Правителството няма вина, съдът е независим, оправда се Борисов

Съдиите и прокурорът са можели да задържат Братя Галеви
10 май 2012 13:32,
252
Правителството няма вина, съдът е независим, оправда се Борисов
Премиерът Борисов нямал вина за изчезването на Галеви. Снимка: архив, Булфото

Правителството няма никаква вина за изчезването на Братя Галеви, коментира премиерът Бойко Борисов казуса с "изпаряването" на двамата бизнесмени.

"И съдиите, и прокурорът са можели да поиска задържането им. Къде е ролята на правителството в независимата съдебна система? Съжалявам, че трябва да ви го кажа", добави раздразнен Борисов.

Още по темата

Двамата дупнишки бизнесмени се укриват вече седми ден, след като ВКС потвърди присъдата им на 3 май. Те трябваше да бъдат настанени първоначално в затвора в Бобовдол, където да преминат адаптация, а след това да бъдат преместени в затворническото общежитие в Самораново - на метри от дома им.

От вчера Братя Галеви са обявени за общодържавно издирване, след като съдебна охрана ги издирва безуспешно.

Днес главният прокурор Борис Велчев заяви, че е нямало как те да бъдат задържани веднага след окончателното потвърждаване на присъдата, тъй като решението на ВКС е било взето неприсъствено.

Обвинител №1 обясни, че до потвърждаването на присъдата на последна инстанция те се водят невинни до доказване на противното.

Вчера пък вътрешният министър Цветан Цветанов призова осъдените бизнесмени да се предадат и заяви, че няма данни те да са напускали страната. Тази вероятност обаче не беше изключена от МВР шефа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
2
 
! Отговори
АЛА БАЛА БОЙКО преди 11 години
Дела за несъстоятелност срещу фалирали фирми задръстиха Върховния касационен съд. Само за миналата година, магистратите от търговското отделение на ВКС са разгледали с близо 1200 повече подобни дела от тези през 2010 година. Върховните съдии отчетоха вчера и драстичен ръст в процесите за грабежи. МАСОВИ ФАЛИТИ ПРИ ГЕРБ, МАСОВИ ГРАБЕЖИ ПРИ ГЕРБ. Е ТОВА СА ДОСТОЙНИТЕ ОТ ГЕРБ-БОЙКО И ЦВЕТАНОВ. СУПЕР ***. ГАЛЕВИ СА ЗА КАПАК НА ПРОСТОТИЯТА НА ДВАМАТА. ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ ГЕРБЕРЧИТА. ГОВОРЯТ МНОГО ЛОШО
196
1
 
2
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Нещо се опитваш да импровизираш с правните основания, а те могат да бъдат различни. Сигурно и Цецо Цветанов не е даже и подозирал, че присъдата вече не може да се обжалва и е трябвало някой да му го каже. Сега има правно основание на него да му се потърси отговорност за съдействие в укривателство.
195
0
 
3
 
! Отговори
до аутсайдер преди 11 години
"Във всяка правова държава произнесената от съда присъда е правно основание. Ако за теб не е, не мога да ти помогна."Не всеки трябва да бъде юрист, но ситуацията когато се опитваш да се правиш на такъв, а си нямаш хал хабер от света е безкрайно ЖАЛКА.OUTSIDER, от мен да знаеш, че всъщност В НИТО ЕДНА правова държава, ПРОИЗНЕСЕНАТА присъда НЕ Е правно основание за изтърпяване на наказание, тъй като подлежи на обжалване/протест. Наказание се изпълнява по ВЛЯЗЛА В СИЛА присъда.
194
1
 
2
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Нещо много се изнервят тук клакьорите на ГЕРБ. Ако продължават така може и сами да стигнат до психиатрията без да ги водят с линейка
193
1
 
2
 
! Отговори
outsider преди 11 години
МВР е имало и има и други възможности без да се чака нищо от прокуратурата, но няма да ти ги обяснявам - след време може и сам да се сетиш.
192
0
 
3
 
! Отговори
До Аутсайдер преди 11 години
Хайде да се прегледаш на лекар, за предпочитане на психиатър.
191
0
 
3
 
! Отговори
До Аутсайдер преди 11 години
До Аутсайдер: Ти ли си правиш на наивен, или нямаш елементарни правни познания. След потвърждаване на присъдата на САС от ВКС, онези умници-юристи от НС са допуснали в срок от 7 дни тази пирсъда да бъде препратена на първоинстанционния съд (???) - в случая кюстендилския окр.съд, той да уведоми окръжния поркурор, а оттам да поискат арестуването на осъдените и изпращането им по етапен ред в затвора. Разбираш ли какви *** са надробили законотворците? А любимите на народа съдии от САС не са отчели тази възможност, оставили са Галевите под парична гаранция и по тази причина онези след потвърждаване на присъдата са драснали. Прокурорите и съдиите от САС са могли да се стиковат, да оставят Галевите под домашен арест, може и в ареста, което не е много законно, ама върши работа и след потвърждаване на присъдата на 3-а инстанция да ги приберат в кауша. Могли са и друго: да се разберат с прокуратурата под някакъв повод да приберат Галевите преди процеса във ВКС в ареста, а поводи за арест дал Господ, и след изчитане на присъдата или да ги пуснат в Ресилово, или да ги вкарат в затвора. Не зная защо ми се струва,че има и възможнос
190
1
 
2
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Във всяка правова държава произнесената от съда присъда е правно основание. Ако за теб не е, не мога да ти помогна.
189
0
 
4
 
! Отговори
до outsider преди 11 години
Наистина ли си толкова зле ????Тоя чл. 418 хубаво си го пльоснал, ама да беше прочел и в останалите 417 бр. преди него, щото очевАдно, въобще не можеш да стоплиш какъв е смисълът му и как работи.Обяснявам ЕЛЕМЕНТАРНО, като за теб: Да, задържането СЕ ИЗВЪРШВА (физически) от съдебната охрана или СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО на МВР. То е ясно, че съдията няма да слага белезници. За такова "задържане" обаче, трябва да има ПРАВНО ОСНОВАНИЕ, каквото определената от съда мярка "парична гаранция" НЕ Е !!!
188
1
 
2
 
! Отговори
outsider преди 11 години
До "Галевите драснаха" Закона трябва да се изпълнява такъв, какъвто е. В цитата се ясно вижда, че законодателят не е направил тази уговорка - ако не е в залата, осъденият да не се задържа. Къде бяха Цецо Цветанов и служителите на двете министерства когато знаеха, че ще се произнася присъда. Дремеха и спяха, Галеви избягаха, а те а сега се чудят с кого да се оправдават.
187
0
 
3
 
! Отговори
Галевите драснаха преди 11 години
До Аутсайдер: Опитваш се да лъжеш. При осъдителна присъда съдебната охрана слага белезниците и извежда осъдения от съдебната зала. Галевите при произнасяне на осъдителната присъда от САС са пуснати под гаранция по 50 хил.лв за всеки. При потвърждаване на осъдителната присъда от ВКС те изобщо не са били в съдебната зала, а вкъши. Решили са да не отиват на топло и са офейкали. Относно чл.418: Ако прокуратурата не намери подлежащите на затвор, тя се обръща към МВР за обявяването им за общодържавно издирване. Така че вината за бягството на Галевите носят съдът САС и ВКС и прокуратурата поради липса на взаимодействие между тях. Отчитайки възможността Галевите да изфирясат, както и стана, още след обавявяне на осъдителната присъда те трябваше да бъдат задържани до произнасяне на тази от ВКС. Само че юристите-депутати при изготвяне на закона са мислили за съвсем други неща, не и за тази възможност. А ти действително се произнасяш като аутсайдер.
186
0
 
2
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Ето кой е трябвало да отведе братя Галеви в затвора след произнасяне на присъдата според НПК: служители на две министерства: на правосъдието и на Цецо Цветанов (а ББ се прави, че не знае)Органи, които задържат осъденияЧл. 418. (Доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Задържането на осъдения и отвеждането му до мястото за изпълнение на наказанието се извършва от службите на Министерството на правосъдието, които могат да ползват съдействието на съответните органи на Министерството на вътрешните работи.
185
0
 
3
 
! Отговори
Жорж преди 11 години
Борисов няма какво да се оправдава: Съдът е независим, ама е пълен с *** от БСП, СДС и НДСВ. България е парламентарна република и при добро желание депутатите, сред които преобладават тези на ГЕРБ и независимите (ГЕРБ разтури ПГ на РЗС и Атака, за да си има послушковци) , можеше да приемат закон за изборност на магистратите и прилагайки го дори за един мандат, да се отърват от машите-съдии на горепосочените партии и играещите комбина със ССБ и НПО-тата. Не го направиха, защото искаха постепенно да превземат и Темида - сега да духат супата и да не се оправдават,че Темида е независима. Сори, ама с юристи като леля Цура от Плевен, А.Анастасов, милиционерския възпитаник Г.Колев и И.Фидосова съдебна власт не се завзема.
184
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и ква стана тя ?едно време беше "ние ги хващаме - те ги пускат", сега вече е "те ги съдят - ние ги оставяме за избягат" оставиха ги да излязат спокойно със собствената им кола, с фалшиви документи, и никой не е познал нито колата, нито някой от тях по физиономия при граничния контрол ? макар че от 2011 имат забрана за напускане на страната ? а граничния контрол все пак не е командван от съдаеми излиза, че съда си е свършил работата, пък кой не е и що, горе-долу е ясно, ще горят бушони пак
183
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИКОЙ НЕ Е ВИНОВЕН.*** *** И ЗАГУБЕН,АААА И ***!
182
0
 
6
 
! Отговори
Д-ра преди 11 години
Ключова дума "оправда" предлагам заедно с тага Бойко Борисов отдолу под всяка статия свързана с нашият тиквен премиер да се слага думата "оправда" като таг или "оправдание", защото той само това може да се "оправдава" цар е на това!
181
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Братя Галеви са напуснали страната с фалшиви паспорти, което предполага, че това е станало със съдействието на служители на МВР в Паспортна служба. От януари 2011 година с определение на Върховния касационен съд двамата имаха забрана да напускат страната.
180
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
цецо лъже че много работа са свършили но фактите говорят друго. на 26.03. турски кораб бяга от гранична полиция-ако бяха румънците щяха да го надупчат яко от тях бягане няма. Братя Галеви избягаха зад граница пак с помоща на цецовата гранична полиция. това за свършена работа ли го имаш цецо. Престъпност *** ежедневно 30 *** нападат дискотека в Троян полицията гледа после пази *** махла от българите. ВЕЛИКИ ДЕЛА НА МВР И ЦЕЦО. ТИ СИ СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО С ГЕРБ И БОЙКО.
179
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
г-н Тиква Проста *** - вие и вашият компир Цв.Цв. не разкривате а прикривате престъпления... и понеже не ви стига това ами и се подигравате с нещастието на хората.
178
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Рапоне вие никога нямате вина...Просто сте си некадърни *** ТОЧКА!