Социалният пакет е насочен към определена група хора

Специалист коментира мерките за ефективност в дългосрочен план
30 юни 2013 19:14,
78
Социалният пакет е насочен към определена група хора
Снимка: архив Ройтерс

„Социалният пакет в кабинета „Орешарски“ е ясно и целево насочен към една определена група хора в страната, каза в ефира на Bulgaria On Air Веселин Моров, изпълнителен директор на ИП „Реал финанс“. „Проблемът е в самата същност на мерките и ефективността им в дългосрочен план“, каза още той.

По думите му субсидираната заетост, енергийните помощи и тези за майките всъщност няма да подобрят по никакъв начин икономическата ситуация и социалния статус в страната. „Жизненият стандарт не може да се подобри с еднократни мерки. Всички знаем, че след тях няма да имаме подобряване в следващите 3-6 месеца“, категоричен беше Моров.

Решенията за замразяването на пенсионната възраст, както и възможността за пенсиониране без необходимия стаж не са пенсионна реформа. Те не биха дали някакъв краен резултат върху системата“, каза той. Според него в настоящата политика би трябвало да се търси по-скоро социалният ПР ефект.

„Необходима е пенсионна реформа, за която бяха предприети малки стъпки в последните години, но действията на управляващите ги блокират и се връщаме обратно в изходна позиция. Сигурно е, че тя ще отнеме време, но за да стане трябва да започне сега, коментира Моров.

Според него замразяването на пенсионната възраст няма да помогне за справянето с младежката безработица – идея, лансирана от премиера Пламен Орешарски. „Решението за справяне с липсата на препитание сред младите не е в ограничаването на друга група хора от работа, а в образованието“, твърди той.

„Необходима е обвързаност на образованието с бизнеса, а след това въвеждане на конкретни мерки за стимулиране на наемане на хората от тази група, която расте, защото няма квалифицирани кадри“, обясни Моров.

Според него най-важното в момента е да разберем коя е спирачката за икономическата активност.

„Намаляването цената на електроенергията с 5% от първи юли е решение, което ще доведе до сериозни проблеми след себе си, като трупане на дългове. Трябва да видим по сериозна намеса на държавата от популисткото нзмаляване на цените на тока“, заключи Моров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво 74 , това е абсолютно вярно.Знаем я определената група хора.Социално слаби , които строят къщи на 5 етажа и правят сватби по 3 дни . Самотни майки , които са все бременни .Аз нямам право на детски, защото доходът ми е с 0,04лв по-висок , и съм толкова богата , че в детската градина ми взимат пълна такса, но самотната майка с n+1 деца плаща половин или изобщо не плаща . На това му се вика купуване на гласове с пари от хазната
65
2
 
0
 
! Отговори
cc преди 10 години
Важен е ефектът върху Човека - на системата и е...
64
4
 
12
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
До ШуменскоЦиганите без трудов стаж получават социална пенсия и веднага попадат в графа социални слаби. Започват да получават помощи за отопление ,храни ит.н. Същото и за майките. Не сключват брак и като самотни майки получават ,без да са внесли и стотинка осигуровки , детски и помощи. Та се питам на чий гръб? За кого са тогава тези решения на правителството? Работещи майки в повечето случаи не попадат в графа за получаване на детски, въпреки ,че им се удържат осигуровки.
63
5
 
11
 
! Отговори
krismin преди 10 години
Вариш ги, печеш ги - комунистите си остават *** и това си е. Другари, не искаме трохи и остатъци от трапезата ви. Искаме оставка не само защото сме гладни, а ни се повръща от вас. Няма да ни крадете повече нито от нас, нито от Европа. Хайде, отивай те си, мръсни, изродски фашисти
62
5
 
1
 
! Отговори
catenaccio преди 10 години
до възмутен #67к'ви майчински, к'ви еМПе тройки, к'ви пет лева?!?
61
9
 
28
 
! Отговори
dianka.babe преди 10 години
Много обещания от сегашното правителство, много "увеличения" на доходи и много "намаления" на разходи, а откъде пари? Хич и не мислят как ще се кърпят тези дупки, а даже трябвало да им викаме "браво!". хахахаха! И престанете да драскате простотии по форумите, нали ви става ясно, че няма кого да залъгвате?
60
9
 
22
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Разчетите показват, че последните месеци "спестяванията" са намалели! Ами ще намалеят ми, като им се прекъсна "нишката" на кльопането! И кой спестяваше последните години, замисляли ли сте се? За всеки случай не обикновения човек!
59
31
 
11
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Почти четири години нито дума не се обели за някакви социални мерки в тази скапана държава; постоянно гледахме рязане лентички всякакви, а като се обърнеш назад, повечето от тези лентички са на обекти, започнати от предишни управления! Хайде стига сте дрънкали и оценете положителното най-накрая!
58
32
 
12
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Абе, неблагодарници, я се спрете малко да ръсите глупости! Добри мерки! Нещата ще се върнат поне в начална фаза преди да дойдат некадърниците от ГЕРБ на власт! Вие какво искате - да стоят и да дремят, да се дуят пред медиите и да разтягат локуми като при предишните! Браво на правителството! Равняване на майчинството с МРЗ,ще се увеличи МРЗ, ще се върне индексирането на пенсиите по швейцарското правило,излязоха далаверите в енергетиката,ще се приложат мерки за стимулиране намалкия и среден бизнес
57
9
 
22
 
! Отговори
Шуменско преди 10 години
До АрианаТи виждал ли си *** да си плаща тока?А *** пенсионер виждал ли си?Гербаво седерастче, напъни се малко, измисли нещо друго!
56
6
 
13
 
! Отговори
Карнобатман преди 10 години
До КатонНали знаеш кой намазва от субсидираната цена на тока? Ами ако нямам възможност да ходя на работа с бастунче?Увеличаването на пенсионната възраст е цинична наглост - дано *** работникът, за да не си вземе парите!
55
10
 
32
 
! Отговори
Ариана преди 10 години
От комунистите друго освен подпомагане на *** и популизъм някой очаквал ли е?
54
13
 
14
 
! Отговори
gtf преди 10 години
тоа спяциалист - коментатор, живее в неква реалност, която е определено различна от нашата. " не е в ограничаването на друга група хора от работа, а в образованието" - да учат и да бегат, щото тука бизнеса реално не се нуждае от знаещи. В 96% всяка длъжност може да се заеме от неквалифициран работник, а за тези дето не си цапаш ръцете, отдавна има назначени роднини, приятели, познати. За тва и голяма част от Българския бизнес тъпче на едно место от години.
53
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименмного добре формулирано 56
52
10
 
25
 
! Отговори
Катон преди 10 години
До КарнобарманТой хубаво ще го бара, обаче е прав. В крайна сметка ранно пенсиониране, субсидирана цена на тока и висока минимална заплата са въпрос на възможности, а не на желание. За да си ги позволим трябва да имаме стабилна и растяща икономика, а не едва кретаща каруца. БСП тушират напрежението с версии които не можем да си позволим.
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ограничаването на друга група хора от работа", не е ли всъщност предоставяне на по-ранен достъп до социалната държава, а не на 68 и си лягаш на 70.
50
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАПОСЛЕДЪК МНОГО СПЕЦИАЛИСТИ,ЕКСПЕРТИ,ИНТЕЛИГЕНТНИ ОСОБИ ПОЧНАХА ДА СЕ ИЗКАЗВАТ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО В МЕДИЙТЕ НА КОЙТО СЕ НАБЛЯГА ЧЕ СА ТОЛКОВА УМНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ АБЕ ВИЕ ОТ ДНЕС.БГ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНИ ЛИ СЕ ИМАТЕ И КАКВО ИСКАТЕ ДА ПОСТИГНЕТЕ С ТЕЗИ ВАШИ СТАТИЙКИ ОСТАВЕТЕ ХОРАТА ДА ПРЕЦЕНЯВАТ КОЙ Е ИНТЕЛИГЕНТЕН И КОЙ ЕКСПЕРТ МОЕТО ЛИЧНО ВИЖДАНЕ ЗА ПАРТИЯТА ГЕРБ Е ЧЕ ТАМ ВСИЧКИТЕ СА ЕКСПЕРТЙ И СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗАПЛАХИТЕ,КОРУПЦИЯТА,РЕКЕТИТЕ И ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕТО НА СТРАНАТА!!!
49
8
 
23
 
! Отговори
БГ преди 10 години
До 30 outsider Уважаеми, по е лесно да си заровиш главата в пясъка , отколкото да се опитваш да промениш нещо.Винаги гласувам! Никога няма да бъде за БСП, ДПС и за новообрязания *** гьотферен сидер ага и неговата Юруш!Не, че другите не прявят грешки, но тези засягат националните икони и интереси на България, а аз не искам да се обезличиме няма да спра да им искам ОСТАВКАТА!Да жбивее България, руските и турските мекерета да се махат от моята Родина - аз друга нямам и няма да си търся!
48
3
 
5
 
! Отговори
skitnik32 преди 10 години
До НагоренПопокатепетълot bankata na ceco wasilew s ogromna lihwa i ednogodi6en gratisen period. jalna mu maika na sledwa6tiq premier i partiqta koqto spe4eli izborite
47
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези мерки ще доведът до още по голям бум на ромите.Те са бъдещето поне на страната ни.Все по необразовани и незаинтересовани да работят но все повече на брой.Който може да бяга от БГ. докато може.Със тези мерки ще фалират пенсионния фонд и никой няма да има пенсия до 10 години а по лошото е че ще фалират и НЕК тогава и ток няма да имате след 10 години. За младите работа няма а за старите пенсии няма в селата сигурност няма в държавата пари няма никаде ред няма а протестиращите са лоши.