ГЕРБ "пусна" повечко бонуси

Чиновниците ще могат да получат 10 допълнителни заплати годишно
Обновена: 9 май 2012 14:54 | 9 май 2012 12:30,
197
ГЕРБ "пусна" повечко бонуси
ГЕРБ не ограничи бонусите, както планираше. Снимка: архив, Dnes.bg

Скандал в парламента предизвика отново темата за бонусите в държавната администрация, след като депутатите приеха на второ четене текстове от Закона за държавния служител, с които се определя нов начин на формиране на работната заплата.

Допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, което може да получи държавен служител, не може да надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати, реши парламентът.

Така един чиновник ще може да получи десет допълнителни заплати годишно. Идеята на Дянков обаче беше екстрите към заплатата да не надвишават размера й с повече от 30% .

Бонусите ще се изплащат четири пъти годишно, въз основа на оценка по ред, определен в наредба. Кой колко процента ще получи, решава ръководителят на база постигнатите резултати.

Още по темата

След гръмналия скандал с раздаваните колосални суми като бонуси на висши държавни чиновници и последвалите уволнения, правителството се закани да ограничи тази порочна практика.

Депутатите обаче приеха на второ четене, че разходите за допълнителните възнаграждения ще са в размер не повече от 30 на сто от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски в бюджетната институция.

Тази промяна в предварително обявените намерения на ГЕРБ предизвика гнева на опозицията.

Според Христо Бисеров от ДПС не се реализира заявената от министър Дянков идея индивидуалният бонус да бъде до 30 на сто от заплатата, а не общият бюджет за допълнителни възнаграждения да бъде до 30%.

"Оказва се, че на отделния държавен служител могат да му се дадат до 80 процента от 12 заплати. Така на един държавен служител се дава правна възможност да получи допълнително близо 10 заплати на година", изчисли Бисеров.

По думите му с тези пари се създава партийна аристокрация.

Светослав Тончев от ГЕРБ обаче контрира, че бонуси за постигнати резултати няма да се раздават задължително. По думите му това е само една допълнителна правна възможност.

Димчо Михалевски от Коалиция за България пък  посочи, че преди да бъдат назначени, служители са викани в офиса на ГЕРБ да попълнят молба за членство.

"Лоялността към ГЕРБ ще бъде тествана на всеки три месеца и това ще се отрази на допълнителното възнаграждение", коментира той.

Според управляващите обаче твърденията за декларации за лоялност към ГЕРБ са "пълна измишльотина" и обвиниха Михалевски, че манипулира народните представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
3
 
26
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Държавата не е виновна, че повечето хора са с робско мислене и се съгласяват да слугуват на частници-*** за жълти стотинки. Единствено народа е в състояние да определя битието си. Хората са свободни да протестират, да предлагат промени, да дават насоки, но не го правят, къде от мързел, къде от липса на култура. Затова положението е такова.
132
1
 
8
 
! Отговори
Супер анонимен преди 11 години
Добре бе, защо беше целият предишен шум около бонусите, за какво уж се възмущаваше Борисов, че разни висши чиновници са си раздали подобни бонуси?Явно въпросът не е бил принципен, а е било поредната ПР акция!
131
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ са поредните лъжци - нови 4 години за развитието на държавата са пропуснати безвъзвратно. Никакви реформи не се провеждат, защото Бойко го е страх, въпреки че се прави на велик пред необразованата част от населението. Единственото, което правят е да измислят все нови и нови административни структури/които по правило не работят/ и да назначават все повече и повече чиновници за които плащаме всички ние и това е=фалит.
130
3
 
9
 
! Отговори
gtf преди 11 години
хахаха нали щехте да правите икономии, бюджета бил на минус, ала-бала, как нямате срам ?не заслужавате една стотинка да внасяме в бюджета, крадци, лъжци и мошенници - по нищо не се различавате от комунисти.
129
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само така се взема и задържа власт, като плащаш на когото трябва
128
3
 
4
 
! Отговори
факт! преди 11 години
Държавата все повече обира бизнеса ,затова държавните служители да не се надяват много много ......бизнесът в Бг намлява и безработицата расте,откъде ще се намерят кинти......?
127
0
 
3
 
! Отговори
българче преди 11 години
частниците бизнесмени затова имат пари ,защото не дават а си ги внасят в чужбина
126
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как не ви е срам, бе ??? Ей сега се връщам от лекар и пред мен чакаше една жена, която каза че е мед.сестра с 30 години трудов стаж и взима 136 лв.пенсия..."Така един чиновник ще може да получи десет допълнителни заплати годишно."От нашите пари, а и се боричкате като хиени за тях, все не ви стигат...
125
1
 
1
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
В повечето държави тоалетните са изобразени с две нули/00/,но в Бг нулите са -----четири ------/0000/!
124
3
 
5
 
! Отговори
До 155 герберо преди 11 години
...ти що не бачкаш ,ами чаткаш тука бе чиновнико герберски?
123
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
айде сега кое е комунизъм ми кажете? Упрявлението на БСП или това на ГЕРБ?? По времето на Станишев живеехме достаа по добре ама ги плюехме!!! а сега какво.....магистрали.....бонуси.....
122
2
 
15
 
! Отговори
ДО 142 преди 11 години
БОНУСИ ВЗЕМАТ ТЕЗИ ДЕТО ВЗЕМАТ ПО 2-3000 ЛЕВА ЗАПЛАТИ И ДЕЦАТА ИМ УЧАТ В ПРЕСТИЖНИ ЕВРОПЕЙСКИ И АМЕРИКАНСКИ УЧИЛИЩА!
121
2
 
7
 
! Отговори
Житан преди 11 години
Само като погледнете минусите които се слагат на мненията против чиновниците ,ще видите количественото им присъствие тук от работното им място ...това си е проста аритметика
120
13
 
14
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Злобните и мързеливите от частния сектор, вместо да плюят тук, нека да отидат при началниците си и да си поискат по- високи заплати. Държавата няма как да вдига заплатите и в частния сектор, който и без това само цоца парите на народа, чрез обществени поръчки.
119
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви избори, какви глупости?!Който да дойде на власт, ще е същият! Народът в цялата човешка история е постигал правата си, единствено с борба и дебела сопа! ТЕ знаят,че това ги чака ,защото народа огладня и вече няма накъде! ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е!!! ГРАБЯТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО И ЩЕ СИ ВДИГНАТ ГЪЛЪБИТЕ!
118
5
 
18
 
! Отговори
Истината преди 11 години
През последните 15-20 години в държавните и общинските структури получавам много по-добро обслужване в сравнение с частните фирми. И едните и другите ги храня аз, чрез данъци, такси и купувайки стоките и услугите им. Няма такова нещо, като ще "изхвърчи" от частната фирма, ако ... Колкото ще изхвърчи от държавната служба, толкова ще изхвърчи и от частната фирма, няма разлика. Общото е, че и едните и другите са много зле платени и нямат стимул да работят добре.
117
1
 
12
 
! Отговори
Истината преди 11 години
147,много се лъжеш като пишеш "при вас". Не съм държавен чиновник и никога не съм бил, но се интересувам и знам много неща. Плюенето по държавните чиновници е в резултат на прилагането на правилото Разделяй и владей. Вместо заедно срещу мафията, ние се плюем един друг.
116
3
 
3
 
! Отговори
До 143 преди 11 години
Засега нищо по-добро от държавата не е измислено. Ако ти имаш някаква по-добра идея - давай я! Част от държавата са държавните чиновници и тук важи правилото - с тях зле, но без тях много по-зле. Може да се каже и по друг начин - с държавата зле, но без държавата по-зле. нали ти е ясно, че без чиновниците няма държава, а без държава по-добре ли ще ти е? Засега в света няма нещо подобно.
115
1
 
8
 
! Отговори
Статистик преди 11 години
По обедно време присъствието на Гербери в нетпространството се увеличава с 89%....това е времето когато смилат обяда си до към 16 часа,след което се приготвят за тръгване от работа
114
8
 
15
 
! Отговори
:) преди 11 години
142, В частните фирми като не работиш няма ГЕРБ, няма БСП - бият ти шута. При вас, ако си "човек на X" си вечен. Затова полека с истините :)