Депутати на бунт срещу пълната забрана за пушене

Независимите Стоян Иванов и Кирил Гумнеров внесоха поправки в закона
28 сеп 2012 15:46,
165
Депутати на бунт срещу пълната забрана за пушене
Пълната забрана фалира малките заведения. Снимка: Guetty Images

Опит за бутане на забраната за пушене на закрити места правят независими депутати.

Вчера народните представители Стоян Иванов и Кирил Гумнеров са вкарали в деловодството на парламента проект на промени в Закона за здравето, според които да се позволи пушенето в заведения, които разполагат със зали за пушачи, отговарящи на всички изисквания.

„Промяната няма да важи за заведенията за настаняване -  хотелите, заслони”, обясни предложението си Гумнеров.

Аргументът, с който независимите депутати искат отмяна на пълната забрана за пушене, е че тя ще доведе до увеличение на безработицата с 30 000 души.

В мотивите си към проектопоправката двамата са записали, че целият акциз от 1,7 млрд. лв. от продажбата на цигари трябва да бъде превеждан към Здравната каса.

Ако това стане, двамата обещават, че до 2-3 години ще имаме най-добрата здравна система не само в България, а в света.

Още по темата
Новото предложение включва възможността да се пуши в дискотеки, ресторанти, питейни заведения, кафенета и барове, както и в обособени помещения на летищата.

Предлага се в нощните заведения да се пуши навсякъде, без да се налага обособяване на специално помещение, като се уточнява, че в помещенията и заведенията, в които се пуши, няма да се допускат лица до 18 години.

Предлага се, когато заведението е по-малко от 70 квадратни метра, собственикът да има право да избере дали да се допуска пушене в заведението или не.

„Наложените забрани се оказаха неефективни. Когато в парламента приемат един идиотски закон, те трябва да имат мъжеството да отстъпят от този закон”, обясни Гумнеров.

За да допълни аргументите, колегата му Стоян Иванов обясни, че действащата забрана за тютюнопушене вече е направила по-богати някои проверяващи инспектори.

„Имаме сведения от цялата страна, че обикалят проверяващи и се договорят с едни заведения за месечна такса, срещу която заведението ще бъде предупредено по GSM, кога ще го проверяват и дали има сигнал срещу него”, обясни Иванов.

„За град като Ловеч 500 лв. лева в момента е таксата за предупреждение. За град като  София чух различни цифри, включително от мои колеги от ГЕРБ, че в зависимост от заведението тя е между 3 хил. и 10 хил. лв.”, допълни го Кирил Гумнеров.

Стоян Иванов изрази възмущение и от друг факт. По думите му на 10 септември здравният министър Десислава Атанасова е сключила договор с неправителствена организация „България без дим”, чиито представители могат самостоятелно да проверяват дали в определени заведения се пуши.

„Извинявайте, що за дивотия е това? Вероятно Десислава Атанасова е била подведена. Ако ще работим така, дайте да предложим на министър Цветанов неправителствени организации да контролират движението по пътищата”, предложи Иванов.

Двамата бивши депутати на „Атака” смятат, че потърпевши от пълната забрана за пушене не са големите играчи, а собствениците на малки заведения. За това представиха пред медиите в парламента собственици на такива обекти.

Веска Костадинова от Тутракан обясни, че действията им са възникнали спонтанно във Фейсбук, където вече е формирано Сдружение на малките и средни заведения в България.

„Ние сме поставени в ъгъла от закона, който не искаме да нарушаваме, защото ние не сме престъпници и собственик на заведение не е мръсна дума.
Ако остане тази забрана, след един месец ще трябва да се разделим с работниците си и те да отидат на борсата. Нашият град е много малък и всяко работно место е от значение, защото зад всяко работно место стои семейство”, обясни Костадинова.

Тя обясни, че има заведение от 16 години, за което е теглила заем. „Осъзнах, че нашите заведения са просто сгради, защото вътре ги няма клиентите. При мен става въпрос за квартално заведение от 50 квадрата. Клиентите ми са почти едни и същи.  Оборотът ми е паднал 58 %. Постарали сме се да смъкнем цените, защото ние нямаме никакъв друг шанс”, оплака се тя.

Марин Сотиров от Варна обясни, че и той е собственик на  заведението, което разполага с 8 маси.

„След забраната положението е повече от трагично. Петчленно семейство, с кредит, изтеглен за заведението, за да им е уютно на клиентите. Сега ми е уютно на мен, защото заведението е празно”, обясни Сотиров.

От сдружението на заведения във Facebook коментираха, че ако аргументите им не бъдат чутиq съвсем скоро са готови да излязат на протест. Двамата независими депутати обясниха, че предложението им се подкрепя и от депутати на ГЕРБ.

„И в управляващите, и в опозицията има разумни хора, които да ни подкрепят. Остава още малко от мандата на парламента, нека тези хора гласуват по съвест”, призова колегите си Гумнеров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
2
 
! Отговори
anjela преди 11 години
една добра идея за частните клубове.даже предлагам ние пушачите да създадем едно затворено общество като във Великобритания от такива като нас със съответните правила,членски карти за достъп до клубовете със съответния устав и условия за приемане в обществото.така ще можем да си общуваме свободно и непринудено да си прекарваме свободното време.условията могат да се направят и да се учреди едно такова общество с единствено условие непушачи да не се допускат под никакъв предлог в нашите бъдещи кле
134
0
 
3
 
! Отговори
anjela преди 11 години
една добра идея за частните клубове.даже предлагам ние пушачите да създадем едно затворено общество от такива като нас със съответните правила,членски карти за достъп до клубовете със съответния устав и условия за приемане в обществото.така ще можем да си общуваме свободно и непринудено да си прекарваме свободното време.условията могат да се направят и да се учреди едно такова общество с единствено условие непушачи да не се допускат под никакъв предлог в нашите бъдещи клубове.веднъж пуснат ли ги пак ще ревнат че им нарушаваме правата.на тях закона достатъчно права им даде така че да нямат повече претенции.в крайна сметка и ние сме хора а не улични кучета имаме право на свобода да избираме с кого да общуваме.ако можем това да го осъществим си решаваме проблемите завинаги и поставяме една твърда граница между нас и тези които не пушат.няма повече да имаме пресечни точки с тях и да им слушаме упреците.ще бъде необходима и помощ от цигареното лоби в парламента вярвам че ще получим подръжка от тях за да се узакони едно такова общество на пушачите.
133
4
 
0
 
! Отговори
тошко преди 11 години
Така както един пушач може да не пуши когато се вози 5 часа в автобус или влак, така може да не пуши и в затворени помещения. Всичко друго с "процентите" е ала, бала. Пороците не трябва по никакъв начин да се толерират. Депутатите са НЕРАЗУМНИ хора според мен, като заемат такава позиция.
132
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До НепушачкаЕми остани си в Турция тогава, обзалагам се, че си тлъста непушачка.
131
3
 
7
 
! Отговори
адам преди 11 години
Според въпросните депутати, трябвало да се пуши навсякъде вечер, защото така и така било забранено за непълнолетни !?!?!?Сякаш ние, пълнолетните сме длъжни да ви дишаме *** ??
130
2
 
5
 
! Отговори
dido преди 11 години
До VendettaАйде бе! Мен ме заплашват с бой, защото си изразих мнението против пушене по съвсем нормален и възпитан начин!Не се правете на жертви и невинни. Пушачите сте много по-брутални от еко-активистите.
129
5
 
5
 
! Отговори
Иван Тенев преди 11 години
Аз съм За да се пуши навсякъде без ограничения!
128
5
 
11
 
! Отговори
Vendetta преди 11 години
Обикновено, когато човек се чувства слаб и с беден речник, той използва обидни епитети. Аз прочетох доста такива по адрес на пушачите. Ние, пушачите обаче не ви обиждаме, просто ви се наслаждаваме на сеира, с усмивка. Кой е простака в случая? Ха-ха!
127
6
 
5
 
! Отговори
Vendetta преди 11 години
Гледайте си прекрасния живот без цигарен дим, спортувайте, пътувайте и не се връщайте, защото ние ще си пушим, ще си пием и ще се кефим В ЗАВЕДЕНИЯТА!
126
3
 
7
 
! Отговори
Vendetta преди 11 години
Абе ей! Значи пушачите са простаци, а непушачите са умни, интелигентни и светци, така ли? Някой ще ми даде ли пример за грамотен спортист, който да може да върже 2 правилни и смислени изречения? А знаете ли колко са примерите за вишисти, аристократи, поети и т.н., които доразпалват красивата си мисъл с цигара. На фитнесджията-непушач му дай да се оглежда в огледалото, на пушача му дай да твори.
125
5
 
7
 
! Отговори
popo преди 11 години
до 138-ами като искаш да се храниш не отивай в ресторант а *** в закусвалня там не се пуши,аз отивам в заведение да се забавлявам и никой не може да ми забрани да пуша
124
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Утре ще ми кажат кога да си лягам с мъжа ми сигурно... -------------------- Недей се изразява като уличница, каквато всъщност си...
123
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Некво мрънкало изтеглило заем да прави заведение. Ми ще мре от глад!!! Що всички *** в заведения инвестирате? Защо не инвестирате в производство, в подготовка на кадри, в нещо градивно, а???
122
6
 
7
 
! Отговори
до 141 преди 11 години
що не идеш до Холандия и да им кажеш, че пушенето на трева е вредно за здравето им ? най мразя хора, които се считат за по големи светци от Папата. А да пият е супер готино, нали така ? никакви здравословни проблеми нямат ?Швейцарците си казаха мнението за пушенето на референдум, нека и тук, ако на някого му стиска, да го направи. и после ще броим гласовете.
121
12
 
9
 
! Отговори
Малоумници преди 11 години
Абе вие сериозно ли сте толкова *** или се правите? ПУШЕНЕТО Е ВРЕДНО и както всичко друго ВРЕДНО трябва да бъде ограничавано. Ако пушите без да тровите други, ок, но тъй-като за съжаление това не е възможно, ще пушите навън.Много просто народ се е навъдил.
120
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Непушачите ще се палите толко бе?Пушете си в залите дето ви ги бяха обособили ...или кво искате цялото пространство за вас?Не може нещо дето го продават в магазина до нас да ми нареждат къде да го ползвам.Утре ще ми кажат кога да си лягам с мъжа ми сигурно...
119
0
 
0
 
! Отговори
хм преди 11 години
извинявам се за спама!
118
6
 
4
 
! Отговори
хм преди 11 години
до 103Майка ми почина на 53. Аз също съм бивш пушач-15 г. пуших. Мъжът ми също пушеше много и започна да се чувства зле. Той непрекъснато държеше цигара в устата. Само като спеше не пушеше.Той също отказа цигарите, но когато ножа опря до кокала.. Имам познати пушачи, които също се чудят как да ги откажат. В крайна сметка човек отива на заведение да се нахрани.Аз не съм ходила откакто родих от 5г. Представете си, Мили пушачи да не стъпвате в заведение изобщо.Можете ли да направите такава жертва?
117
3
 
4
 
! Отговори
хм преди 11 години
до 103Майка ми почина на 53г. Аз също бях пушач-пуших цели 15 г. Мъжът ми също е бивш пушач и пушеше по 3 кутии на ден. Само като спи не пушеше. Цигарата му беше залепена за устата.. Е, трябваше да опре ножа до кокала и да откаже цигарите.. Имам много познати, които я докараха до там и ме питат как да откажат цигарите. Майка ми пушеше до последно в тоалетната в болницата.. Вярно, че има и непушачи починали от рак, но е доказано, че цигарите са причина за огромната част заболели от рак.
116
12
 
5
 
! Отговори
xA XA XA преди 11 години
Вие ли сте големите дупета като пушите цигари за 4 лева бе, смешковци. Като искате, затваряйте се в миши дупки и си миришете там. Имам десетки приятели пушачи и никой не е против. А тука шепа дрисльовци ще определят кой прави оборотитъе на заведенията. Айде у лево и запалете по една по-добре вместо да оси*ате и форумите. Със здраве!