Скопие да не гради национална идентичност за наша сметка

Плевнелиев поясни, че България не е втора Гърция
25 яну 2013 21:57, Елка Василева
252
Скопие да не гради национална идентичност за наша сметка
Росен Плевнелиев и Екатерина Дафовска Снимка: БТА

В отношенията между хората в България и в Македония няма проблеми, заяви президентът Росен Плевнелиев. „Ние обаче не сме съгласни с политиката на управляващите в Македония да изграждат своята национална идентичност за сметка на България. Моята позиция винаги е била ясна и последователна. Това, което искаме, е, да се спазват европейските стандарти за добросъседски отношения”, категоричен беше за пореден път държавният глава.

Плевнелиев поясни, че „България не е втора Гърция“, защото характерът на проблемите в отношенията между България и Македония и Гърция и Македония е различен.

България първа призна Република Македония под конституционното й име, припомни президентът. „България от самото начало е подкрепяла и подкрепя европейската перспектива на Република Македония. Дълбоко съм убеден, че европейската интеграция на Македония е в интерес както на нашите две страни, така и на целия регион. Затова се надявам да се постигне бърз напредък в преговорите по Договора за добросъседство, основан върху принципите на  Декларацията от 1999 г.”, каза още президентът.

Още по темата

Росен Плевнелиев заяви още, че ще инициира дебат за приемането на нов закон за средното образование и „особено за средното специално образование, тъй като на този етап от обучението си децата трябва да получават добра практическа подготовка, която да им помогне в бъдещата професионална реализация”. Според него страната ни ще се нуждае от все повече инженери в следващите години, което налага да бъдат осъществени конкретни промени в модела на обучение, като се използва и опитът на Германия.
 
Росен Плевнелиев кара ски днес в Чепеларе. Там той се срещна с кмета Тодор Бозуков, с олимпийската шампионка Екатерина Дафовска и с възпитаници на трите средни училища в родопския град - гимназията “Васил Дечев”, Техникума по горско стопанство и Спортното училище.
 
Росен Плевнелиев заяви също така, че България следва да приеме стратегия, която да утвърди страната ни като ски дестинация в Европа. Основната задача сега е да се осигури приемственост в работата по приоритетите до 2020 г., напомни държавният глава.
 
Пред президента олимпийската шампионка Екатерина Дафовска подчерта, че страната ни трябва да инвестира дългосрочно в спортовете с традиции. Ако това се случва, резултатите няма да закъснеят, убедена е Дафовска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В историческата памет на Средновековието династията и държавата на цар Самуил се възприемат като български. Като български владетели са определени принадлежащите към династията на комитопулите и в Дуклянската летопис. Арабският автор Яхия Антиохийски също описва Самуил като български цар[103]. Дори арменският историк Асохиг (Степан от Тарон), който застъпва версията за арменски произход на комитопулите, описва държавата на Самуил като българска.
186
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Битолската плоча е намерена през декември 1956 година при събарянето на Чауш джамия в гр. Битоля, която вероятно е градена с камъни от Битолската крепост. В надписът върху нея Иван Владислав посочва, че е племенник на Самуил и съобщава за обновяването на крепостта, която според текста е изградена за спасяване живота на българите. Самият владетел упоменава, че е цар на българите и българин по род. Първородният му син Пресиян II, който е и последният владетел (1018) на държавата,[104] носи името на кан Пресиан, първият български владетел, присъединил района на Македония към България.
185
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Академик Державин (1946) смята, че етногенезиса на българския народ достига с корените си далечното до - индо-европейско минало заедно с шумерите, иберите и италиките и, че "българите са българи, а не турци, не татари, не фини, не хуни, не чуваши, не славяни, а по своя произход те принадлежат към най- древните доиндоевропейски народи". До тези заключения той достига на базата на палеолингвинистичен анализ.
184
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През периода 1965-1998 г. с помощта на спътникови снимки руски учени откриват в района на Южен Урал и Западен Сибир цяла протоцивилизация, която е разположена на площ с размери 150 на 400 км. Досега там са открити 17 града с 21 крепости. Най-голям интерес от тази страна на градовете, предизвиква тайнственият град Аркаим. Отговаряйки на официални запитвания от американска страна, руският археолог Г. Б. Зданович отговаря, "Това е свещеният град на Тангра и древните българи".
183
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО ВСИЧКИ НЕПОЗНАВАЩИ СВОЯТА ИСТОРИЯ ГЛУПАЦИПРОВЕРЕТЕ В ГУГЪЛ ЗА БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР И ДАЛИ НЕ Е ПРИЗНАТ ОТ МНОГО ОТДАВНА ОТ ЮНЕСКО. ИЛИ И ЮНЕСКО СА ***????
182
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И то няколко хилядолетия преди Христа, когато повечето народи са живеели в епохата на каменната ера! Тоя календар ясно говори, че българите не са от тюркски произход - всички тюрки са имали лунен календар. Българският календар е слънчев и е подобен на китайският, с тая разлика, че е по-древен и по-скоро е негов първоизточник. През 1976 ЮНЕСКО го обявява за най-точният календар в света.
181
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАЛЕНДАРЪТ НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ Е НЕ САМО НАЙ-ТОЧНИЯТ, НО И НАЙ-СТАРИЯТ В ИСТОРИЯТА. Неговото начало е 5505 г. пр. Христа, което съвпада с времето на Библейският Потоп датиран независимото с два различни метода от Rayan & Pitmann (Wilford 1996) и Shopov et al., (1996). Дори и днес, когато светът се гордее с космическите си постижения, не може да бъде създадена по-точна календарна система от древнобългарската! Това означава, че българите са познавали до съвършенство космическите цикли и движенията на планетата Земя в пространството. И
180
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В самодържавния град (самовластната крепост) Воден, аз, Самоил в Христа верен цар на българите и римляните (ромеите), от Бога издигнат за самодържец на всички страни (области) от Долна Рашка до Македония, Тесалия и Елада, внук на Шишман Стари, кавган на Търново, сътворих тук дом, в света започнат бе при Йеремия, най-видният християнин от Мелник. Прави се заради греховете и за спасението на българите от Сатаната проклет, който от Цариград произлиза. Завърши се този храм в четиринайстата година на моето царуване с помощта на Гаврил, пастир (духовен водач) на черноризците (монасите)
179
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЮРМ-ите са инфекция!
178
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Zlatan А не тръгваме без нашите братовчеди наследниците на хан Кубер от област Македония.
177
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Makedonski e nai velikia Makedonec na sveta
176
6
 
1
 
! Отговори
Zlatan преди 11 години
Bugarite da idat u Mongole , tuka e Makedonsko
175
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
А бе ушо, седи си на средата на София и най-добре не си отваряй устата ,щото а си зинал, а си казал некоя глупост!
174
0
 
2
 
! Отговори
Прочетено преди 11 години
500 години бяхме машала,20 години зеер гут,50 години очен харашо,20 години сме вече ОК,кога ще сме ДОБРЕ,не знам!!!
173
0
 
3
 
! Отговори
Че и ръка пуска преди 11 години
Малиииии. Женка му що ли че го прави? Не посягай на чуждите жени, а работи по въпроса: Крайно време е Скалистите планини да си дойдат в България. То и част от Хималаите са наши. Действай г-н президентино.
172
1
 
2
 
! Отговори
Македонец преди 11 години
Верно е,че откраднахме всичко от Майка България,но нашите не искат да си признаят.А Александър си е грък.
171
1
 
1
 
! Отговори
до 208 и ааа преди 11 години
Те ,,македонците'' нали са смесица на пакистански хунзи,сръбски мекерета,арнаути,черкези,***, власи,помаци.Пък и се обиждат....Онзи,, ааа''пък не разбира,че и Обама е полукениец,но е президент на САЩ....Eх,колко жалко ,,псевдомакедонци''не мажахме да откраднем от вас нещо изключително важно и тя е ваш еталон -ПРОСТОТИЯТА.
170
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всичко сме откраднали от македонците
169
1
 
1
 
! Отговори
''Диснилен преди 11 години
Днес четем откъси от ''Историческата наука'' на БЮРМ, с най-последен коментар от ''историчара'' ААА.Няма смисъл да се спори с еничари, но все пак трябва да се има в предвид, че светът не започва от тях и няма защо да го измислят, независимо какво им е казал Тито!
168
4
 
1
 
! Отговори
AAA преди 11 години
Батенберг е немско-полски ***. Фердинанад е ***-***. Симеон си е чисто ***. Симеончо копелдарски синче. Димитров е македонец СРЪБКОЛЮБЕЦ. Тошко е влашки ***......и Днес ПЛЕВНЯ-*** за КАЛПАК......Но защо няма един българин??????