Нова сага около "Белене", американци проявиха интерес към централата

Ще се рестартира ли проектът?
Обновена: 26 сеп 2012 15:40 | 26 сеп 2012 15:23,
461
Нова сага около "Белене", американци проявиха интерес към централата
Снимка: архив, Reuters

Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум” е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене”. Изненадващата новина съобщи в парламента министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Новото развитие по сагата „Белене“ идва, след като руската "Атомстройекспорт" претендира за 1 млрд. евро обезщетение заради отказа на България да строи централата.

Самюел Реди от „Глобъл пауър консорциум” представи пред икономическата комисия параметрите на  предложението си. 

Той заяви, че неговата компания има силен интерес към проекта „Белене“ и води разговори с НЕК.  

Вече се водели и разговори с „Атомстройекспорт“.  По думите на Реди засега руската компания изразява интерес и съгласие до води преговори с американците. Намерението на американците е да бъде подписан с „Атомстройекспорт“ меморандум за разбирателство, в който да се договори да се рестартира проектът. 

„В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума. Процедурата, която ще следваме, е следната – първоначално НЕК да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта „Белене”, ще бъдат прехвърлени към проектната компания“, каза още Реди.

Още по темата
След оформянето на меморандума американският консорциум ще пристъпи към реални действия с „Атомстройекспорт“.

„Известно ни е за съществуващите арбитражни процедури с руската страна и силно се надяваме да намерим решение на всички тези отворени въпроси. Много добре осъзнаваме, че този проект е сложен и допълнително е усложнен от въпросите между различните страни, участвали в него“, заяви още Самюел Реди.
 
По отношение на финансирането той беше категоричен, че „Глобъл пауър консорциум” не търси никакви финансови гаранции от страна на българското правителство в този проект. Той ще бъде гарантиран на 100% от американски компании.
 
Активите, които ще придобием от НЕК, ще бъдат остойностени по справедлива пазарна оценка, като се спазват процедурите на НЕК и законодателството на страната.
 
Не търсим и друга форма на гаранция като сключване на дългосрочно споразумение за изкупуване на ел.енергия, добави Самюел Реди.

България строи атомната централа от 1984 г. През 90-те години проектът беше замразен, а в първото десетилетие на новия век София се опита да възобнови строителството.

"Атомстройекспорт" - дъщерна фирма на "Росатом", занимаваща се с изграждане на атомни централи в чужбина - подписа договор за построяването на българската АЕЦ "Белене" през 2006 г.

Строителството на централата на практика беше спряно през 2009 г., когато на власт дойде правителството на министър-председателя Бойко Борисов.

Официално страната ни се отказа от  проекта „Белене“ на 28 март 2012 г., като тогава правителството се обоснова, че не можем да платим цената, която щяла да бъде около 10 милиарда евро.

БСП остро реагира на решението на управляващите и събра подписка за свикване на референдум.

Отношенията между българската и руската страна се изостриха, след като на 11 септември
„Атомстройекспорт“ съобщи, че е увеличила на 1 милиард евро иска си към НЕК за АЕЦ „Белене“ в рамките на делото, което се води пред Международния арбитражен съд при Международната търговска камара в Париж.

През юли 2011 г. Атомстройекспорт внесе иск срещу НЕК в Международния арбитражен съд за 58 милиона евро за разходи по проекта.

Тогава представител на Атомстройекспорт обясни, че тази мярка е била процедурно необходима, тъй като ставало дума за заплащане на вече изпълнени работи, по които двете страни са подписали съответните документи.

След това в началото на октомври НЕК внесе насрещен иск срещу Атомстройекспорт в Арбитражния съд в Женева за 61 милиона евро. В съобщение на компанията се казваше, че искът е за задължения на Атомстройекспорт към НЕК по договора от 2007 г. и допълненията към него. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
5 коментара по надолу е даден. globalpowerconsortium/
38
0
 
5
 
! Отговори
WW3 преди 11 години
току виж пламне 3-та световна за тоя "гьол" :)
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков, кога ще раздава шамари ?
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2035 година. Заспалият български народ накрая излиза на улиците. Външният дълг вече е като днешният на Гърция 300 милиарда евро. Всички парламентарни партии правят широка коалиция "за национално спасение" разбирай за смазване на протестите... хахахацелия бюджет отива да се плащат предишните далавери.
35
1
 
23
 
! Отговори
Деверсант преди 11 години
Диверсификацията в ход. Ха ха ха х.а това ли се имаше предвид, като разнообразяване на доставките на енергийни източници ? Не вяравам вече да има жив българин, който да не се е светнал за какво иде реч. Строи се българска АЕЦ с руски реактор от американска фирма, която финансира на 100% (това беше предложено и от Русия "Белене" да бъде построена изцяло с руски капитали). Резултата ? ГЕРБ слага ръка на енергийният сектор традиционно експлоатиран от БСП. НАРОДА ? Да го ду*а и да плаща векове !
34
1
 
21
 
! Отговори
София-Москва преди 11 години
Путин ясно каза: тази работа с братушките е минало. Сега има делови отношения.Българо-съветската /руска/ дружба се превърна в българо-руски делови отношения. При това руснаците играят много твърдо.Трябва да свикваме с новите реалности.
33
0
 
24
 
! Отговори
Блюки преди 11 години
globalpowerconsortium/ Ето го сайта им. Прилича на правен от седмокласник. Как корпорация, която може да извади милиарди за АЕЦ, не може да си направи нормален сайт. Това е някаква фасада и зад нея стоят някакви спекуланти. Работите трябва да се проучат, защото иначе може да увиснем жестоко.
32
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо много се разсмърдя! Дали гадната миризма не идва от ГЕРБ?
31
1
 
19
 
! Отговори
щатски инбеститор преди 11 години
Имаме едно малко условие обаче: Да ви построим и депо за съхранение на ядрени отпадъци. Ще ги докараме с кораби и ще ги складираме на ваша територия. Ще ви плащаме в натура - шистов газ. Съгласни?
30
0
 
7
 
! Отговори
Boko преди 11 години
Aaaaa, USA good, mnogo good... Belene super. Ikonomika grow.CONGRATULATIONS
29
6
 
0
 
! Отговори
Идиоти преди 11 години
До $: Те искат 20 милиарда бе ***.
28
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов, гьол ли продаваш или БЪЛГАРИЯ ?
27
0
 
23
 
! Отговори
въпрос? преди 11 години
Много странно, но в интернет няма нищо за компания наречена Global Power Consortium. Вероятно се касае за някакви шменти капели. Някой знае ли нещо за тази тайнствена компания?!
26
2
 
34
 
! Отговори
$ преди 11 години
И сега Борисов ще каже, колко евтина ще ни излезе централата-някакви си 14-15млрд. евро! А не както лошите руснаци искат-6 милиарда.
25
0
 
26
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
аха каква била работата значи ,знаех си!
24
0
 
30
 
! Отговори
калкулатор преди 11 години
Колко щеше да ни струва строежа с руснаците, и колко ще ни струва сега с американците? Колко ще струва тока от тази централа? Колко ще е надеждна? Вярно ли е, че американски компании купуват руски реактори и ако да, защо?
23
1
 
14
 
! Отговори
Демокрация преди 11 години
Демокрацията е свободата да си избереш господаря.
22
1
 
31
 
! Отговори
морски преди 11 години
Американци проявиха интерес към Белене.......И естествено веднага ще я получат,нали ГЕРБ са им клекнали отдавна.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми на хамериканците им харесаха дългосрочни договори с държавна гаранция за изкупуване - що да не се пробват на нашите дупедавци.
20
0
 
28
 
! Отговори
Все в *ъз,все в наши преди 11 години
Нали не ни беше необходима нова ядрена централа и за това се отказахме ?! Сега разбирам, че пак ще се строи този път от американци... Резултатът, е че веднъж плащаме на руснаците и втори път на американците. Предполагам, че руснаците са платили комисионни на предното правителство и за Тиквата нищо не е имало, сега америкаците ще му бутнат нещо под масата, а нас братя мои кучета ни яли(е може преди това да ни вдигнат още цените на тока)