Какво работи счетоводителката в службите и в плод-зеленчука?

Спор между министри и размислите на Борисов за спецслужбите
53
Какво работи счетоводителката в службите и в плод-зеленчука?
Сградата на Министерския съвет. Снимка: Impact Press Group - архив

Заплащането и преференциите на служителите от администрацията в специалните служби стават „препъникамък“ при обсъжданията на законопроектите, свързани с националната сигурност, на правителственото заседание в сряда, става ясно от публикуваната стенограмата.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков предлага да се разграничат служителите, които изпълняват административни функции, от тези, които са със специфични функции като агенти, разузнавачи и т. н. Според министъра статутът на служителите с административни функции е по-добре да се урежда от Закона за държавния служител, защото така те по-лесно ще преминават от една администрация в друга. Дянков посочва и че трябва да има единни правила за придобиване на права за пенсия за осигурителен стаж и възраст както в цялата останала държавна администрация.

„Проблемът е такъв, че понеже много хора явно смятат, че това е деликатна тема и понеже тези закони, макар че са имали много голям обществен дебат, в крайна сметка се подготвят в този съвет, вие пак сте стигнали до тезата, че сте по-специални от всички останали, а вие не сте. Няма как вашият счетоводител по закон, който вие написвате сега, да получава 60% повече от моя счетоводител в Министерството на финансите и да получава 20 заплати като се пенсионира или излиза, а моят счетоводител да получава 10 заплати“, категоричен е Дянков.

Според него тази неравнопоставеност ще мине и в Народното събрание.

„Те ще кажат: „Да, това е въпрос на държавна сигурност“ и ще мине, защото все пак вие сте вносители, а защо? Изкривява се тезата „за еднаква работа се плаща едно и също”. Това за мен е незаслужена преференция от тоталитарно време – сега е моментът вие да я махнете в общия закон“, заявява Дянков.

Премиерът Бойко Борисов се наема „да превежда“ на Дянков и пита : „Трябва ли да има разлика в заплащането и статута на счетоводителката в Националната служба за охрана, на счетоводителката в Националната разузнавателна служба, в ГДБОП счетоводителката, във „Военна информация”?.

Според Борисов неслучайно от 1990 г. досега българското разузнаване е работило без закон. „Националната служба за охрана работи без закон. Говорим за изключително тежки служби. Умишлено е направено. Това е ясно. Затова и там толкова нарушения през годините са ставали, защото няма закон и като няма закон, те няма на какво да стъпят в изпълнение на служебните си задължения“, обяснява той.

Според премиера естеството на работата е еднакво за всички.

„Тя осчетоводява секретна информация, секретни плащания, секретни щатове и всичко останало, но ние не искаме да я уеднаквим напълно със счетоводителката в плод-зеленчука. Но поне в рамките на тези служби да можем да ги приведем в съответствие с държавния служител. Ако има трудов договор за водопроводчик, или чистач, или еди какво си, той трябва да е еднакъв във всичките служби, защото няма разлика в извършената от него работа. За това казвам: деликатно е с какво се занимава НРС. Затова тя е секретна служба и за това ще я контролира специална комисия в парламента от хора, които като чуят за операцията, няма да излязат отпред да я разгласят. Затова мерките на Националната служба за охрана за опазване на живота и здравето - дали е на нашите държавници, дали е на чуждестранни гости или президенти, които идват, това е секретна информация, секретна тактика и може да се споделя само с тази комисия в парламента и ви аплодирам, че сте направили да има такъв контрол, защото контролът е майката на всички успехи“, казва Борисов.

Министърът на отбраната Аню Ангелов обяснява, че досега тези служители са били военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили в Държавна агенция „Разузнаване”. „Сега те стават държавни служители. Дали да имат особен статут или да нямат, това е друг въпрос“, казва той.

„Когато взимахме решения за администрацията да уеднаквяваме, това е именно за да може да докажем, че всяко едно министерство е важно, всяка една администрация е важна и да спрем и текучеството. Още повече, вижте, не става въпрос за много хора. Това са специфични длъжности за малко хора. Но принципът! Ние не че ще похарчим толкова много пари, защото сигурно на година я се пенсионира някой, я не. Принципът в случая е важен, когато отидем в парламента, да кажем: „Ето ви съвременни, модерни, европейски съизмерими закони, които предлага Министерски съвет“, поръчва Борисов.

Правителството прие на вносител законите в сряда. До обяд вчера вносителят, който е министър-председателят, е трябвало да предостави окончателните текстове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
До 50 преди 11 години
ВзЕми си изтрий коментара, моето момче, че толкова грешки на квадратен сантиметър не бях виждал от първи клас.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българаското Паравотелство да Информира българските граждани , преди заминаване в Германия , тази страна тараси Висококвалифицирани работници c задължителен немски език, а не офчари , кравари или Циганнки говорящи туpски за работа в Туpски Кафенета
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кой ли счетоводител ще се наеме да "осчетоводи" липсата на полезна информация в Мутренската Тиква на наглото човече Борисов? Или това, че е *** и лъжец е "секретна" информация?
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо се получават допълнителни заплати при пенсия? Пенсията е право и привилегия, или греша? Не е наказание, за което трябва да бъдат обезщетени, но ако го приемаме като наказание, то всички хора, излизащи в пенсия би следвало да получат съответното обезщетение
41
0
 
9
 
! Отговори
Ф-1 преди 11 години
Един пример, колко важна РАБОТА вършат "специалните служби":Някой партиен другар от провинцията има рожден ден, и правителството изпраща специален букет, със специална кола, със специални придружители. 3-4 от "специалните служби"/за да не би някой да сложи бомба в букета/.Така покрай един букет хвръкват 5-6 хиляди лева народна пара.
40
1
 
9
 
! Отговори
Любопитко преди 11 години
Какво работят военните ? Наистина питам сериозно !
39
3
 
6
 
! Отговори
Фен на Дянков преди 11 години
И въобще не е шега ! Този е единствения, който ясно и точно казва `Това не може да продължава така`. Единствения му минус е, че е финансов министър на тъпите гербаджии. Но за всичко друго е абсолютно прав !!!Не може тлъстото ченге да се пенсионира 20 години преди хирурга ! Не може впиянчения военен да взема една фуражка пари при пенсиониране, а строителния работник да влачи хоросан по стълбите до 65 години. Това ще се промени. Не `дали` , а кога е въпроса !
38
1
 
4
 
! Отговори
До 29 преди 11 години
Моето момиче, това не е работа на армията, а на службите! Ама това откъде да го знаеш...Армията има по-различни функции...
37
2
 
9
 
! Отговори
счетоводител преди 11 години
дали е счетоводител в "плод и зеленчук" или в държавно учреждение работата е с еднаква отговорност;дори в частна фирма е по трудно околкото в държавно учреждение оше повече че е бюджетно счетоводство,работи се с параграфи и средства по европейски фондове отчитани по отделни сметки.Работата е еднакво отговорна и на единия и на другия счетоводител!!!!!Не бива да се принизяват счетоводителите, които не са държавни служители и да се правят подобни сравнения!
36
0
 
13
 
! Отговори
четат стари вестници преди 11 години
НРС я няма! НРС няма нито един офицер и нито един агент, които да събират информация от "фронта"! НРС в момента са оядени дебели чиновници, които по цял ден четат стари вестници и усърдно прелистват стари папки. От тях полза няма. Само трошат парите на данъкоплатците.
35
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За това казвам: деликатно е с какво се занимава НРС. Затова тя е секретна служба и за това ще я контролира специална комисия в парламента от хора, които като чуят за операцията, няма да излязат отпред да я разгласят. НЯМА НУЖДА, ЦЕЦО ЩЕ ПРОЧЕТЕ ИНФОРМАЦИЯТА ОТ ТРИБУНКАТА В ПАРЛАМЕНТА- КАК Д-Р ИВАНОВ БЪРКА ПОД ПРЕСТИЛКАТА НА МЕД.СЕСТРИЧКАТА И КАКВИ ТОЧНО ЦИГАРИ ПУШИ.
34
2
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 11 години
МНОГО Е ПРОСТО МАХАТЕ ПРИВИЛЕГИИТЕЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ПО 10 ИЛИ 20 БРУТНИ ЗАПЛАТИ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ,А УВЕЛИЧАВАТЕ ИЗИСКВАНИЯТА И ЗАПЛАТИТЕ НА НАЙ-КВАЛИФИЦИРАНИТЕ ДЕСЕТОРНО-НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМИ
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nie sme si nai dobrite koito ni go *** za nego smeeee i koito ni vodi za nosa nie nilkoga ne sme imali mnenie 300 pod vizantiisko 500 pod turskoooo i o6te 50 pod nemskoooooo i koi sme nieeeeeeeeee
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe vsi4ki znaem ,4e bat boiko e mafiot ama nqmame smelost da go kajem nazdr bratq glupaci
31
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цветан Цветанов пита радио Ереван:- Искаме Бойко Борисов да го направим национален герой. Какво трябва да извършим?- Като кой национален герой?- Ами например като Васил Левски - отговорил Цветанов.- Е, ами обесете го......
30
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да ви кажа, скапаната ви държава изчезва и то скоро. Не и толкова скоро, колкото заслужава, за съжаление.
29
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Службите ни са специални до немай къде също толкова колкото ни е спец и премиера от това по специални не могат да бъдат.
28
3
 
39
 
! Отговори
tt преди 11 години
***, по-***, най-***, ББ.
27
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мене пък ме интересува какво работи премиера на ***.И какви точно са му квалификациите ,щото оня ден се изказва за мечките съвсем компетентно и на място ,че мечка гони ли те ще те стигне ,днеска счетоводството разбира ,за атома той това за нищо го няма, дето се вика так-так.Въобще чудо на природата и на банкянската почва и климат.
26
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БОРИСОВ Е *** И НЕУК ЧОВЕК,БОРИСОВ РАЗБИРА ОТ ГРАБЕЖИ И ПОРЪЧКОВИ УБИЙСТВА,ТОВА Е ПРАВИЛ ОТ ТОВА РАЗБИРА,ПИШЕ ГО ВЪВ CV ТО МУ,МИСЛЯ ЧЕ Е КРАЙНО НЕДОСТОЙНО И НЕЛЕПО БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ ВСЛУШВАТ ВЪВ МНЕНИЕТО НА ЕДИН БЕЗСПРИСТРАСТНО *** ЧОВЕЧЕЦ