останалите източници за производство на ел. енергия е само един от многото плюсове на АЕЦ.
136
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не само АЕЦ Белене ни трябва, трябват ни и нови блокове в АЕЦ Козлодуй и колкото по-бързо, толкова по-добре. Дали някога ще осъдят хората спрели строежа на АЕЦ Белене за национално предателство?