Моралът в политиката е вреден, откровеничи Доган

Политиката не е полето на борба на ценностите, смята той
Обновена: 26 мар 2012 14:46 | 26 мар 2012 07:00,
232
Моралът в политиката е вреден, откровеничи Доган
Ахмед Доган. Снимка: Булфото

Търсенето на морал в политиката е вредно за държавата. За качествата на един политик трябва да се съди по това какво прави за държавата, а не дали действията му са морални или не.

Това е заявил на 16 март т. г. лидерът на ДПС Ахмед Доган пред участниците в националната програма “Управленски умения” на Училището за политика “Димитър Паница”, пише в. "Труд".

Изказването за разграничението на морала от политиката Доган направил след въпрос на една от ученичките дали е редно политик от неговия ранг да получава хонорар като консултант по “Цанков камък”.

Още по темата
В отговора си лидерът на ДПС цитирал италианския философ Николо Макиавели, който пръв лансира идеята за ясно разграничение на двете сфери.

“Действията на държавниците трябва да се оценяват по това дали са допринесли за човешкото благо, а не от морална гледна точка”, припомнил тезата на Макиавели Доган.

И допълнил, че “политиката не е полето на борба на ценностите, а полето на целесъобразното, на поставянето на цели и избирането на средства за постигането им”.

На участниците в “Училището за политика” им направило силно впечатление, че Ахмед Доган не казал една лоша дума за ГЕРБ. Не разкритикувал и отделни представители на властта - министри или депутати.

На въпрос oт участник дали ще се разпадне Европейският съюз, Доган обяснил, че не прогнозира пълен разпад в следващите години, но има неблагоприятни тенденции, които могат да доведат до разделянето му на части.

“При подобен негативен сценарий въпросът за план Б и план C е фундаментален, но българската политическа класа все още не е готова да му даде отговор”, признал Ахмед Доган.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наглоста и безочието на този крадец-милионер нямат край!!!
63
0
 
9
 
! Отговори
мак преди 12 години
И кой говори за морал? На мен ми стана смешно - човека знаеше,че ще го питат за хонорара и затова си подготви цитат на Макиавели, за да изглежда този титан на хидроинженерна мисъл още по-умен. Лошо, че хонорарът му се оказа "законен", защото мястото му не е на политическата сцена, но за жалост той е от недосегаемите, затова е толкова нагъл.
62
0
 
1
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
Защото не са затънали до ушите във дълг и ти сега ако изтеглиш една камара пари ще си живееш добре няколко години, лошо ще стане като дойде ред да се връщат. А САЩ няма как да си върнат парите ако разбереш как работи банковата им система, напротив колкото повече пари създават тия банки като дълг толкова повече се спасяват това обяснява защо вземат нелогични решения някой път
61
0
 
12
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
Саркози за толкова години в политиката има само 2,7 милиона евро!у нас влизаш бедняк в политиката за да станеш милионер за година!Конфискация на всичко незаконно придобито!то не бяха заменки , фалиране на предприятия, пари под масата и предварително уговорени търгове...то не бяха комисионни ...защо тогава уфсите да имат морал спрямо политиците!или уфсите да работят за благото на управляващите!Убийствено откровение!
60
0
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЯ НАРОД преди 12 години
Жестокостта се превръща в основен регулатор на обществените отношения в България. Приличаме на глутница, в която слабите биват убивани. А глутницата търчи напред, унищожавайки всичко на пътя си.Степента на цивилизация на дадена страна се мери по отношението ú към най-слабите нейни членове. Ако я е грижа за тях, значи е цивилизована. Ако обаче, като види някой слаб (стар, болен, увреден, малък) гледа да го доубие не е цивилизована. А е населена с диваци и вравари. България в момента изглежда като дива и варварска страна.Жестокостта се настанява там, където няма общности. Затова всеки уважаващ себе си диктатор гледа да унищожи общностите, които хората спонтанно правят. Унищожава ги, за да няма солидарност. За да се чувства всеки сам, изоставен и безпомощен пред гнева на диктатора.В най-завършените диктатури солидарността е унищожена до такава степен, че когато диктаторът започне да тормози някой гражданин, останалите не помагат на другарчето си а се нахвърлят и те върху него. За да се натегнат на диктатора.И изобщо не им идва на ума, че утре те ще са нарочените. Както на лекарите не им идва на ума, че утре някой може да изхвърли тяхното бебе на ***. Както на подпалвачите не им идва на акъла, че утре огънят, който палят, ще изпепели и тях.В продължение на десетилетия комунизмът унищожаваше общностите в България. След неговия край хората веднага започнаха да правят общности, докато не се оказа, че на мястото на комунистите не е дошло обществото, а мутрите. Онези, които формират глутници, а не общности.
59
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 12 години
ДОГАН Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. КАК ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ НЕ СЕ НАМЕРИ ЕДИН ПРОКУРОР И СЪДИЯ ДА ГО ВКАРАТ В ЗАТВОРА ТОЯ ПРЕСТЪПНИК И ***, И ДА МУ КОНФИСКУВАТ ЗАГРАБЕНИТЕ МИЛИАРДИ И ИМОТИ. ЗАТОВА ЩЕ ВИДИМ ШЕНГЕН ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН.
58
1
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
Ето сам си каза ***,че е долен мръсен фес,свикнал само да граби и обира,а и партията му е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА какво чакат останалите Парламентаристи та не я премахнат цялата тази Неморална партия дпс и тоя агент ***,или и те са Неморални всички...
57
2
 
2
 
! Отговори
TOTAL IRON FIST преди 12 години
Защо Русия не е Америка е книга на руския журналист и полковник от ФСБ Андрей Паршев, излязла през 1999 г.Книгата е посветена на доказване на теорията, че предвид географските характеристики (климата и рядко заселената територия) на Русия страната не е подходяща за прилагането на либералния модел на пазарни реформи, а тяхното продължаване ще доведе до изчезването на голяма част от населението и в крайна сметка ще се стигне до разпадането на страната.
56
0
 
7
 
! Отговори
маНивели преди 12 години
интересното е ,че тоя *** ДОГАН брат му въобще не го признава за човек. а с какви очи ходеше и приказваше на избирателите си че трябвачестно и отговорино да и заяви !????ИМА даже кадри дето говореше за ЧЕСТНОСТ тоя циганни пардон полуром ДОГНА ***
55
0
 
4
 
! Отговори
до Томас 58 преди 12 години
Да така е изкушенията са от Сатаната (Sheitani) във корана казват че няма по-страшно от туй да те погне Шейтан.
54
0
 
8
 
! Отговори
еей смешко! преди 12 години
егати точния въпрос са му шибнали! и какви оправдания само плещи тоя наглец! ходи да преподаваш доносническо майсторство в северна корея, агент нахален!
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам да съборим парламента за НС 20 човека офисите им да са фургони и на минимални заплати да видим дали ще има желаещи да се тикат да ни спасяват нали са моралисти нека да работят за благото.
52
0
 
11
 
! Отговори
стартирам подписка.. преди 12 години
Ахмед Доган да се настани в лудница:1.одобрявам2.................3....................................
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кво го слушате тоя,опитва да се оправдава.Сигурно дъртия нерез е затънал до гуша в похот ,алкохол,наркотици и предателство.Затва и плещи такива глупости и прибира поредния милион от далавери докато глуповатия му електорат го обожествява.Какъв е той замислете се.Агент тръгнал по лош път - предал едните после другите.Няма чест и достойнство няма морал няма скрупули и задръжки само безкрайното желание за домогване към още пари и власт.А какво оставя след себе си?Можете ли да си отговорите?
50
2
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
48От създаването на хората е минало много време, през което част от тях са избрали да следват - друг, а не Бог. Бог никога не е бил измамник и няма да бъде, и част от хората по земята все още го знаят и са с Бог.
49
0
 
2
 
! Отговори
искам галона... преди 12 години
Пропуснал си уточнението: да са живи тези читави българи...Защото в минало време има хиляди от този сорт, но не и сега!
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като гледам народа все повече и повече обеднява политиците забогатяват. Tуй със какво допринася за човешкото благо, дали не е време да изгоним наглите политици ще минем най-спокойно и без тях ми се струва.
47
8
 
3
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Прав е турчинът...Доживяхме Доган да казва истини!
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Давам галон старо уиски, на който ми изброи петима честни българи, за които не може да се каже лоша дума
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вярно е, господ ги създаде те последваха сатаната всекиму според заслуженото. Господ е голям.