ГЕРБ "пусна" повечко бонуси

Чиновниците ще могат да получат 10 допълнителни заплати годишно
Обновена: 9 май 2012 14:54 | 9 май 2012 12:30,
197
ГЕРБ "пусна" повечко бонуси
ГЕРБ не ограничи бонусите, както планираше. Снимка: архив, Dnes.bg

Скандал в парламента предизвика отново темата за бонусите в държавната администрация, след като депутатите приеха на второ четене текстове от Закона за държавния служител, с които се определя нов начин на формиране на работната заплата.

Допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, което може да получи държавен служител, не може да надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати, реши парламентът.

Така един чиновник ще може да получи десет допълнителни заплати годишно. Идеята на Дянков обаче беше екстрите към заплатата да не надвишават размера й с повече от 30% .

Бонусите ще се изплащат четири пъти годишно, въз основа на оценка по ред, определен в наредба. Кой колко процента ще получи, решава ръководителят на база постигнатите резултати.

Още по темата

След гръмналия скандал с раздаваните колосални суми като бонуси на висши държавни чиновници и последвалите уволнения, правителството се закани да ограничи тази порочна практика.

Депутатите обаче приеха на второ четене, че разходите за допълнителните възнаграждения ще са в размер не повече от 30 на сто от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски в бюджетната институция.

Тази промяна в предварително обявените намерения на ГЕРБ предизвика гнева на опозицията.

Според Христо Бисеров от ДПС не се реализира заявената от министър Дянков идея индивидуалният бонус да бъде до 30 на сто от заплатата, а не общият бюджет за допълнителни възнаграждения да бъде до 30%.

"Оказва се, че на отделния държавен служител могат да му се дадат до 80 процента от 12 заплати. Така на един държавен служител се дава правна възможност да получи допълнително близо 10 заплати на година", изчисли Бисеров.

По думите му с тези пари се създава партийна аристокрация.

Светослав Тончев от ГЕРБ обаче контрира, че бонуси за постигнати резултати няма да се раздават задължително. По думите му това е само една допълнителна правна възможност.

Димчо Михалевски от Коалиция за България пък  посочи, че преди да бъдат назначени, служители са викани в офиса на ГЕРБ да попълнят молба за членство.

"Лоялността към ГЕРБ ще бъде тествана на всеки три месеца и това ще се отрази на допълнителното възнаграждение", коментира той.

Според управляващите обаче твърденията за декларации за лоялност към ГЕРБ са "пълна измишльотина" и обвиниха Михалевски, че манипулира народните представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
3
 
! Отговори
САМО ПИТАМ? преди 11 години
И свещите ли ---поскъпнаха?
92
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
10 заплати годишно си е почти двойна заплата. Например ако заплатата ти е 600 лв, реално получаваш 1000 лв на месец. И като се знае колко по-лека и по сигурна е държавната работа от частната, направо да си търся някое сигурно държавно местенце.
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На 12.05 ще има протест срещу безобразията в България , потърсете инфо във фейсбук. Да изметем мутренската пасмина от България!
90
13
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Вива ГЕРБ, Вива Бойко !
89
1
 
9
 
! Отговори
nrjc, mejc, преди 11 години
Може да сме най бедната държава в Европа, но имаме най-забавния премиер. Борисов не може да нахрани гладните, но затова пък неуморно ги забавлява от сутрин до вечер, 24 часа в денонощието. Като няма хляб, яжте пасти, възкликва кралица Мария Антоанета, малко преди да изгуби главата си на парижката гилотина. Нашият крал е далеч по-земен. Той най-сериозно посъветва гладните българи да садят картофи, както правел той и семейството му в Банкя.
88
0
 
6
 
! Отговори
ако незнаете? преди 11 години
В Бг държавни институции ,има ВАКАНТНИ МЕСТА ,но НЕ НАЗНАЧАВАТ ,ЗА ДА МОЖЕ ОСТАНАЛИТЕ РАБОТЕЩИ ТАМ ДА ИМ ВЗЕМАТ ----ЗАПЛАТИТЕ ,КАТО ----БОНУСИ !А,....ДОБРО ЮТРО!
87
1
 
8
 
! Отговори
Наглеци преди 11 години
Такова нагло безхаберие !!!За да получиш бонус, трабва да си верен на Партията, жив Комунизъм от най-извращенски тип !Герб са най-отвратителната пасмина, управлявала някога !
86
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какви бинуси може да говорят тези нагеци след като изхарчиха резерва??Оставка незабавно!
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Досега всички са разчитали и всички са хранили държавната си администрация. Създаването на това, както сте го нарекли "партийна аристокрация" не е от днес или от вчера. За мен държавната администрация е най-паразитиращото и опасно нещо. Държавата съществува за две неща - да храни администрацията. И да източва пари от държавния бюджет към фирми на свои хора чрез колосално нагли цени, поръчки и всякакъв вид машинации. За обикновените хора остава ролята на източни на средства за горните две неща.
84
0
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
Бг---00!
83
1
 
5
 
! Отговори
93 преди 11 години
93, Частните фирми плащат основните данъци и съответно плащат и заплатите ви. Мислиш ли, че е честно да лапате бонуси като в Гърция, а частниците да са пред фалит?????? Когато всички фалираме или се изнесем от България, кой ще ви храни?????? Бойко има къде да отиде, а ти?
82
0
 
11
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Ето как правителството корумпира дръжваните чиновници - т.е прави ги послушни и твърд бъдещ електорат за ГЕРБ.
81
3
 
11
 
! Отговори
violeta.petrova.98 преди 11 години
Господин ЧИНОВНИК,ами те цените са се повишили за всички не само за чиновниците!А и плюс това става въпрос за 10 ДОПЪЛНИТЕЛНИ заплати!!!Какво ще кажеш...?
80
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Бонуси за техни хора, а за другите, дупката на геврека.
79
2
 
30
 
! Отговори
Истината преди 11 години
На изборите ГЕРБ ще разчита на:- чиновници назначени от тях, затова са и "бонусите", затова са и местенията на министерства.- ***, затова и не се взимат мерки срещу *** престъпност. Така *** босовете ще подкрепят ГЕРБ и без пари. - *** селяни, които се ловят на евтин ПР. На такива 100 пъти им се повтаря нещо "по талавизора" и те така силно го вЕрват, че биха си заложили живота.- ненормални Бойко фенки и фенове - провинциални тетки, бивши военни, непрокопсали мутри и т.н
78
3
 
15
 
! Отговори
men преди 11 години
а повечето от вас се смеят на гърция, пукали били, яли били, мързеливи били, фалирали били ... а тези хубостници ченгета, чиновници, армия, политици и *** какво са изработили, какво са произвели? в нормална държава ли живэм? престъпност ли нямаме? корупция ли нямаме? нямам думи. познайте как ще осъмнем когато *** вече го няма. бонуси ще си раздават. егаси бонусите мазни.
77
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Нормалният начин е да се плаща нормална заплата, е не някога си в светлото капиталистическо бъдеще, труда на човека да бъде оценен и да получи до 80% бонуси. Системата с бонусите в държавните структури е изначално порочна и служи единствено, за да може поредния партием началник-некадърник да плаща за лоялността на своите хора или просто на любовницата си с държавни средства. Ако изобщо има бонуси, те трябва да не са повече от 10% от заплатата и да се дават всеки месец.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 93 Правилно разсъждаваш, а какво мислиш за пенсиите или за заплатите на хората в частния сектор, който между другото и без вашите бонуси си загива.
75
0
 
6
 
! Отговори
факт преди 11 години
Тук важи принципа на пуйка с зеле. Един яде мръвката, друг зелето, на третия остава миризмата, но средно са яли пуйка с зеле.Голямият началника взима 80% от 12-те си заплати, /9,6 заплати/, т.е. ако взима 2000 лева заплата, има още 1600 лева месечно.Средния началник към своите да кажем 1500 лева, има още 60% - 800 леваМалкия началник към своите 1000 лева, има още 40% - 400 лева.Обикновения служител към своите 600 лева, добавя още 20% - 120 лева, при 80% - 480 лв
74
1
 
1
 
! Отговори
do 94 преди 11 години
wzemi se zastrelqj, bate. tolko gluposti napisani na edno mesto nikade ne beh chel oswen w twojto mnenie.