Скопие да не гради национална идентичност за наша сметка

Плевнелиев поясни, че България не е втора Гърция
25 яну 2013 21:57, Елка Василева
252
Скопие да не гради национална идентичност за наша сметка
Росен Плевнелиев и Екатерина Дафовска Снимка: БТА

В отношенията между хората в България и в Македония няма проблеми, заяви президентът Росен Плевнелиев. „Ние обаче не сме съгласни с политиката на управляващите в Македония да изграждат своята национална идентичност за сметка на България. Моята позиция винаги е била ясна и последователна. Това, което искаме, е, да се спазват европейските стандарти за добросъседски отношения”, категоричен беше за пореден път държавният глава.

Плевнелиев поясни, че „България не е втора Гърция“, защото характерът на проблемите в отношенията между България и Македония и Гърция и Македония е различен.

България първа призна Република Македония под конституционното й име, припомни президентът. „България от самото начало е подкрепяла и подкрепя европейската перспектива на Република Македония. Дълбоко съм убеден, че европейската интеграция на Македония е в интерес както на нашите две страни, така и на целия регион. Затова се надявам да се постигне бърз напредък в преговорите по Договора за добросъседство, основан върху принципите на  Декларацията от 1999 г.”, каза още президентът.

Още по темата

Росен Плевнелиев заяви още, че ще инициира дебат за приемането на нов закон за средното образование и „особено за средното специално образование, тъй като на този етап от обучението си децата трябва да получават добра практическа подготовка, която да им помогне в бъдещата професионална реализация”. Според него страната ни ще се нуждае от все повече инженери в следващите години, което налага да бъдат осъществени конкретни промени в модела на обучение, като се използва и опитът на Германия.
 
Росен Плевнелиев кара ски днес в Чепеларе. Там той се срещна с кмета Тодор Бозуков, с олимпийската шампионка Екатерина Дафовска и с възпитаници на трите средни училища в родопския град - гимназията “Васил Дечев”, Техникума по горско стопанство и Спортното училище.
 
Росен Плевнелиев заяви също така, че България следва да приеме стратегия, която да утвърди страната ни като ски дестинация в Европа. Основната задача сега е да се осигури приемственост в работата по приоритетите до 2020 г., напомни държавният глава.
 
Пред президента олимпийската шампионка Екатерина Дафовска подчерта, че страната ни трябва да инвестира дългосрочно в спортовете с традиции. Ако това се случва, резултатите няма да закъснеят, убедена е Дафовска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
12
 
! Отговори
Северна България преди 11 години
Аре стига с тая Македония бе! Защо постоянно ни я навирате в очите! Алооооооооооооооо, в СОПОТ УМИРАТ ОТ ГЛАД! Чуваш ли бе, Расиме?
6
1
 
1
 
! Отговори
FBI преди 11 години
e dobre de , kvo 6e praim Sarbite v Germania s Balgarski li4ni karti zakupeni po 2000 evro , te ne sa li Balgarski grajdani , mai nie ne znaem koi e Balgarski grajdanin v Balgaria
5
6
 
7
 
! Отговори
до номер 7 защо! преди 11 години
Ти явно си фен на идеологията според която *** от която са произлезли хората е била македонец!Е да!Ама хората са се по-променили и еволюирали докато македонците са си останали автохтонно население от маймуни!Тея макета са толкова жалко посмешиште с тяхната маймунска идеология
4
5
 
13
 
! Отговори
жалки " македон преди 11 години
изключително "велика" е Македония ,та чак НАСРАНА В своята великост ,която само вие "македонците" си знаете ...!!Гледайте си албанците ,че в скоро време ще хукнете към нас да се спасявате от тях ...
3
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що непрекъснато ни засипвате с безмислени лозунги ? А ?
1
5
 
31
 
! Отговори
!! преди 11 години
Стига с това Скопие, бе! Не ни отвличайте вниманието от проблемите тук! Нямам проблем със Скопие! Скопие не ме интересува!